07-12-2014 Saat: 15:47
Hemen her gün bana elektronik posta gönderenlerden çoğunun sorusu bu yönde oluyor.
Nasıl web tasarımcısı olunabileceğini, mesleğe nereden ve nasıl başlamak gerektiğini, sektörün neresinden nasıl girilmesinin doğru olacağını soran herkes için, ufak bilgiler vermenin faydası olacağını düşündüm.
Web Tasarımcı olmak için hangi yollar takip edilmeli birlikte inceleyelim.
Öncelikle kimlerden web tasarımcısı olur sorusunun ardındaki basit yanıt ile başlamak gerek belkide : Herkes!
Bugün blog sitelerinde kendine küçük bir kişisel blog açarak yeni sayfaları için tema seçen, yada bulduğu html kodları kopyalayıp renklerini değiştirip bir sayfa üreten herkes teorik olarak bir web tasarımcısı sayılabilir.
Bu noktada ayrıştırmamız gereken nokta tabiiki profesyonel web tasarımcısı olmak için mevcut olması gereken şartlar.
Öcelikle belirtmek gerekiyor ki Web Tasarımı başlı başına bir uzmanlık dalı, gelen mesajların arasında programlama, yazılım v.b eğitimi almış kişiler web tasarımı yapmak istediklerini ve bu işe nasıl başlayacaklarını sormaktalar.
Büyük istisnalar hariç, eğer ilahi bir yeteneği yoksa, iyi bir programcı veya yazılımcıdan aynı derecede iyi bir tasarımcı olması çok mümkün değil.
Bir web tasarımcısı olmak için gereken kriterler neler inceleyelim.
Kişisel Özellikler
Yetenek ve yaratıcılık
Tasarım yapmak, dijital grafik ile uğraşmak kesinlikle özel yetenekler gerektiren bir iş. Kendinizi bu konuda yetenekli hissediyorsanız elde var bir demektir.
Ancak unutmamak lazım ki bazı yetenekleri çok çalışarak edinmek veya geliştirmek mümkün. Ancak yine de en azından grafik tasarım ve özellikle altını çizmek gerek ki; arayüz tasarımına ilgi duymanız ve bu konuda yaratıcı olmanız gerekiyor.
Web tasarımının sadece güzel grafikler ile insanların ilgisini çekmek değil, internet kullanıcılarına kullanımı kolay, işlevsel ve yönlendirici eserler sunmak olduğunu asla unutmamak lazım.
Bilgi
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz…" Aslında hayatın her anında geçerli bu cümlenin tasarımcılar için ayrı bir yeri var kuşkusuz.
Yaptığınız bir tasarım için "olmamış" diyen kişiye neden sorusunu sorduğunuzda yanıt alamıyorsanız, bunun, onun bilgisizliğinden kaynaklanan bir durum olduğunu hemen anlarsınız.
Ürettiğiniz yada üreteceğiniz site arayüzleri için öncelikle bilgi sahibi olmanız gerekli, tasarım araçlarını kullanma bilgisi, tipografi, renk bilgisi, web teknolojileri hakkında bilgiler, yeni ve değişen tasarım trendleri hakkında bilgi sahibi olmak bunların başlıcaları. Bu konuyu Tasarımcının bilmesi gerekenler bölümünde inceliyor olacağız.
Disiplin
Özellikle profesyonel iş hayatının en önemli gerekliliği belkide disiplin. Çalışma hayatında disiplin, bazı zamanlarda canınız hiç istemese bile yapmak zorunda olduğunuz işleri kusursuz şekilde yaptıracak, belirlenmiş tarih ve programlara uymanızı sağlayacak, verdiğiniz sözleri tutmanız ve iş yaşamınızda bir adım öne çıkmanızı sağlayabilecek en önemli itici güç olacaktır.
Eğitim
Çekirdekten Yetişme
Aslında iş yaşamında alaylı olarak nitelendirilen durum. Kariyerine küçük bir ajansta, Photoshop’ta imaj keserek başlayıp bugün ülkenin önde gelen ajanslarında tasarım yapan bir çok kişi var. Mevcut yeteneğini sıfır noktasında geliştirmeye başlayarak üst noktaya adım adım giden kişilerin orataya çıkardığı ürünler daha doyurucu olmakta.
Çünkü geçirdiği yıllar içerisinde ara yüz tasarımının her katmanında yoğrularak edindiği tecrübe, bu kişilere daha yaratıcı ve işlevsel çözümler üretme imkanı sağlıyor.
Junior Grafiker olarak mesleğe başlayıp sonrasında iyi bir noktaya gelmeyen hemen hemen kimseyi görmedim.
Önemli olan doğru yerde ve doğru kişiler ile bu adımı atmak, kendiniz için gerekli bilgi ve tecrübeyi edinebileceğiniz ve bilgi paylaşımının bol olduğu bir ortam sizinde kendinizi kolayca geliştirebilmeniz için biçilmiş kaftan olacaktır.
Özel kurslar
İncelediğim özel kurs müfredatları, hiç bilmeyen yada biraz yeteneği olan bir kişiyi iyi bir tasarımcı haline getirmek için ne kadar yeterli tartışılır.
Her programdan biraz öğrenerek iyi bir tasarımcı olmanın garantisi yok. Belki giriş seviyesinde, piyasada kullanılan genel yazılımları ve terimleri öğrenmek ve konu hakkında genel bir bilgi sahibi olmak için bu tip özel kurslar tercih edilebilir.
