Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Photoshop İpucu Bilgi - Metaryaller l Tek Konu Altında (SÜREKLİ GÜNCEL) (SABİTLİK)
#1
Her hafta yeni bilgi eklemek şartıyla konuyu tarafımca güncelleyeceğim.
Photoshop hakkında önemli ve yararlı ipuçlarına bu konu altından ulaşabilirsiniz

GÜNCELLENİP YENİ BİLGİLER EKLENİCEK TARİH : 20.08.2014

bilgi.png

Dörtgen çizim ve seçim araçlarında ( Rectangular Marquee Tool, Rectangle Tool ) SHIFT'e basılı tutarsanız tam kare şeklinde alan büyür. Aynı şekilde yuvarlak çizerken basılı tutarsanız daire olur.

Resim üzerinde yakınlaştırma gerektiği zaman hızlı çalışmak için klavye kısayollarını kullanabilirsiniz. Bunun için elinizde hangi araç seçili olursa olsun CTRL+SPACE'e basılı tuttuğunuz sürece elinize yakınlaştırma aracı gelir. Bu tuşlardan elinizi kaldırdığınız zaman tekrar eski kullandığınız araca dönersiniz. Uzaklaştırma yapmak içinse CTRL+ALT+SPACE tuşlarına basmanız yeterli.

Çalıştığınız resme yakınlaşmak için CTRL+(+) , uzaklaşmak için CTRL+(-) ve ekrana sığdırmak için ise CTRL+0 kombinasyonlarını kullanabilirsiniz.

Photoshopta tüm layerları ( katmanları ) kolayca seçmek için ilk katmana tıkladıktan sonra son katmana SHIFT tuşuna basılı tutarak tıklamanız yeterli.

Yoğun çalışmalarda, büyük dosyalar ve karmaşık efektlerle çalışırken çok fazla bellek kullanır ve kullanılan belleğin azalmasıyla Photoshop’un performansında azalma görülür, bu durumlarda bellek yetersiz mesajları görebilirsiniz.

Photoshop'ta Edit menüsünün altında aşağıdaki seçenekler çıkar:

Edit > Purge > (Undo-Clipboard-Histories-All)

Bunların yaptığı iş ise belleği boşaltmak. İhtiyacınıza göre yalnızca birini boşaltabiliyorsunuz ya da All seçeneğiyle hepsini boşaltıyorsunuz.

Dikkat: Bu işlem sonunda kopyaladığınız şey ve son yaptığınız işlemler kaybolacak. Yani elinizde dosyanın son hali kalacak ve kesinlikle geri dönüş şansınız olmayacak. Fakat makine ve Photoshop rahatlayacaktır.

Brush, stamp (boyama ve rötuş) araçlarından herhangi biri seçiliyken klavyeden girilen sayısal değerler, bu araçların opacity değerlerini değiştirir.

Crop, move seçiliyken girilen sayısal değerler ise bulunduğunuz layer’ın opacity değerini değiştirecektir.

Herhangi bir objeyi kesip arka plandan ayırmak istediğinizde objenizin kenarları biçimsiz oluyorsa; objeyi herhangi bir seçim aracıyla seçtikten sonra Select > Refine Edge seçeneğindeki ince ayarları kullanarak objenizin kenarlarını düzgünleştirebilirsiniz.

Photoshop CS6'nın siyah arayüzünü gri yapabilirsiniz. Bunun için Edit>Preferences>Interface yolunu izleyerek Adobe'un hazırladığı 4 renkten birini (siyah ve gri tonları) seçebilirsin.

Bir resimde belli bir rengi değil de bir rengin bütün tonlarını tek tıkla seçmek mi istiyorsunuz? O zaman Select > Color Range seçeneği tam size göre. Color Range seçeneğindeyken renk seçme aracı otomatik olarak gelecektir. Resimde seçmek istediğiniz renk tonuna tıkladıktan sonra Fuzziness değerinde oynama yaparak istediğiniz seçimi sağlayabilirsiniz.

CTRL+ALT+Z ile Photoshopta kaç adım geri gidebileceğinizi ayarlayabilirsiniz. Bunun için Edit>Preferences>Performance penceresini açtıktan sonra History States değeri ile oynayabilirsiniz. Bu değerin Photoshop performansını etkilediğini unutmayalım. Bu değeri büyük yaparsanız Photoshop'un çökmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bir resmin ebatlarında değişiklik yapmak istiyorsanız image > image size seçeneğini kullanabilirsiniz.

Bu seçenekteki Constrain Proportions (Oranları Koru) kısmı işaretli olduğunda photoshop resmin boyutlarını orantılı şekilde büyütür ya da küçültür.

Örneğin, siz resmin enini büyülttüğünüzde photoshop otomatik olarak boyunu enine göre orantılı bir şekilde büyültecektir.

Eğer boyutlarda orantısız bir değişiklik yapmak istiyorsanız Constrain Proportions seçeneğinin işaretini kaldırmalısınız.

Layer'lara istediğiniz şeffaflığı kazandırmak için layer seçili iken layer'ların üst tarafında bulunan opacity kısmındaki % yi istediğiniz kadar düşürebilirsiniz. % düştükçe şeffaflık artacaktır.


Layer'ları birleştirmek için Ctrl+E kısa yolunu kullanabilirsiniz.
Örneğin; 5 tane layer'ınız var ve bu 5 layer'ı da birleştirmek istiyorsunuz. En üstteki layer'a tıklayıp shift tuşuna basılı tutup son layer'a tıkladığınızda 5 layer'ı da seçmiş olacaksınız. Ardından Ctrl+E kombinasyonuyla bütün layer'ları tek hamlede birleştirmiş olacaksınız.

Programımızda çalışmakta olduğumuz sayfaları (birden çok) aynı anda ekranda görmek için çok işe yarar.

Window> Arrange> Tile tıklayın ve böylece bütün dosyalarınız, ekrana her biri görülebilir bir şekilde döşenirler.
Tile Horizontally: Yatay döşeme .
Tile Vertical : Dikey döşeme

Aynı anda hepsini kapatmak için ctrl+ alt+ w


Photoshop çalışmalarınızda belli bir hizaya göre çalışıyorsanız rehber çizgiler oluşturmanız işinizi kolaylaştırabilir. Bunun için yapmanız gereken sol ya da üst tarafta bulunan cetvelin üzerine gelip mouse 1 e basılı tutarak çalışmaya doğru çekmeniz. Çalışmanın istediğiniz yerinde elinizi mouse 1'den kaldırdığınızda turkuaz renginde bir çizgi oluşacaktır.

Bir çalışmada herhangi bir objeyi küçültmek ya da büyültmek istiyorsanız Ctrl+T kısayolunu kullanabilirsiniz. Orantılı küçültme ya da büyültme yapmak istiyorsanız shift tuşuna basılı tutarak mousela köşelerden oynama yapmanız yeterli olacaktır. Daha ayrıntılı yapmak istiyorsanız ise Ctrl+T yaptıktan sonra üstteki panelde W (genişlik) H (yükseklik) %leriyle oynama yapmanız yeterli olacaktır.

Resimlere buradaki gibi efektler vermek için arkası siyah olan hazır resimlere ihtiyacınız var. Bunlara Bokeh Texture diyoruz. Bu hazır resimlere ulaşmak için Google'de Bokeh Texture diye aratarak ulaşabilirsiniz.

Kullanmak için ise resminizi açıp bu indirdiğiniz Bokeh Texture Efektli görselinizi resmin üzerine eklemelisiniz. Daha sonra katmanın özelliğini "screen" yaparak siyah kısımları kaldırmış olup efekti uygulamış olursunuz.

Photoshop’ta neredeyse her aracın altında kendine benzer alt araçları bulunmaktadır. Bunlar arasında geçiş yapmak için genelde o araca sağ tıklar diğerlerini görürürüz. Ancak çalışırken daha hızlı yollara başvurmak isteyebiliriz. Mesela Brush Tool (B)’un alt araçlarında gezinmek için Shift + B kısayol tuşunu ya da diğer bir alternatif olan ALT tuşunu basılı tutarak araca tıklayabiliriz.

Kendi Photoshop kısayollarınızı oluşturmak için Edit > Menus > Keyboard Shortcuts seçin.

Buradaki listede:
Application Menus : Uygulama menüsündeki komutlarını görüntülemenize olanak sağlar
Palette Menus : Palet menüsündeki komutlarını görüntülemenize olanak sağlar
Tools : Araçlar/aletler’deki tüm Photoshop komutlarını görüntülemenize olanak sağlar.

Move Tool (M) 2.png yani taşıma aracı, Photoshop’un en önemli araçlarındandır ve adı üstünde bir şeyleri taşımaya, hareket ettirmeye yarar. Çalışırken bir çok araç kullanırız ve bazılarını tekrar tekrar seçmek zorunda kalırız. Herhangi bir araç seçiliyken CTRL tuşuna basılı tutup o layeri hareket ettirmeye çalışırsak hızlı bir şekilde Move Tool’a geçiş yapabiliriz.

Bu seçenek ile, yeni bi çalışmaya başlarken devamlı kullandığınız bi boyut ve seçenekleri kaydedip daha sonra tekrar ayarlamadan bir seçenekle kullanabilirsiniz.
Mesela wallpaper yapmak için 1920x1080 px RGB bi sayfa kullanıyorsunuz. Her defasında boyutu yazmak ve diğer seçenekleri seçmek yerine bu ayarı kaydedebilirsiniz.

1'deki seçenek ile kaydedip, 2'deki seçenek ile daha önce kaydettiğimiz ayarları silebiliriz.

Eyedropper Tool (I) 3.png yani renk seçici, varsayılan olarak herhangi bir yere tıkladığımızda orayı ön renk (Foreground Color) olarak seçer. Ancak ALT tuşuna basılı tutarak tıklarsak seçtiğimiz rengi arkaplan rengi (Background Color) olarak alacaktır.

Eyedropper Tool (I) ile bir renge sol tıklayarak o rengi seçebiliyorduk. Bu kez seçmek istediğimiz renge sağ tıklayalım ve açılan kutudan “Copy Color’s Hex Code” seçeneğine tıklayalım. O renge ait renk kodumuz panoya kopyalanacaktır.

Sadece araçlar için kısayol tuşları yok tabi ki. Photoshop’un çalışma alanını da kontrol etmenizi sağlayan kısayol tuşları var. Daha geniş bir alana ihtiyaç duyduğunuzda TAB tuşuna basın. Araçlar ve katmanlar panellerinin yok olduğunu göreceksiniz. Tekrar TAB’a bastığınızda geri gelecekler tabi. Sadece katman panelini gizlemek istiyorsanız da Shift +TAB’a basmanız yeterli olacaktır.

Görmek istediğiniz katman dışında diğer hepsini tek hamlede gizlemek için ALT tuşuna basılı tutarak görünmesini istediğiniz katmanın solunda bulunan göz ikonuna tıklayın. Diğer tüm ikonların gizlendiğini göreceksiniz.

Resimlerine kolayca çerçeve eklemek için Blending Options'tan Stroke seçeneğini kullanabilirsiniz.
Bunun için Layer>Layer Style>Stroke yolunu izleyerek çerçeveyi ekleyeceğimiz kısmı açalım. Bu kısmı katmana sağ tıklayıp blending options diyerek ya da çift tıklayarak açabilirsiniz.

Store kısmından iç çerçeve eklemek için Position: Inside yapmanız gerekmekte. Bunu yaptıktan sonra renk gibi ayarları istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.


Resimlerinizden kolayca, uzun uğraş vermeden ufak bir seçim işlemi ile istemediğiniz nesneleri temizleyebilirsiniz. Temizleme işlemi sonrasında daha iyi sonuçlar alabilmek için "Clone Stamp Tool" aracı ile üzerinden geçebilir ve profesyonel işlemler çıkarabilirsiniz.

Resme yaklaşıp uzaklaşmayı. Çoğu arkadaşımız ctrl + + ile yaklaşıp ctrl + - ile de uzaklaşır. Bazılarımız da büyüteç yani zoom tool kullanarak yaparız bunu. Fakat aslında daha pratik bir yolu var. Scrool ile yani farenizin tekerleği ile yakınlaşıp uzaklaşabilirsiniz.

Photoshopta arka planı tek renk olan resimler için silgi aracına gelip mouse ile sağ tıklayarak Magic Eraser Tool seçeneğini seçip resmin arka planına gelip mouse ile sol tıklayarak şeffaf yapabilirsiniz.

Enine uzun bir görsele galerinizde karesel bir şekilde ihtiyacınız var ve resimdeki her karakter sizin için değerliyse işiniz zordu ama artık değil. Boyutlandırmak istediğiniz görsel seçiliyken Edit/Content-Aware Scale dedikten sonra Transform tool ile sadece enine ölçeklendirmeye başlayalım. Normal şartlarda fotoğrafımızın deforme olması gerekirken photoshop content-aware scale sayesinde içeriği analiz ederek benzer pikselleri optimize ederek kaldırıyor ve bu sayede tüm karakterlerimiz ve arkaplanımız da kaybolmadan görselimiz kare boyutlarına geliyor.


GIF uzantılı resimleri photoshopta açtığımızda Index olarak açılır, üzerinde oynamak için Index kilidini kaldırmamız gerek.



GIF'i Photoshop'ta açın.
Sırasıyla; Image/Mode/RGB Color'u seçtiğimizde resim Indexed Color modundan çıkıp RGB color moduna geçecektir ve kilit kalkacaktır. Index olan layerimiz Backround layerine haline gelecek ve her türlü ekleme-çıkarmaya müsait duruma gelecektir.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping