23-08-2017 Saat: 15:39
(Son Düzenleme: 23-08-2017 Saat: 15:40, Düzenleyen: Alican Türk.)
Yeni Blog Açacaklara Tavsiyeler
Herkes hata yapar, önemli olan hatayı telafi edebilmektir. Bazı hataların telafisi kolayken bazıları çok daha zor olabilir. Ama her hata bize bir şey öğretir. Blog yazarlığı macerasına atılanlar için de bu geçerli. Blog yazmaya başladığınız zamanı hatırlayın, ne kadar çok yanlış yapmıştınız. Ama zamanla bu hataları düzelttiniz değil mi? İşte başlangıçta yapılan bu hataları, yeni blog yazarları yapmasın diye, bu makale hazırlandı. Blog yazmaya başlamadan önce ve başladıktan sonra dikkat edilmesi gereken birtakım hususlara değinmeye çalıştım.
Tavsiye Makale: 6 Adımda Blogunuzu Açın
Hata 1 – Kime Yazdığını Bilmeme
Birçok blog yazarı kime yazdığını bilmiyor. Eğer hedef kitlenizi bilmezseniz doğru içeriği nasıl üretirsiniz? Hedef kitlenizin kimler olduğunu bilmek için müneccim olmaya gerek yok. Bazı araçları kullanarak kimlere hitap ettiğiniz öğrenebilirsiniz: Bu araçlardan bazıları:
a) Anket Oluştur
Ücretsiz hizmet veren Survey Monkey ve Google Forms‘u kullanarak anket oluşturabilir ve hedef kitleniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
b) Alexa’yı Kullan
Alexa‘yı kullanarak hem kendi blogunuzun hem de rakip blogların kitleleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hata 2 – İlk Günden Mail Listesi Oluşturmama
Blog yazmaya başladığınız andan itibaren sizinle irtibata geçenlerin, blogunu takip edenlerin mail adreslerini bir liste haline getirin. Bu listedeki kişilere belirli aralıklar ile beğeneceklerini düşündüğünüz yazılarınızı mail atın. Bu şekilde hem takipçileriniz ile irtibat halinde olmuş olursunuz hem de sitenize ziyaret çekmiş olursunuz. Mail listenize mail atmaktan korkmayın. Belirli aralıklarla takipçilerinizi bıktırmayacak şekilde mail gönderirseniz olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
Tavsiye Makale: Bloga Ziyaretçi Çekme
Hata 3 – Aktif Olarak Yazıların Tanıtımını Yapmama
Başarılı bir blogun en önemli temel taşı kaliteli bir içeriktir. Ama içeriğiniz her ne kadar kaliteli olursa olsun -özellikle ilk zamanlarda- blogunuza ziyaretçi çekemezsiniz. O yüzden yazılarınızı tanıtarak blogunuza ziyaretçi çekmek zorunda kalabilirsiniz. Aksi takdirde ”kaliteli ve ilgi çekici yazılar yazıyorum ama kimse okumuyor” diye yakınır durursunuz.
a) E-posta Abonelerinize Mail Gönderin
Blogunuza abone olan kişilere ya da daha önceden yazıştığınız kişilere mail göndererek yeni yazılarınızın tanıtımı yapabilir ve blogunuza ziyaret çekebilirsiniz.
b) Sosyal Medyada Paylaşın
Sosyal medyanın gücünü arkanıza alın ve yazılarınızı Facebook, Goog +, Twitter, Instagram gibi mecralardan paylaşın. Eğer sosyal medya araçlarından hesabınız yoksa geç kalmadan hesaplarınızı açın ve sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmaya çalışın. Ayrıca blog ile ilgili Facebook ve Google+ gruplarına üye olabilir, yazılarınızı oralarda paylaşabilirsiniz.
c) Facebook Reklamlarını Kullanın
Facebook reklamları ile yazılarınızı öne çıkararak blogunuza hatırı sayılır ziyaretler çekebilirsiniz. Facebook reklamlarından korkmayın. Hem kullanımı kolay hem de 1 dolar gibi cüz-i miktarlar ile reklam verebilirsiniz. Facebook reklamlarını düzenlerken, reklam hedef kitlesini blogunuzun hedef kitlesi ile yakın tutun; daha fazla etkileşim alırsınız.
Hata 4 – Bloga Rahatsız Edici Reklam Ekleme
Blogunuza okuyucularınızı rahatsız edecek reklamlar eklerseniz takipçi ve ziyaretçi kaybetmeniz içten bile değildir. Sağdan soldan fışkıran popups’lar okuyucuların canını sıkar ve blogunuzu terketmenize sebep olur. Blogunuza reklam almanızda hiçbir sakınca yok, fakat aşırı reklam can sıkıcı hale gelebilir. Kendinizi düşünün mesela; bir siteye girdiniz ve dokunduğunuz her yerden reklam çıkıyor. Kaç saniye daha o siteye katlanırsınız?
[img=616x0]https://musaozsari.files.wordpress.com/2017/06/hatalar-her-zaman-olur.png?w=616&h=322[/img]”Hata, olur…
Hata 5 – Blogu Güncel Tutmama
Blogun en önemli özelliklerinden birisi güncelliktir. Güncellenmeyen blogları ne Google sever ne de okuyucular. O yüzden takipçilerinizi kaybetmemek ve aramalarda üst sıralarda çıkan yazılarınızın sırasında gerilememek için blogunuzu devamlı güncel tutmalısınız. Blogunuzu açtığınız ilk zamanlarda ne kadar çok yazı o kadar iyidir. İlerleyen zamanlarda haftada 1 ya da 2, sonrasında ayda 1 gibi kendinize bir yazı planı yaparak blogunuzu güncel tutabilirsiniz. Unutmayın! Güncel olmayan bloglar, bloglar çöplüğünü boylar.
Tavsiye Makale: Blogunuza İçerik Üretmek İçin Tavsiyeler
Hata 6 – Blogunuza Yönelik Bütçe Planı Yapmama
Her ne kadar blog yazarak para kazanma amacınız olmasa da blogunuza belirli bir bütçe ayırmanızda fayda var. Hosting, domain gibi ücretli hizmetlerin yanında blogunuzu tanıtmak için tanıtım yazısı satın alabilirsiniz. Ayrıca blogunuza ziyaretçi çekmek için Facebook reklamlarını kullanabilirsiniz. Bu işlemler için az da olsa bütçe gerekli. O yüzden blogunuzun aylık ve yıllık giderlerini hesaplayıp gerekli parayı kenara ayırmalısınız.
Tavsiye Makale: Blog’dan Para Kazanmak İçin Tavsiyeler
Yukarıda da bahsettiğimiz birtakım basit hataları yapmadan daha az zaman ve emek harcayarak başarılı bir blog sahibi olmanız içten bile değil. Yeter ki blogunuza gereken değeri verin ve blog yazarlığı hakkında araştırma yapmaktan vazgeçmeyin. Her geçen gün sanal alem yenileniyor ve bu yeniliklere ayak uydurmak gerekiyor. Makaleye sizin de eklemek istediğiniz konular varsa yorum atabilirsiniz. (ALINTI)