Ancak yinede burada öğretilen bilgilerin internet üzerinde kat kat fazlasını bulmanın mümkün olduğunu, ve azimle o bilgileri derleyip sistematik olarak öğrenmeye çalışan birinin, bu tip kurslarda edinebileceği bilgilerden çok daha fazlasını öğrenebileceğini de belirtmek gerek.
Yüksek Eğitim
Çeşitli Güzel Sanatlar Fakültelerinde yer alan Görsel İletişim Bölümleri ders programları içerisinde web tasarımına yer vermekteler ancak bu tip fakülteler genel tasarım bilgisi verdikleri için sadece web tasarımında uzmanlaşmak isteyenler için çok ideal bir seçim olurmu bilinmez.
Web tasarımının kendi içerisinde yer alan kuralları ve farklı yöntemleri, basılı iş hazırlayan yada buna alışmış kişilerce nasıl uygulanabilir sorusunun cevabını bulmak güç.
Genelde grafik tasarım mezunları veya basılı işler (poster, billboard, afiş, dergi) hazırlayan kişilerin web sitesi tasarlamaya çalıştıkları zaman ortaya çıkan sonuçlar tam bir facia oluyor.
Ancak zaten özel yetenek sınavı ile girilen bu okullardan mezuniyet sonrası web arayüzü tasarımı dalında uzmanlaşmaya karar verir ve kendinizi o yönde geliştirirseniz, elbetteki üniversitede alacağınız eğitim, tasarım hayatınızın her anında sizin için büyük bir kazanım olacaktır.
Kısaca toparlamak gerekirse bazı özel kurslar hariç hala ülkemizde web tasarımı dalında spesifik olarak eğitim veren bir kurum yok. Belkide en iyi seçenek iyi bir tasarımcının yanında pişerek piyasaya yavaş yavaş adım atmak.
Ne tür eğitim alırsanız alın, kendinizi geliştirmediğiniz ve çok çalışmadığınız sürece, hiç bir işte olmadığı gibi, bu iştede başarılı olmanız pek mümkün değil.
Tasarımcının bilmesi gerekenler
Web tasarımı yapmak daha öncede vurguladığımız gibi bazı özel bilgiler gerektirmekte.
Tasarım araçları ve grafik programlarını iyi derecede biliyor ve kullanıyor olmak, web teknolojilerinden haberdar ve takip ediyor olmak, kendine yetecek ve tasarımlarını nasıl üretebileceği konusunda çatı oluşturacak kadar html ve css bilgisine sahip olmak, renk skalaları ve kullanımı, web üzerinde renk kullanım kurallarını bilmek, navigasyon bilgisi, fontlar ile haşır neşir olmak, web sitelerinde kullanılabilecek fontları bilmek , seçmek ve arayüz üzerinde uygulayabilmek, çeşitli flash uygulamalar için layout oluşturabilmek ve uygulamada gereken grafik desteği verebilmek iyi bir tasarımcıda bulunması gereken başlıca özellikler.
Tasarımcının yapması gerekenler
Web tasarımı yapmak zannedilenin aksine oldukça komplike bir iştir, bir web sitesinin oluşturulması zaman zaman günlerce belkide haftalarca süren toplantılar, sayfalar dolusu speklerden edinilen kullanım bilgileri ve bir dolu akış şemasının tasarım içerisine gömülmesi ile ortaya çıkmakta.
Bunun için tasarımcı pratik zekaya sahip, hızlı, zaman zaman alternatif çözümler üretebilen, kendi tecrübe ve özgün fikirlerini projelere akatararak hayata geçirebilen. En azından bu konuda cesaretli biri olmalıdır.
Eleştirilere açık biri olmak, zaman zaman pekde yapıcı olmayan yergilere hazır olmak, bunlardan fazla etkilenmeden işine devam edebilen biri olmak da, bu mesleğin en önemli yanlarından birisi olsa gerek.
Belli bir disiplin içinde elindeki işler uzasa da sıkılmadan arkasında koşabilen, aradığı yaratıcı fikir ve ilhamı nerede bulacağını bilen, problem çözme ve çözümleri uygulama yetisine sahip bir tasarımcının altından kalkamayacağı bir proje olmayacaktır.
Ayrıca tabiki tek başınıza çalışmıyorsanız, ekip çalışması ve kalabalık ortamlarda verimli üretimlerde bulunabilmekte önemli bir ayrıntı.
Tecrübe
Tecrübe kazanmanın en iyi yolu tabiiki bol bol çalışmak ve egzersiz yapmak. Kendinizi geliştirmek için çalışmaktan asla kaçınmayın. Bol bol egzersiz yaparak kusursuza doğru ulaşmak tecrübenizi artıracak etkenler olacaktır. Ama en iyi tecrübenin canlı çalışan, bir projeden diğerine koşan bir ajans veya ofis içerisinde edineleceği ise aşikar.
Sonuç olarak bir yerlerden web tasarımına başlamayı ve bu işi ciddi ve profesyonel şekilde icra etmeyi düşünüyorsanız yukarıda okuduklarınız size ışık tutacaktır.
Unutmamanız gereken burada okuduklarınızın sadece başlangıç için bir kıvılcım olduğu.
Büyük ateşi yakmak her zaman sizin elinizde olacaktır.