Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dna Ansiklopedisinin Dili
#1
Dna Ansiklopedisinin Dili

Teknolojik bir ürünün veya tesisin yapımında ve yönetiminde insanoğlunun yüzyıllar boyunca elde ettiği tecrübe ve bilgi birikimi kullanılır. Dünyanın en ileri ve kompleks tesisi olan insan vücudunun inşası için gereken bilgi ve tecrübe ise DNA’da saklıdır.


DNA yaratılan ilk insandan itibaren şimdiki mükemmellik ve kompleksliğiyle birlikte var olmuştur. Olağanüstü yapı ve özellikleriyle böyle bir molekülünevrimcilerin öne sürdüğü gibi tesadüf ve rastlantılar sonucu oluşması imkansızdır.



Toplumların gelişimi bilgi akışı ve haberleşme üzerine kuruludur. Fertler ve nesiller arasındaki bilgi akışında en önemli araç ise dildir. Dil belirli şifreler yani harfler ile temsil edilir. Türkçe 29 harften ya da bir diğer deyişle 29 şifreden oluşan bir dildir. Bu şifreler kelimeleri kelimeler de cümleleri oluşturur. Bilgi akışı ve depolanması bu şifreler sayesinde gerçekleşir.


Hücredeki lisan da işte buna benzer. İnsanın bütün fiziksel özellikleri bu dil vasıtasıyla kodlanarak hücre çekirdeğine depolanmıştır ve yine bu dil sayesinde hücre tarafından kullanılabilir. Bu dil DNA adlı yönetici molekülün dilidir. Dört harfli bu DNA dili A T G ve C harflerinden oluşur. Her harf “nükleotid” adı verilen dört özel bazdan birini temsil eder. Bu bazların milyonlarcası anlamlı bir sıralama ile üstüste dizilerek DNA molekülünü oluştururlar.


İşte çekirdekteki bilgi bankasında bilgiler bu şekilde depolanmıştır. Biz bu bilgi deposundaki şifreleme sistemini anlatırken kolaylık için DNA’yı oluşturan nükleik asit molekülleri için yine harf benzetmesini kullanmaya devam edeceğiz. Bu harfler ikişerli olarak karşılıklı eşleşir ve birer basamak oluştururlar. Bu basamaklar ise üstüste eklenerek genleri meydana getirirler. DNA molekülünün bir bölümü olan her bir gen insan vücudundaki belli bir özelliği kontrol eder. Boyun uzunluğu gözün rengi burnun kulağın kafatasının malzemesi şekli gibi sayısız özellik ilgili genlerin emriyle meydana gelir. Bu genlerin her birini bir kitabın sayfalarına benzetebiliriz. Sayfaların üzerinde ise A- T- G- C harflerinden oluşmuş yazılar vardır.


İnsan hücresindeki DNA’larda 200.000 civarında gen bulunur. Her gen karşılığı olduğu protein türüne göre sayıları 1000 ile 186.000 arasında değişen nükleotidlerin özel bir sıralamada dizilmesinden oluşur. Bu genler insan vücudunda görev yapan yaklaşık 200.000 civarındaki proteinin kodlarını saklar ve bu proteinlerin üretimini denetler.


Bu 200.000 genin içerdiği bilgi DNA’daki toplam bilginin yalnızca %3’ünü teşkil eder. Geriye kalan %97’lik bölüm ise günümüzde hala esrarını korumaya devam etmektedir. Son yıllardaki araştırmalar bu %97’lik karanlık bölümde vücuttaki kompleks faaliyetlerin yönetimini sağlayan mekanizmalar hakkında ve hücrenin varlığını sürdürmesiyle ilgili hayati bilgiler bulunduğunu göstermiştir. Ancak daha katedilecek çok yol vardır.


İnsan DNA’sının Sahip Olduğu Bilgi 920 Ciltlik “Encyclopedia Britannica”nın İçerdiği Bilgiye Eşdeğerdir


Her insan hücresinin (üreme hücreleri hariç) çekirdeğinde ise 46 kromozom vardır. Her bir kromozomu gen sayfalarından meydana gelmiş bir cilde benzetirsek hücrede insanın tüm özelliklerini içeren 46 ciltlik bir “hücre ansiklopedisi” vardır diyebiliriz. Bu hücre ansiklopedisi tam 920 ciltlik “Encyclopedia Britannica”nın içerdiği bilgiye eşdeğerdir. (Dünyanın en büyük ansiklopedilerinden olan “Encyclopedia Britannica” 23 cilttir)


Her insanın DNA’sındaki harflerin dizilimi farklı farklıdır. Şu ana kadar dünya üzerinde yaşamış milyarlarca insanın tümünün birbirinden farklı olmalarının altında yatan neden de budur. Organların ve uzuvların temel yapı ve işlevleri her insanda aynıdır. Ancak herkes o kadar ince farklılıklarla o kadar ayrıntılı ve özel yaratılır ki bütün insanlar tek bir hücrenin bölünmesiyle meydana geldikleri ve aynı temel yapıya sahip oldukları halde milyarlarca değişik insan ortaya çıkmıştır.


DNA’daki mükemmel dizilim ancak özel bir yaratılışın sonucudur. Ve bu yaratılış üstün güç sahibi olan Allah’a aittir. Allah’ın kusursuz yaratışı Kuran’da şöyle haber verilir:


“Allah yeryüzünü sizin için bir karar gökyüzünü bir bina kıldı; sizi suretlendirdisuretinizi de en güzel (bir biçim ve incelikte) kıldı ve size güzel-temiz şeylerden rızık verdi. İşte sizin Rabbiniz Allah budur. Alemlerin Rabbi Allah ne Yücedir. OHayy (diri) olandır. O’ndan başka ilah yoktur; öyleyse dini yalnızca Kendisi’ne halis kılanlar olarak O’na dua edin. Alemlerin Rabbine hamdolsun.” (Mümin Suresi 64-65)



DNA’daki Harflerin Diziliş Sırası İnsanın Yapısını En İnce Ayrıntılara Kadar Belirler


Vücudumuzda bulunan bütün organlar genlerin tarif ettiği bir plan çerçevesinde inşa edilirler. Birkaç örnek verirsek; bilim adamlarının çıkardıkları bir gen atlasına göre vücudumuzda deri 2.559 beyin 29.930 göz 1.794 tükürük bezi 186 kalp 6.216 göğüs 4.001 akciğer 11.581 karaciğer 2.309 bağırsak 3.838iskelet kası 1.911 ve kan hücreleri 22.092 gen tarafından kontrol edilmektedir.


Boy göz saç ve cilt rengi gibi özelliklerin yanısıra vücuttaki 206 kemiğin 600 kasın 10.000 işitme siniri ağı 2 milyon optik sinir ağı 100 milyar sinir hücresi100.000 kilometre uzunluğundaki damarlar ve 100 trilyon hücrenin planları tek bir hücrenin DNA’sında mevcuttur.


Şimdi bu bilgilerin ardından düşünelim: Bir harf bile bir yazar olmadan oluşamadığına göre insan hücresindeki milyarlarca harf nasıl oluşmuştur? Bu harfler nasıl olup da böyle mükemmel ve kompleks bir bedenin eşsiz planını oluşturacak bir düzende birbiri ardına anlamlı bir şekilde dizilmiştir? Eğer bu harflerin düzeninde çok ufak bir bozulma olsaydı kulağınız karnınızda yer alır ya da gözleriniz topuklarınızda bulunabilirdi. Şu anda düzgün bir insan olarak yaşam sürdürmenizin sırrı DNA’larınızda bulunan 46 ciltlik ansiklopedideki milyarlarca harfin “hatasız” olarak birbiri ardına dizilmiş olmasındadır. Elbette bu harflerin kendi şuurları ve iradeleriyle böyle bir dizilimi gerçekleştirmiş olmaları mümkün değildir. Burada harf olarak isimlendirdiğimiz genler üstün akıl ve sonsuz ilim sahibi Allah’ın yaratmasıyla var olmuştur. Tesadüf kelimesini anlamsız kılan bu olağanüstü dizilim Allah’ın kusursuz yaratışının bir sonucudur:


“O Allah ki yaratandır (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir ‘şekil ve suret’ verendir. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O’nu tesbih etmektedir. O Aziz Hakimdir.” (Haşr Suresi 24)


DNA Tesadüfe Meydan Okuyor


Matematik bugün DNA’da yazılı bilgilerin oluşumunda tesadüfe yer olmadığını kanıtlamıştır. Değil milyonlarca basamaktan oluşan DNA molekülünün DNA’yı oluşturan 200.000 genden tek bir tanesinin bile tesadüfen oluşabilme ihtimali imkansız tanımının dahi zayıf kaldığı bir durumdur. Evrimci bir biyolog olan Salisbury bu imkansızlıkla ilgili olarak şunları söylemiştir:


“Orta büyüklükteki bir protein molekülü yaklaşık 300 amino asit içerir. Bunu kontrol eden DNA zincirinde ise yaklaşık 1000 nükleotid bulunacaktır. Bir DNA zincirinde dört çeşit nükleotid bulunduğu hatırlanırsa 1000 nükleotidlik bir dizi4 üzeri 1000 farklı şekilde olabilecektir. Küçük bir logaritma hesabıyla bulunan bu rakam ise aklın kavrama sınırının çok ötesindedir.” (Frank B. Salisbury“Doubts About The Modern Synthetic Theory of Evolution” s.336)


Şu anda okumakta olduğunuz yazıyı düşünün. Harflerin (her harf için farklı bir baskı kalıbı kullanılarak) kendi kendilerine ve rastgele biraraya gelerek böyle bir yazı oluşturduklarını iddia eden birisine ne gözle bakardınız? Belli ki böyle bir iddiayı son derece mantıksız bulur ve bu yazının mutlaka akıllı ve bilinçli birisi tarafından kaleme alındığını söylerdiniz. İşte DNA’daki durum da bundan hiç farklı değildir.


