Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sitenizin Arama Sonuçlarındaki Görünümünüzü Nasıl İyileştirebilirsiniz?
#1
Alıntı:Sitenizin organik arama sonuçlarındaki görünümünü nasıl iyileştirebilirsiniz. Search Engine Land yazarı Jason Decker, web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarındaki görünümünden memnun olmayan web sitesi sahiplerinin uygulaması gereken dört temel adımı detaylandırıyor. Yapacağınız bu değişiklikler ile hem potansiyel müşterileriniz hem de sitenizin sunduğu içeriğe erişmek isteyen internet kullanıcıları, sitenizi arama motorlarının sonuç sayfalarında gördüklerinde onlarla etkileşim kurmaya daha istekli olacaklardır.
Dijital pazarlama alanında kendinize güveniyorsunuz. Google‘ın en iyi uygulama önerilerini takip ediyor ve tüm SEO bloglarını okuyorsunuz. Panda, Penguen, Possum ve Pigeon (Güvercin) gibi terimleri dilinize pelesenk ettiğinizden arkadaşlarınız sizin bir hayvanat bahçesi çalışanı olduğunu zannediyor. Organik arama sonuçlarındaki sıralamanızı iyileştirmek için sürekli yeni yöntemleri deniyorsunuz. Zamanınızı kulağa son derecede çekici gelebilen bazı “black hat” SEO tekniklerini öğrenerek geçirmek yerine bir adım geriye gidin ve organik arama motoru sonuç sayfalarındaki görünümünüzü nasıl iyileştirebileceğinize odaklanın.
Dijital pazarlama uzmanları çoğu zaman kullanıcı etkileşimi ve tıklanma oranı (click-through rate, CTR) üzerine yeteri kadar zaman harcamazlar. Arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamanız ne kadar iyi olursa olsun eğer sitenizin sıralamadaki görünümünüz çekici değilse bu sıralamanın hiçbir anlamı yoktur.
Google her ne kadar CTR’nin bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamasını etkilediğini doğrulamamış olsa da, 2016 yılının Mart ayında düzenlenen SMX West konferansında yaptığı sunumunda bir Google mühendisi, tıklanma oranının bir web sitesinin sıralamasını etkileyen faktörlerden birisi olduğunu dolaylı yoldan doğrulamıştı.
Google’ın sıralama algoritması ne olursa olsun tüm dijital pazarlamacılar bir web sitesinin arama motorları üzerinde özellikle anahtar kelimeler ile uyumlu bir şekilde görüntülenebilmesi için çaba sarfederler. Yazının devamında göreceğiniz önerileri özellikle kaliteli trafiği sitenize çekmek için uygulamanızı öneriyoruz.
Adım 1: Düşük tıklanma oranına sahip sayfaları belirleyin
Google Analytics üzerinde Acquisition > Search Console > Landing Pages raporuna gidin ve bu sayfadaki veriyi CSV ya da bir Excel belgesi olarak dışa aktarın. Bu raporda bulunan yüksek görüntülenme oranına, düşük ortalama pozisyona ve bu pozisyon bazında görece düşük CTR’ye sahip sayfaları belirleyin.
Adım 2: Title etiketlerini genişletmeyi deneyin
Tıklanma oranınızı yükseltmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi sayfanızın başlığının verimliliğini arttırmak için çeşitli değişiklikler yapmaktır. 2014 yılında Google, karakter tabanlı başlık etiketi sınırlamasını piksel tabanlı sınırlama olarak değiştirmişti ve her ne kadar doğrulanmasa da bu sınırlamanın 512 piksel ile sınırlandığına inanılmıştı. 2016 yılının Mayıs ayında ise Google bu sınırlamayı 600 piksele yükselttiğinde tüm SEOlar sevinç çığlıkları atmıştı.
Sitenizin sayfalarında kullandığınız başlıkları mümkün olduğu kadar verimli kullanmaya başlayın ve sitenizde öncelik verdiğiniz anahtar kelimelerin yer aldığına emin olun. Sitenizde kullandığınız meta etiketlerinin ne olduğundan emin değilseniz ücretsiz Screaming Frog SEO Spider aracını indirebilirsiniz.
Piksel tabanlı sınırlamanın sorunu ise bir başlık etiketinde kullanılabilecek içeriğin tam olarak ne kadar olduğunu önceden kestiremememizdir, zira örneğin W harfi, I harfine kıyasla piksel bazında çok daha fazla yer kaplar. Karakter bazında sınırlama söz konusu olmadığından Google SERP Aracını kullanarak sitenizde kullandığınız meta etiketlerinin Google arama sonuç sayfalarında nasıl görüntülendiğini görebilirsiniz.
Adım 3: Meta etiketlerinizi daha çekici hale getirin
En iyi sayfa başlıkları tıpkı bir gazete başlığı gibi yazılan başlıklardır. Gazete başlıkları genellikle çekicidir, açıklayıcıdır ve genellikle duygusuzdurlar. Örneğin “MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro’ya En İyi Alternatifler” ve “2016’nın En İyi Ultrabookları – Seyahat Laptopları ve MacBook Air Alternatifleri” başlıkları ilgi çekici değil iken “En İyi MacBook Air Alternatifleri: İnce ve hafif 5 laptop” başlığını kullanmak çok daha iyi olacaktır.
Başlık etiketi kullanımı için ipuçları
Başlık etiketinizde hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanmak hâlâ önem arz etmektedir ancak kullanıcılarınızın ve potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekebilecek terimler kullanmaya özen gösterin. Sadece başlıkları değil sitenizdeki her öğeyi kullanıcılarınızın niyetlerine göre iylleştirmeli, SEO anahtar kelimelerinizi ikinci plana atmalısınız. Aşağıda sitenizdeki başlık etiketlerinizi iyileştirmek için faydalı olduğu kanıtlanmış yöntemlerin bir listesini bulabilirsiniz.
  • Eğer sitenizdeki bir sayfa üzerinde herhangi bir liste var ise, o zaman o listede kaç madde olduğunu belirtmeye çalışın. Örneğin: “Çocuklarınızın seveceği 17 lezzetli brokoli tarifi.”

  • Eğer sayfanızda bir video ya da sunum var ise bundan başlığınızda bahsedin. Örneğin “Yeni MacBookların berbat olmasının 10 nedeni – Video incelemesi”

  • Özel karakterler diğer karakterlerden daha belirgindir ancak bunda aşırıya kaçmayın.

  • Fiyatlardan ve satış rakamlarınızdan bahsedin

  • Alakalı ve güncel içerik çok önemlidir. Başlıklarınızda tarih belirtin. Örneğin: “Kasım 2017’nin En Hafif 12 Taşınabilir Bilgisayarı”
Açıklama etiketi kullanımı için ipuçları
İlgi çekici ve açıklayıcı terimleri açıklama etiketi altında kullanmayı unutmayın. Açıklama etiketindeki içeriği, başlığınızın içeriğini tamamlamak ve onu zenginleştirmek için kullanın. Baskıcı olun, kullanıcıları sitenizi ziyaret etmeye teşvik edin.
Meta açıklamalarının tıklanma oranı üzerindeki etkilerinin dışında SEO üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığından hedeflediğiniz anahtar kelimeleri sayfanızın açıklama etiketinde doldurmayın. Bu kelimeleri eğer açıklamanızın geri kalanında doğal olarak yer alabilecekse kullanın. Daha da önemlisi açıklamalarınızda kullanıcılarınızı sitenizin içeriği hakkında meraklandıracak tanımlamalar kullanmaya özen gösterin.
Adım 4: Arama motoru sonuç sayfalarındaki görünümünüzü zengin parçacıklar (rich snippets) ile zenginleştirin
Yapılandırılmış kodlama hakkında dijital pazarlama bloglarında yazılan yazılarda özellikle son dönemlerde bir miktar azalma gözlense de bu güçlü dijital pazarlama stratejisi kesinlikle es geçilmemelidir. Zengin parçacıklar olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz rich snippets, web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında çok daha belirgin bir şekilde görüntülenebilmesini sağladığından, tıklanma oranınızın yükselmesine ve rakiplerinizin organik trafiğinin bir miktarını kendi web sitenize yönlendirmenize yardımcı olur.
Siteniz üzerinde yapılandırılmış kodlama kullanmak sitenizdeki ürünlerin ve hizmetlerin arama motoru sonuç sayfaları üzerinde çok daha belirgin bir şekilde görüntülenebilmesini sağlar. Örneğin aşağıdaki örnekte göreceğiniz üzere Amerikan Best Buy sitesinde satılan bir ürün, arama motoru sonuç sayfalarında ziyaretçilerin yorum sayıları, yıldız ile simgelenmiş puanı, fiyatı ve stok durumu ile birlikte görüntülenmektedir. Bu kadar bir bilginin arama motoru sonuç sayfasında yer alıyor olması son derecede avantajlıdır.
best-buy-macbook-rich-snippet.png
Yemek tarifleri içeren web sitelerinde yapılandırılmış kodlamayı kullanmanın avantajları da oldukça fazladır. Aşağıdaki ekran görüntüsünde aranan yemek tarifine ait bir görselin yanı sıra o tarifte kullanılan malzemelerin çoğunu bir çırpıda görebiliyorsunuz. İkinci arama sonucunda ise ziyaretçi puanlaması, yorum sayısı ve pişirme süresi bilgilerinin yanı sıra yine aranan tarifin bir görseline de yer verilmiş durumda.

Yemek tarifi yorumları içeren web sitelerinde yapılandırılmış kodlama kullanmak o kadar popüler ki eğer web sitenizde bunları kullanmıyorsanız Google’da birinci sayfada yer almanız neredeyse imkansız gibidir. Ancak özellikle WordPress kullanan bir web sitesine sahipseniz sitenizde zengin parçacıkları kullanmanıza yardımcı olacak çok sayıda ücretsiz eklenti mevcuttur.

yemek-tarifi-rich-snippets-structured-markup.png

Google’ın tanıdığı diğer zengin parçacıklar arasında breadcrumblar, müzik, tanınmış kişiler, video içeriği ve etkinlikler yer almaktadır. Zengin parçacıklarınızın sitenizdeki her sayfanın tıklanma oranını arttıracağından emin olabilirsiniz. Google üzerinde Yapılandırılmış Kodlama Rehberi‘ni okuyabilir, Test Aracı ve doğrudan Google Arama Konsolu üzerindeki Veri İşaretleyicisi aracını kullanarak sitenize herhangi bir kod eklemeden sitenizdeki içerik parçacıklarını Google’ın anlayacağı şekilde tanımlayabilirsiniz.

Temele geri dönüş

Meta etiketleri üzerinde değişiklikler yaptıktan sonra bu değişikliklerin etkilerini Google Arama Konsolu üzerinde incelemeyi unutmayın. Zaman içerisinde değişiklikler yapmaya devam ederek organik sıralamalarınızı iyileştirmeye sürekli olarak devam edin.
Kimi zaman meta etiketleriniz üzerinde gerçekleştireceğiniz yapıcı değişiklikler sonucunda sıralamanızın yüksek miktarda iyileştiğini gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Siteniz ile ziyaretçileriniz arasındaki tek şeyin meta etiketleri olduğunu unutmayın.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



***

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping