02-02-2017 Saat: 02:23
(Son Düzenleme: 02-02-2017 Saat: 02:25, Düzenleyen: Ripbyrustavi.)
Anakart üzerindeki parçaların birinden diğerine bilgileri iletmek için kullanılan yollara verilen addır. Kendi içerisinde ikiye ayrılır. Bunlardan ilki FSB (Front Side Bus), ikincisi ise Diğer Yollar’dır. Bu Diğer Yollar ise kendi içerisinde dörde ayrılır. ISA (Industry Standard Architecture), PCI (Peripheral Component Interconnect), AGP (Advanced Graphics Port) ve sonuncusu ise PCI-e (PCI Ekspress)’dir. Gelin bu seri yolu çeşitlerini daha yakından inceleyelim.
FSB (Front Side Bus) Nedir?
İşlemci ile anakart arasındaki iletişimi sağlayan veri yoludur. İşlemciye sistemden gelip giden tüm veriler FSB veriyolu ile sağlanmaktadır.
Kuzey Köprüsü üzerindedir.
ISA (Industry Standard Architecture) Nedir?
Anakart üzerinde bulunan, 8 mhz’lik clock hızına sahip bir veri yoludur ancak birkaç yıl önce kullanılmayı bırakılmıştır.
İlk üretilen veri yolu tipidir.
Artık üretilmemektedir.
16 bitlik veri yolu genişliği vardır.
Siyah renkli yuvalara sahiptir.
PCI (Peripheral Component Interconnect) Nedir?
Bilgisayarda var olan diğer birimler ve daha sonradan eklenen birimler arasındaki bağlantıyı sağlayan, Intel tarafından geliştirilen veri yolu tipidir. Daha sonraları daha yüksek hızlara sahip PCI-Express ve AGP’ler kullanılmıştır.
Tak – Çalıştır özelliği destekler.
Yuvaları beyaz renklidir ve ISA’dan daha büyüktür.
33Mhz ve 66Mhz hızında çalışırlar.
Veri yolu genişliği 32 bittir.
AGP (Advanced Graphics Port) Nedir?
Hızlı Grafik Portu anlamını taşıyan AGP, günümüzde ekran kartları için kullanılan bir veri yoludur. AGP’nin ilk versiyonu Intel tarafından ‘AGP specification 1.0′ adı ile 1997′de yayınlanmıştır. 1x ve 2x hızlarının ikisini birden içeriyordu. 2.0 AGP 4X ve 3.0 ise 8X olarak belirtilmişti.
Sadece “ekran kartları” için kullanılır.
PCI’dan farkı grafik dokularını ekran kartının belleği dışında RAM’i de kullanarak işler. Buna doğrudan bellek kullanımı (DIME – Direct Memory Execute) denir. DIME sayesinde özel grafik işlemlerde performans arttırılır.
Öncelikli olarak hızlandırılmış üç boyutlu bilgisayar grafiklerini destekler.
PCI Express Nedir?
Bilgisayar üzerinde bulunan ya da daha sonradan entegre edilen donanımlar arasındaki bağlantıyı sağlayan veri yoludur. Üzerine en fazla donanım eklenilmesine izin veren veri yolu olma özeliği taşır.
PCI yuvalarına göre çok daha hızlı çalışırlar.
Veri yolu genişlikleri daha fazladır.
PCI’daki gibi paylaşımlı yollar yerine ayrı yollara sahiptir.
X1, X4, X8 ve X16’lık slotları bulunur.
Alıntıdır