Konuya dahil olmadan kendimden örnek vereyim. Vücut geliştirme sporuna giderken antrenörün sürekli "kilo almalısın" tavsiyesinden bıkma derecesine gelmiştim. Yemek konusunda seçici olduğum için(örneğin tavuk, et yemekleri yiyemem) gerekli proteini de sağlacak bir kaynağım yoktu. 63 kilo ile spora giderken akranlarım 80 kilo ile başlamıştı(aynı anda başlamıştık). Kahvaltının, öğle ve akşam yemeğinin üzerine mısır/tahıl gevreği tüketerek 1 ayda 70 kiloya çıktım. Bana göre yararı var. Belki de bir inanç, belki bir umut.
-Bu arada bahsetmeden geçmeyeceğim. Hala kahvaltının ve akşam yemeğinin üstüne 3-4 tabak gevrek ve öğle yemeğinde de 2 tabak gevrek yemekteyim.-
Bakalım uzmanlar neler diyor?
Aşağıdaki yazı Kelebek Diyeti ve Bayanlar Bilir sitelerinden alınmıştır. Paylaşırken kaynak gösteriniz.
Tahıl gevrekleri buğday, pirinç, mısır ve yulaf veya bunların karışımından oluşan böylelikle lif ve kompleks karbonhidrat içeren, ayrıca tatlandırmak için içinde şeker bulunan, zenginleştirilmiş (vitamin ve mineraller ile) ürünlerdir. Özellikle tam tahıllı olması yani posa içeriğinin yüksek olması bu gevrekleri tercih edilir kılmaktadır.
Tam tahılda bu gevreklerin bir yönden sağlıklı olmasını sağlar.
Tam tahıl nedir?
Buğday tanesi 3 bölümden oluşur. Kepek, endosperm ve tohum.
Kepek: Buğday tanesinin dış kabuğudur. Lif, B vitaminleri, bazı mineraller ve fitokimyasallar (doğal bitkisel kimyasallar) yönünden zengindir.
Endosperm: Orta bölümünde bulunan nişastalı kısımdır. Nişasta kaynaklı karbonhidrat, protein ve az miktarda B vitamini içerir.
Tohum: En iç kısımda bulunan en küçük bölümüdür. Özelikle önemli yağ asitlerini, mineralleri, B vitaminleri, E vitamini ve bazı fitokimyasalları içerir.
İşte tam tahılda bu üç bölümü de ayrılmadan kalmaktadır. Özellikle beyaz olarak işlenen tahılda (yüksek randımanlı un denir) endosperm kısmı bulunur. Bu da yukarıdan da anlaşılacağı gibi yoğunluklu olarak nişasta yendiğini gösterir.
Yararları nelerdir?
– Sindirim sistemini düzenler.
– Bağırsaklardan kanserojen maddeleri bağlayarak atımına yardımcı olur.
– Safrayı bağlayarak kolesterol atımını arttırır.
– Kan şekerini düzenler.
– Tokluk hissini uzatır.
– Düşük yağ içeriğinden dolayı, kilo aldırma riski düşüktür.
Yani besleyiciliğinin, kendinizi hafif hissetmenizin temel nedeni aslında tam tahıllı olması. Bu hafif hissetmeyi kullandığınız sütü light olarak tercih ederek de devam ettirebilirsiniz. Şekerli olanları tercih etmemenizde yarar var. Meyveliler ise farklı tatlar için ideal.
Her şeyde olduğu gibi kahvaltılık gevreklerde de porsiyon önemli.
3-4 yemek kaşığı tahıl gevreği = 1 dilim ekmek
Zararları Nelerdir?
Kahvaltılık mısır gevrekleri fabrikada üretilmiş olan undur, ve en tehlikeli yiyeceklerdir. Şeker ve tatlandırıcıyla işlenirler.
Kahvaltılık mısır gevreklerinin hormonlarınızı alt üst ettiği, insülin direncini başlattığı, enerjinizi yok ettiğini, kilo almayı başlatan, şeker hastalığını başlatan ve kanseri başlatan, ve de vücudunuzu hızla yaşlandıran etkilerinin olduğu gösterilmiştir.
Fabrikada işlenmiş, üretilmiş pakete girmiş şeylerden uzak durun. Pakete girmiş her besin, her yiyecek uyduruktur. Hakiki değildir. Haberiniz olsun.
Bir deney yapın. Bir kase mısır gevreğini, doğada özgürce beslenen bir hayvanın önüne bırakın. Hayvan onu yemez. Çünkü mısır gevreği hakiki besin değildir.
Cipsler ve bisküviler de aynıdır. Gerçek besin değildirler. Bunlarda trans yağ var. Trans yağ hastalıkların sebebidir. Gerçek besinler yenecek, uyduruk besinler değil.
Türk kahvaltısı mı; kahvaltılık gevrek mi?
Sık sık sorulan geleneksel Türk kahvaltısı mı; kahvaltılık gevrek mi? sorusuna yanıt veren Diyetisyen İpek Ağaca,
"Bu soru kişilere göre değişebilir özellikte cevaba sahiptir. Örneğin; kişinin geleneksel kahvaltı hazırlamak için yeterli zamanı var ve bu tip kahvaltıyı tüketmekten daha fazla hoşlanıyor, gevrek tüketmeyi tercih etmiyor ise; bu kişiye kahvaltılık gevreği önermek yanlış olur. Veya bu kişi gevrek tüketmeyi de seven biri olabilir; o zaman birbiriyle değiştirilebilir şekilde hafta içine iki kahvaltı seçeneğini de dağıtmayı önermek uygun olur. Kişilere öneri getirirken; tercihler ve beslenme alışkanlıkları önerilerin hayata geçirilebilmesini sağlayan en önemli unsurlardandır. Geleneksel kahvaltı ile kahvaltılık gevrekleri yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde tüketmek doğrudur. Hafta içine dengeli şekilde dağıtarak kahvaltıda çeşitlilik de sağlanmış olur" diye konuştu.
-Bu arada bahsetmeden geçmeyeceğim. Hala kahvaltının ve akşam yemeğinin üstüne 3-4 tabak gevrek ve öğle yemeğinde de 2 tabak gevrek yemekteyim.-
Bakalım uzmanlar neler diyor?
Aşağıdaki yazı Kelebek Diyeti ve Bayanlar Bilir sitelerinden alınmıştır. Paylaşırken kaynak gösteriniz.
Tahıl gevrekleri buğday, pirinç, mısır ve yulaf veya bunların karışımından oluşan böylelikle lif ve kompleks karbonhidrat içeren, ayrıca tatlandırmak için içinde şeker bulunan, zenginleştirilmiş (vitamin ve mineraller ile) ürünlerdir. Özellikle tam tahıllı olması yani posa içeriğinin yüksek olması bu gevrekleri tercih edilir kılmaktadır.
Tam tahılda bu gevreklerin bir yönden sağlıklı olmasını sağlar.
Tam tahıl nedir?
Buğday tanesi 3 bölümden oluşur. Kepek, endosperm ve tohum.
Kepek: Buğday tanesinin dış kabuğudur. Lif, B vitaminleri, bazı mineraller ve fitokimyasallar (doğal bitkisel kimyasallar) yönünden zengindir.
Endosperm: Orta bölümünde bulunan nişastalı kısımdır. Nişasta kaynaklı karbonhidrat, protein ve az miktarda B vitamini içerir.
Tohum: En iç kısımda bulunan en küçük bölümüdür. Özelikle önemli yağ asitlerini, mineralleri, B vitaminleri, E vitamini ve bazı fitokimyasalları içerir.
İşte tam tahılda bu üç bölümü de ayrılmadan kalmaktadır. Özellikle beyaz olarak işlenen tahılda (yüksek randımanlı un denir) endosperm kısmı bulunur. Bu da yukarıdan da anlaşılacağı gibi yoğunluklu olarak nişasta yendiğini gösterir.
Yararları nelerdir?
– Sindirim sistemini düzenler.
– Bağırsaklardan kanserojen maddeleri bağlayarak atımına yardımcı olur.
– Safrayı bağlayarak kolesterol atımını arttırır.
– Kan şekerini düzenler.
– Tokluk hissini uzatır.
– Düşük yağ içeriğinden dolayı, kilo aldırma riski düşüktür.
Yani besleyiciliğinin, kendinizi hafif hissetmenizin temel nedeni aslında tam tahıllı olması. Bu hafif hissetmeyi kullandığınız sütü light olarak tercih ederek de devam ettirebilirsiniz. Şekerli olanları tercih etmemenizde yarar var. Meyveliler ise farklı tatlar için ideal.
Her şeyde olduğu gibi kahvaltılık gevreklerde de porsiyon önemli.
3-4 yemek kaşığı tahıl gevreği = 1 dilim ekmek
Zararları Nelerdir?
Kahvaltılık mısır gevrekleri fabrikada üretilmiş olan undur, ve en tehlikeli yiyeceklerdir. Şeker ve tatlandırıcıyla işlenirler.
Kahvaltılık mısır gevreklerinin hormonlarınızı alt üst ettiği, insülin direncini başlattığı, enerjinizi yok ettiğini, kilo almayı başlatan, şeker hastalığını başlatan ve kanseri başlatan, ve de vücudunuzu hızla yaşlandıran etkilerinin olduğu gösterilmiştir.
Fabrikada işlenmiş, üretilmiş pakete girmiş şeylerden uzak durun. Pakete girmiş her besin, her yiyecek uyduruktur. Hakiki değildir. Haberiniz olsun.
Bir deney yapın. Bir kase mısır gevreğini, doğada özgürce beslenen bir hayvanın önüne bırakın. Hayvan onu yemez. Çünkü mısır gevreği hakiki besin değildir.
Cipsler ve bisküviler de aynıdır. Gerçek besin değildirler. Bunlarda trans yağ var. Trans yağ hastalıkların sebebidir. Gerçek besinler yenecek, uyduruk besinler değil.
Türk kahvaltısı mı; kahvaltılık gevrek mi?
Sık sık sorulan geleneksel Türk kahvaltısı mı; kahvaltılık gevrek mi? sorusuna yanıt veren Diyetisyen İpek Ağaca,
"Bu soru kişilere göre değişebilir özellikte cevaba sahiptir. Örneğin; kişinin geleneksel kahvaltı hazırlamak için yeterli zamanı var ve bu tip kahvaltıyı tüketmekten daha fazla hoşlanıyor, gevrek tüketmeyi tercih etmiyor ise; bu kişiye kahvaltılık gevreği önermek yanlış olur. Veya bu kişi gevrek tüketmeyi de seven biri olabilir; o zaman birbiriyle değiştirilebilir şekilde hafta içine iki kahvaltı seçeneğini de dağıtmayı önermek uygun olur. Kişilere öneri getirirken; tercihler ve beslenme alışkanlıkları önerilerin hayata geçirilebilmesini sağlayan en önemli unsurlardandır. Geleneksel kahvaltı ile kahvaltılık gevrekleri yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde tüketmek doğrudur. Hafta içine dengeli şekilde dağıtarak kahvaltıda çeşitlilik de sağlanmış olur" diye konuştu.