21-05-2015 Saat: 15:36
Navigasyon Nedir?
Navigasyon Türkçe’ye seyir ya da seyrüsefer olarak çevirilebilir ancak birçok teknolojik terim gibi bu kelime de Türkçeleşmiş bir kelime olarak dilimize “Yol Kılavuzu” anlamında girmiştir.
Navigasyon gidilecek adrese en kısa ve hızlı şekilde ulaşmamızı sağlayan sistemdir. Böylece bir adrese daha önce hiç gitmemiş olsak bile adres sormadan, kaybolmadan rahatlıkla ulaşabiliriz.
Navigasyon sistemi gidilecek yönü hem ekranda harita şeklinde hem de sesli olarak komutlar ile söyler.
Gidilecek yönü kaçırılması durumunda ise tekrar hesaplama yaparak konumunuza göre en güncel rotayı verir.
Özetle, Navigasyon’u, bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en uygun yolu bulan uygulama olarak tarif edebiliriz.
Peki Navigasyon sistemi bu işlemleri nasıl yapmaktadır? Yani bu sistem nasıl çalışmaktadır?
Öncelikle navigasyon sitemini oluşturan içerikleri bilmek gerekiyor. Navigasyon sistemi üç katmandan oluşmaktadır.
• Donanım
• Yazılım
• Harita
Donanım
GPS sinyallerini kullanarak Dünya üzerindeki konumumuzu tespit eden ve bu bilgi ile gitmek istediğimiz noktaya ulaşmamızı sağlayacak olan yazılım ve haritanın çalıştığı sistemdir. Genellikle dokunmatik ekran üzerinden çalışmaktadır. PND, inCar ve Mobile versiyonları vardır.
Yazılım
Cihazdan aldığı koordinat bilgisini harita üzerinde gösteren, yine harita bilgisi ile gidilmek istenen noktaya optimum rotayı çizerek görüntülü ve sesli yönlendirme yapan, yani harita ile donanımı konuşturan sistemdir.
Harita
Navigasyon sisteminin en önemli birimidir. Normal haritadan farklı olarak yolların yön ve hız bilgileri, yasakları, kısıtlamaları gibi bilgilerin yanında POI (Point of Interest – ilgi çekici noktalar) bilgilerini içerir. Bu şekilde harita üzerinde etrafta neler olduğu görülebildiği gibi adres bilinmediği durumlarda bu noktalardan hedef tayini yapılabilir.
Navigasyon sistemi; adres, ulaşım ağı sistemi, yol veri tabanı gibi farklı disiplindeki birçok bilginin güncel ve sağlıklı bir şekilde sisteme entegre edilmesi ile üretiliyor.
Bu sayede belirlediğiniz varış nokta(larına)sına en kısa ve optimum yol güzergahı tespit edilip, sesli ve görsel yönlendirmelerle konforlu bir şekilde ulaşmanız sağlanabiliyor
Sistem nasıl işliyor?
GPS sinyalleri kullanılarak uydu fotoğraflarından ve karasal taramalarla elde edilen dijital haritalar üzerinde GPS sinyalleri yerlerini bulabilir, haritada gideceğimiz yerin, Ülke, İl, İlçe, Mahalle, Cadde-Sokak ve Kapı No. olarak girişlerini yapabiliriz. Aslında yapılan bu girişler koordinat bilgisinden başka hiç bir şey değildir ve sistem bulunduğu koordinattan gideceğimiz yere, yön bilgilerini kullanarak (örn: Yol önem sırası Ana yol, Ara Yol, Kavşak... Tek Yön, Taşıt Giremez, Köprü kullanamaz... gibi) 50’den fazla tanımlama doğrultusunda hesaplama yapar. Genel olarak Discrete Matematik temelinde yer alan Graphlara benzer bir yöntem kullandığını söyleyebiliriz.
Sisteme adres girildiğinde rota çizip bizi sesli uyarı ve görüntülü bilgi ile daha önce belirlediğimiz hedefe doğu yönlendirir. Seyir esnasında GPS alıcısından gelen koordinat bilgileri sürekli olarak navigasyon sistemi tarafından denetlenir. Belirlenen rotadan herhangi bir sapma durumunda bulunulan yerden hedefe yeni bir rota çizilir. Doğru noktaya kolay ulaşım sağlanıncaya kadar bu işlem devam edilir. Navigasyon sistemi tüm bu özellikleri ile aynı zamanda adres ve yer fihristi görevini de görmektedir. Sistemdeki POI’lerin yanında kişisel POI’ler ya da favoriler eklenebilmektedir.
Ayrıca sistem; Hızlı, Kısa, Trafik Durumuna göre TMC-Traffic Message Channel-(Trafik mesaj kanalı) gelen bilgiler tarafından desteklenir.
Bu sistemle de rota üzerinde bulunan trafik olaylarının da navigasyonu etkilemesi durumunda alternatif rotalar önerebilmektedir.
Navigasyon Sistemleri Nasıl Sesli Yönlendirme Yapar?
• Öncelikle tüm yollarin üzerinden GPS ile geçilerek, yollara ait tüm bilgileri ve yollarin şekil ve kıvrımları vb. gibi özelliklerinin hepsini sahadan toplanır. Toplanan verilerin içinde yolun hiz bilgisi, dönüş yasaklari vb. gibi bilgiler de bulunmaktadır.
• Bu toplanan veriler navigasyon yazılımı örneklerinden olan IGO, Garmin, TomTom, vb. gibi bir navigasyon yazılımının içine yüklenir.
• Bu harita ve yazılımın yüklü olduğu navigasyon cihazı ile yola çıkan kullanıcı, yazılımın arayüzünü kullanarak bir hedef belirler.
• Cihazın içindeki GPS mevcut koordinatı yani konumu başlangıç noktası olarak alır. Belirlenen hedefe kadar olan tüm yolları tarayarak, tercih edilen rotalama ile (en kısa, en hızlı, en ekonomik vb.) güzargahı hesap ederek, bulunulan nokta ile hedef olarak belirlenen nokta arasına bir rota çizer.
• Hareket halinde iken bu hesaplama sistemi devamlı çalışır ve sistem, dönülmesi gereken kavşaklarda kullanıcıyı kaç metre kaldığına dair sesli komutlarla bilgilendirir. Örneğin: Çizilen rotaya göre 300 metre sonra sola dönmeniz gerekiyorsa, sistem devreye girer ve "üç yüz metre sonra sola dönün" diye uyarıda bulunur.
• Çizilen rotaya göre kavşağa 100 metre kaldığında yine sistem devreye girerek "yüz metre sonra sağa dönün" diyerek kullanıcıyı uyarmaktadır.
• Yani sistemdeki tüm sesler önceden kaydedilir. Sistem rotaya uygun ses dosyasını çalıştırarak ve kullanıcıyı bu şekilde uyarır. İstediğiniz herhangi birisinin size yol tarif etmesini istiyorsanız sadece seslerini kaydetmeniz yeterli olur. Sesini kaydedebildiğiniz herkes size yol tarif edebilir.
PHP Kod:
http://www.navigasyon.com.tr/nav.html