Konuyu Oyla:
  • Toplam: 2 Oy - Ortalama: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux için 11 Neden
Thumbs Up 
1-Linux kullanmanız windowsu tamamen bırakacağınız anlamına gelmiyor. Bilgisayarınızı her açtığınızda karşınıza çıkan menüden linuxa mı yoksa windowsa mı gireceğinizi seçebiliyorsunuz.

2-Bazı yazılımlarla windowsunuzu linux altında kurmanız da mümkün olduğu gibi windows kurmadan windowsta kullandığınız yazılımları kurup çalıştırmanıza imkan veren linux yazılımları bulunmaktadır.

3-Linuxun kullandığı format farklı olduğu halde linux hard diskinizin windows formatındaki alanları üzerinde okuma-yazma işlemleri yapabilmektedir. Böylelikle windows altındaki dosyalarınızı kopyalamadan linux altında doğrudan onlara erişebiliyorsunuz.

Bu 3 maddede açıkladığım nedenler windowstan kopmadan linux kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

4-Linux virüslere karşı windowsa göre kat kat daha güvenlidir. Bu durumu yazılım konusunda fazla bilgisi olmayan kişiler "linux kullananların sayısı windowsa göre az olduğu için kimse linuxa yönelik virüs yazmaya uğraşmıyordur" şeklinde yorumlayabiliyor. Fakat asıl neden linuxun açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux kullanıcılarının indirdiği yazılımlar genellikle kullandıkları dağıtımın repository veya kısaca repo adı verilen kaynaklarından indirilip güncellendiği için linux yazılımları sürekli kontrol altındadır. Windowsta kullandığınız programlar derlenip makine koduna çevrildiği için yazılımın zararlı olup olmadığını anlayabilmek daha zordur; çoğunlukla makine kodundan assembly gibi alt düzey bir programlama diline çevrilerek kodlar incelenebilir. Linuxta ise kodlar çoğunlukla üst veya orta düzey bir programlama dili ile yazılmış ve derlenmemiş olarak bir yorumlayıcı vasıtasıyla kullanılmaktadır. Dolayısıyla sisteminize zarar verebilecek kodların bulunup silinmesi windowsa göre çok daha kolaydır.

5-Linux programlarının açık kaynak kodlu olması nedeniyle programları değiştirebilmeniz mümkün olabiliyor. Örneğin windowsta kullandığım messenger programının linux versiyonunda 1 satırda değişiklik yaparak bütün sohbet kayıtlarının ve yapılan ayarların windows versiyonu ile aynı yere yazılmasını ayarlayabildim.

6-Yorumlayıcı üzerinde çalışan programlar derlenmiş programlara göre daha az yer kaplamaktadır. Windows altında kullandığım bir uygulamanın linux altında linux versiyonunu kullandığımda sistem kaynaklarını daha az harcadığını görebiliyorum. Örneğin firefoxta windowstakine göre çok daha fazla sekme açıp kullanabiliyorum ve windowsun sanal bellek yetersiz uyarısı verebildiği bazı durumlarda linuxta sadece RAM yeterli olabiliyor.

7-Linuxun değişik masaüstü seçenekleri bulunmaktadır. Görsel özelliklerine göre değişik masaüstlerinden birini seçip kullanabileceğiniz gibi sistem kaynaklarını az kullanması bakımından hafif bir masaüstü kullanmayı da düşünebilirsiniz.

8-Dağıtımlara göre farklılık göstermekle birlikte bir çok linux dağıtımı yavaş bilgisayarlarda bile 1 saatten kısa bir süre içinde kurulabiliyor. Bu arada işletim sistemiyle birlikte office uygulamaları gibi pek çok uygulamayı da kurmuş oluyorsunuz. Kurulumu çalıştırılabilir CD'den yapıyorsanız kurulum sırasında bilgisayarınızda başka işler yapabilme imkanınız da olabiliyor.(Ben ubuntunun son sürümünü 1 GB RAM ile 20 dk da kurdum.)

9-Linuxta sürücüsü bulunmayan bazı donanımların windows sürücüsünü linux altında kullanmak mümkündür. Örneğin kablosuz ethernet bağdaştırıcınız linux kurduğunuzda çalışmıyorsa windows sürücüsü ile linuxta çalıştırılabilmektedir.(Ayrıca Linuxta sürücü kurma diye bir saçmalık yok.Otomatik buluyor ve kuruyor.Nadiren bulamadıklarını da kolayca yükleyebiliyorsunuz.)

10-Linuxta hard disk bölünmesi olmamaktadır. Dolayısıyla disk birleştirme ile uğraşmıyorsunuz ve bölünmeye bağlı yavaşlama linuxta görülmüyor.

11-Bir çok linux dağıtımın yeni sürümü çıktığında bütün bir işletim sistemi otomatik olarak güncellenebiliyor.

Ve bütün bunlar bedava veya düşük maliyetle (linuxu indirirken kullandığınız elektrik, internet vs. maliyeti ile) oluyor.

NOT : Parantez içleri haric dh >> linux tan alıntıdır.

Ayrıca bir admin der ki ;

Alıntı:Şuanda kesinlikle iddia eder ve ispatlayabilirim ki,
Ubuntu Linux u kurmak ve kullanmak, windows dan daha kolay...

Ancak, şunu da kabul etmek gerekir ki, bilgisayarın bukadar yaygınlaşmasında Windows un rolü büyüktür... yeterince de kazandı artık.. yeter kazandığı...

Eskiden mac vardı, bi dizgici bilgisayarı 5-6 bin dolardı... Windows çıktı, aynı işi 1-2 bin dolarlık bilgisayarlarla halletti..

Ama artık windows da pahalı kaldı... artık bence tüm yazılımlar bir bilgisayarda 50 dolarla sınırlı olmalı.. hepsi, yani işletim sistemi ofis foto editor v.b.. beraber...

Neyse konuya dönecek olursak, Ubuntu Linux kesinlikle Windows dan daha kolay... çeşitli yönlerden..
GÖREVİNİ BIRAKTI
Önce AHLAK ve MANEVİYAT

Hakk’ın tesisi için çalışmamakla Batıl’ın hakimiyeti için çalışmak arasında fark yoktur.

Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN

TÜM KONULARIM

Başaɾının içeɾiğindeki en önemli, biɾicik malzeme, insanlaɾla nasıl geçineceğini iyi bilmektiɾ. / Theodore Roosevelt
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
Konu güncel.
GÖREVİNİ BIRAKTI
Önce AHLAK ve MANEVİYAT

Hakk’ın tesisi için çalışmamakla Batıl’ın hakimiyeti için çalışmak arasında fark yoktur.

TÜM KONULARIM

Başaɾının içeɾiğindeki en önemli, biɾicik malzeme, insanlaɾla nasıl geçineceğini iyi bilmektiɾ. / Theodore Roosevelt
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
hocam ben linux kullanmak istiyorum ubuntu yüklüyemedim yardımcı olurmusunuz ?
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
(17-08-2013 Saat: 01:51)Ripbyrustavi02 Nickli Kullanıcıdan Alıntı: hocam ben linux kullanmak istiyorum ubuntu yüklüyemedim yardımcı olurmusunuz ?

Öm atın yardımcı olayım.
GÖREVİNİ BIRAKTI
Önce AHLAK ve MANEVİYAT

TÜM KONULARIM

Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
tüm destekleri ÖM den vermesek de, biraz da buralara yazsak, herkes istifade etse...
----------------
"Ana prensibimiz insana saygı" dedik, kimileri bunu yanlış anladı, sürekli tepemize çıktı. 
Bundan sonra ana prensibim: "isteyen istediği yere gitsin". Forumda sürekli negatif enerji yayanları, hakaret edenleri ya da hakaretimsi yazanları dahi banlayacağım. Forumda etkileşim azalacakmış umuruda değil. Yıllarca negatif enerjili insanlara katlandığım yeter.. 

Sonra duymadım, bilmiyordum yok.. 

Önemli konular listesi: https://destek.10tl.net/showthread.php?tid=99072
Android 10tl programı: https://destek.10tl.net/showthread.php?tid=98074
Görevli kuralları: https://destek.10tl.net/showthread.php?tid=99597
10tl.net Geneli (Forum açma v.b.) Kurallar: https://destek.10tl.net/showthread.php?tid=25433

twitter.png https://twitter.com/10tlnet
discord.png https://discord.gg/fUC7A2W
email.png  info (at.) 10tl.net
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
Paylaşım için teşekkürler
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
ben şuan ubuntu kullanıyorum bazı sorunlar olsada windowstan dahafazla performans veriyor pc ram daha az kullanıyor windows ram kullanımı 1 gb iken ubuntu 600mb civarlarında fark siz görün.
Oyun konusundada bütün oyunları oynamasınızda çoğu oyunu winehq sayesinde oyanayabiliyorsunuz.
Tüm Destek Forumun Kuralları
Görevli Kuralları
Ücretli Mybb Tema Tasarım ve Kodlama , Bootstrap(html/css) duyarlı kodlamalar Yapılır.
Prof. Dr. MyBB Öğretmeni kaRanLık-61( Mustafa SEVİM )[ 2010-2024 => 10TL'de 14 Sene ]

İki Tarafta Zifiri kaRanLık

Mutlu Son İstiyorsan Çabalamalısın. Sadece Oturduğu Yerden Başarıya ulaşan varlık tavuktur. Bir Kurt Asla Evcilleşip Köpek Olmaz...
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
(11-09-2014 Saat: 16:03)kaRanLık-61 Nickli Kullanıcıdan Alıntı: ben şuan ubuntu kullanıyorum bazı sorunlar olsada windowstan dahafazla performans veriyor pc ram daha az kullanıyor windows ram kullanımı 1 gb iken ubuntu 600mb civarlarında fark siz görün.
Oyun konusundada bütün oyunları oynamasınızda çoğu oyunu winehq sayesinde oyanayabiliyorsunuz.

Kesinlikle. Eski bir bilgisayarim var. Oldukça eski... windows xp yi bile zor calistiriyor. Lubuntu ile rahat rahat kullanabiliyorum. Donanimi zayif olanlara lubuntu ve browser linux öneririm.
GÖREVİNİ BIRAKTI
Önce AHLAK ve MANEVİYAT

TÜM KONULARIM

Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
Çok yararlı bir konu olmuş teşekkürler.

Yalnız kAranLık-61 adminin mesajından sonra şunu merak ediyorum; Linux mu Ubuntu mu?
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
(12-09-2014 Saat: 02:46)Edward Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Çok yararlı bir konu olmuş teşekkürler.

Yalnız kAranLık-61 adminin mesajından sonra şunu merak ediyorum; Linux mu Ubuntu mu?

Rica ederim.

Ubuntu kubuntu lubuntu edubuntu red hat backtrack bunlarin hepsi işletim sistemi ve linux tabanli... en populeri ubuntu.

Yani linux windows ise ubuntu win7 lubuntu xp... vs.
GÖREVİNİ BIRAKTI
Önce AHLAK ve MANEVİYAT

TÜM KONULARIM

Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
Yararlı teşekkürler.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:

Hızlı Menü:

Şu anda bu konuyu okuyanlar: 4 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform