(18-12-2019 Saat: 00:47)#rodri Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Olumlu ve olumsuz yönlerini anlatırsan gayet iyi olabilir
Öncelikle coğrafya değiştiriyorsun. Bunun için referandum lazım. İstanbul baştan tanımlıyorsun.
Ticari tarafına bakalım.
- Öncelikle Montrö boğazlar anlaşması var. Bunu açıp okuyabilirsiniz burada haller mevcut. Örneğin Türkiye savaşansa, veya herhangi bir savaşta tarafsa-tarafsızsa gibi halleri var.
- Anlaşmaya göre herhangi bir ücret ödemeden ticaret gemileri belli başlı yerlerde durarak, 1 kereye mahsus geçiş yapabiliyorlar. İyi niyetli düşünelim Eğe'den gelen ticari gemi Karadenize geçip Rusya'ya gidecek. Boğaz girişinde beklemeye girdi. 5 gün bekleyecek diyelim. Karşı taraf (Rusya da ki alıcı) benim ürünüm acil adamlar oraya kanal yapmış oradan çıkıp gelin diyebilir. Bu çok azda olsa ücret sağlar.
Bu tek olumlu kısmı idi.
Olumsuzlar ise;
- Boğazdan geçecek gemiler artacak deniliyor fakat geçen sene ve bu senenin rakamlarına baktığımızda gemi geçişlerinde azalma var.
- Gemilerin derinliği gemilerin bir su derinliği vardır. Ve o boyuttaki sulardan geçebilirler. Kanalın su derinliği 25 metre olacak. Peki bu 25 metrenin üstünü nasıl geçireceksiniz? geçemeyecek.
- Bu işi diğer devletlere nasıl anlatacağız. Bedavası varken gelin bize para mı verin diyeceğiz?
Not: Doğal bir boğazı olan hiç bir yerde yapay bir kanal yapılmadı dünya üzerinde...
Jeopolitik ise;
Öncelikle dediğim gibi coğrafyayı değiştiriyoruz. Resimdeki gibi tam hazır olduğu anda elimizde 2 yarım ada 1 tane ada olmuş olacak. yarım adalar; Trakya,doğu İstanbul, ada ise İstanbul adası(şuan ki Avrupa kısmının Başakşehir'e kadar olan kısmı).
Bunu 3 maddede inceleyebiliriz.
Kanal tamamlandığı anda şuanda beklenen büyük Marmara depreminden kanalın paralelinde ve çıkışlarında bulunan kesimin en az 10 şiddetinde etkileneceği söyleniyor. (depremlerin büyüklüğü başka şiddeti başka bir şeydir. şiddet sizin oturduğunuz yerin özelliklerine göre etkileyen hasar.)
Türkiye'nin Trakya tarafından herhangi bir ülke ile savaş yaşamayacağının herhangi bir garantisi var mı?
Buradaki tarihi savaşları bilen arkadaşlar bunları biliyordu. Edirne Osmanlı'nın 2. başkentidir. Ve çok önemli bir bölgedir. Edirne'nin kaybedilişi ile Osmanlı çökmüştür. 93 Harbi diye adlandırılan savaşta Trakya'da Osmanlı ve Ruslar savaşmış ve Ruslar bugün ki İstanbul'daki Yeşilköy'e kadar girmişlerdir. Bunun sebebi Edirne'nin düşmesidir.
İstanbul ile Edirne'nin bağlantısını tamamen kesiyorsun sadece köprüler olacak. Herhangi bir savaş durumunda bu hattı nasıl oluşturacaksın? Köprüler zaten bombalandığı anda direk bittin. Türkiye'nin sonu olabilir.
Zaten bitmiş olan İstanbul trafiğini İstanbul'u parçalara ayırarak daha'da çekilmez hale getirecektir.
Ben bu projenin herhangi bir + olayını görmüyorum. Özellikle projeyi destekleyenlerden duymak isterim.