Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adana tarihi
#1
Adana tarihi



Tarihçesi: 1950’ den sonra yoğun bir gelişme gösteren kentin yerleşim tarihi Tepebağ Höyüğü’ ndeki surlarla çevrili yerleşim ile Neolitik Çağ’ a inmektedir. Kent prehistorik devirlerden itibaren Anadolu’ yu Gülek Boğazı ile Tarsus’ a bağlayan yol üzerinde olduğundan önemlidir. Hitit İmparatorluğu yıkıldıktan sonra kurulan Geç Hitit Krallığı sınırları içinde kalan bölge daha sonra sırasıyla Assur, Pers ve Büyük İskender’ in egemenliğine girmiştir.

İskender’ in ölümünden sonra önce Seleukoslar, M.Ö. 66’ da da Romalı Konsül Pompeius tarafından ele geçirilmiştir. Roma ve Bizans devirlerinde önem kazanan kent, 704’ te Araplarca ele geçirildiyse de 9. yüzyılda tekrar Bizans egemenliğini tanımıştır.

11. yüzyıl sonunda Selçukluların, 14. yüzyıl ortalarında da Memlukluların egemenliği görülmektedir. Yavuz Sultan Selim’ in Mısır Seferi sırasında Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. 1833’ te Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’ nın işgaline uğrayan kent, 1840’ ta Londra Antlaşması ile yeniden Osmanlı yönetimine girmiştir. 1867’ de kurulan Adana vilayetinin merkezi olan Adana, I. Dünya Savaşı’ nın ardından Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Fransızlar 5 Ocak 1922’ de Adana İtilafnamesi hükümleri uyarınca kenti boşaltmışlardır.

Ne Yenir: Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağın bu kadar zengin olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır. Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol miktarda kullanılmaktadır. Adana kebabı çok ünlüdür. Bunun yanında bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine göre ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir. Kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir.

Ne Alınır: Geleneksel motiflerle yapılan el sanatları çok gelişmiştir. Keçecilik, koşumculuk, at arabacılığı, demircilik ve bakırcılık, yemenicilik, mermercilik, kilimcilik, hasır ve boyra örücülüğü ilin önemli el sanatları arasında yer alır.
https://destek.10tl.net/showthread.php?tid=100288
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



***

Online Shopping App