DNA’nın yapısını keşfeden biyokimyacı Francis Crick konu üzerinde yaptığı çalışmalardan dolayı Nobel ödülü almıştır. İlk zamanlarda koyu bir evrimci olan Crick DNA’nın mucizevi yapısına şahit olduktan sonra yazdığı eserinde bilimsel bir gerçeği şöyle ifade etmiştir:



“Bugünkü mevcut bilgilerin ışığında dürüst bir adam ancak şunu söyleyebilir: Bir anlamda hayat mucizevi bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bunun gerçekleşmesi için çok fazla koşul biraraya getirilmelidir.” (Francis Crick Life Itself: It’s Origin and Nature New York Simon&Schuster 1981 s.88)


Crick’e göre hayat kesinlikle dünya üzerinde tesadüfen var olamazdı. Görüldüğü gibi DNA üzerinde en uzman kişi bile evrimci olmasına rağmen yaratılışta tesadüfe yer veremiyordu.


Beş milyar harften oluşan DNA’daki bilgiler A-T-G-C harflerinin birbiri ardına özel ve anlamlı bir sıra içinde dizilmesi ile oluşur. Ancak bu sıralamada tek bir harf hatasının dahi yapılmaması gerekir. Ansiklopedide yanlış yazılmış bir kelime ya da harf hatası önemsenmez geçilir. Hatta fark edilmez bile. Buna karşın DNA’da herhangi bir basamaktaki örneğin 1 milyar 719 milyon 348 bin 632’nci basamaktaki bir harfin yanlış kodlanması gibi bir hata bile hücre içindolayısıyla insan için çok olumsuz sonuçlara yol açar. Mesela çocuklarda görülen lösemi (kan kanseri) hastalığı bu tip bir yanlış kodlanmanın sonucudur.


İşin aslı buna “yanlış kodlama” demek yanlış olur. Çünkü var olan herşey gibiinsanın DNA’sı da Allah tarafından yaratılmıştır ve nadiren de olsa görülebilecek hatalar belli bir hikmet (İlahi amaç) dahilinde ortaya çıkar. Kanser meydana getiren kodlama bozukluğu özel olarak yaratılmış bir bozukluktur. İnsana kendi güçsüzlüğünü acizliğini göstermek insanın aslında ne derece hassas dengeler üzerinde yaratıldığını ve bu dengelerdeki en ufak bir bozulmayla başına ne gibi sıkıntılar gelebileceğini hatırlatmak için Allah tarafından özel olarak belli bir hikmet dahilinde yaratılmıştır. Allah’ın kusursuz yaratışı Kuran’da şöyle haber verilir:


“Allah yeryüzünü sizin için bir karar gökyüzünü bir bina kıldı; sizi suretlendirdisuretinizi de en güzel (bir biçim ve incelikte) kıldı ve size güzel-temiz şeylerden rızık verdi. İşte sizin Rabbiniz Allah budur. Alemlerin Rabbi Allah ne Yücedir. OHayy (diri) olandır. O’ndan başka ilah yoktur; öyleyse dini yalnızca Kendisi’ne halis kılanlar olarak O’na dua edin. Alemlerin Rabbine hamdolsun.” (Mümin Suresi 64-65)



Rakamlarla DNA


DNA’da kayıtlı bulunan bilgi muazzamdır. Öyle ki gözle görülmeyen tek bir DNA molekülünde tam 1 milyon ansiklopedi sayfasını dolduracak miktarda bilgi bulunur. Dikkat edin; tam 1.000.000 ansiklopedi sayfası... Yani her bir hücrenin çekirdeğinde insan vücudunun işlevlerini kontrol etmeye yarayan bir milyon sayfalık bir ansiklopedinin içerebileceği miktarda bilgi kodlanmıştır.


Bir benzetme yapmak istersek dünyanın en büyük ansiklopedilerinden birisi olan 23 ciltlik “Encyclopedia Britannica”nın bile toplam 25 bin sayfası vardır. Bu durumda karşımıza muazzam bir tablo çıkar.


Mikroskobik hücrenin içindeki ondan çok daha küçük bir çekirdekte bulunan bir molekülde milyonlarca bilgi içeren dünyanın en büyük ansiklopedisinin 40 katı büyüklüğünde bir bilgi deposu saklı durmaktadır. Bu da 920 ciltlik dünyada başka eşi benzeri olmayan dev bir ansiklopedi demektir.


Yapılan tespitlere göre ise bu dev ansiklopedi yaklaşık 3 milyar farklı bilgiye sahiptir.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



***

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping