Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
17. depolama birimleri
#1
17. DEPOLAMA BİRİMLERİ

Depolama birimleri bilgisayarda bilgilerin kayıtlı olduğu donanım birimleridir. Bilgisayarımızda kayıtlı her türlü bilginin bilgisayarın sabit diskinde kayıtlı olduğundan bahsettik. Sabit disk bilgisayarın en temel bilgi depolama birimidir. Sabit diskler dışında, bilgilerin bir bilgisayardan başka bir bilgisayara aktarılabilmesi ve taşınabilmesi için geliştirilmiş bazı donanım birimleri vardır. Şimdi genel olarak depolama birimleri şeklinde ifade ettiğimiz bu donanım birimlerini inceleyelim.

CD Sürücü
Kasetleri, öncesindeki plakları hepimizin duymuşluğu, hatta kullanmışlığı vardır. O zamanlar çok yaygın olan plaklar ya da teypler müzik dosyalarının kayıtlı olduğu birimlerdi. Plakları dinleyebilmek için gramafonlara, kasetleri dinleyebilmek için ise teyp cihazlarına ihtiyacımız vardır. Günümüzde kaset ve teyplerin yerini, bilgisayarlarda kullanılan CD-ROM'lar almıştır. CD-ROM'lar içerisine ses, video, görüntü, metin gibi bilgilerin kayıt edilebildiği birimlerdir. CD sürücüler işte kaset ve plaklarının yerini almış olan, CD-ROM adını verdiğimiz bu veri kayıt biriminin bilgisayarlarda kullanılabilmesini sağlayan donanım birimleridir. Standart bir CD sürücü sadece CD-ROM'ların okunarak erişilebilmesini sağlarken, CD yazıcı ismi verilen donanım birimi, bilgisayarda CD-ROM'ların okunmasının yanı sıra, yazılarak oluşturulmasını da sağlar.

DVD Sürücü
Gün geçtikçe ilerleyen teknolojiyle paralel, bilgi boyutlarının artışı; CD-ROM'ların kayıt kapasitesi olarak yetersiz kalmasına sebep olmuş, aynı mantıkla çalışan ancak kayıt kapasitesi daha büyük olan DVD-ROM'lar çıkmıştır. Bir DVD-ROM ortalama 7 CD-ROM'un alabileceği büyüklükte bilgi alabilmektedir. DVD sürücü de bilgisayarlarda DVD-ROM'ların okunabilmesini sağlayan donanım birimleridir.
CD sürücülerde olduğu gibi DVD sürücülerde de bilgisayarda DVD-ROM oluşturulabilmesi için DVD yazıcı olması gereklidir.

Blue-Ray Sürücü
Blue-Ray DVD'lerin de yetersiz kalması üzerine çıkan, yeni nesil kayıt birimidir. Bir Blue-Ray ortalama 8 DVD boyutundadır. Blue-Ray'lerin bilgisayarlarda okunabilmesi için kullanılan donanım birimleri de tahmin edilebileceği gibi Blue-Ray sürücülerdir.
Yine tahmin edilebileceği gibi, eğer Blue-Ray'leri bilgisayarımızda yazabilmek, oluşturabilmek isityorsak, bir Blue-Ray yazıcıya ihtiyacımız vardır. Blue-Ray sürücüler fiyatlarının oldukça yüksek olmasından dolayı, yıllardır var olan bir teknoloji olmasına karşın, yaygınlık kazanmamıştır.

Taşınabilir Bellek
CD-ROM, DVD-ROM ya da Blue-Ray birimlerinin bilgisayarlarda kullanılabilmesi için bilgisayarda ilgili sürücünün bulunması gerekliliği; bu birimlerin boyut olarak yer kaplıyor oluşu; bilgi depolama ve taşıma için alternatif bir birim gerekliliğini ortaya koymuştur. Günümüzde çok yaygın olan, flash disk, memory stick gibi isimlerle de anılan taşınabilir bellekler; bilgisayara USB adı verilen bağlantı noktasından direk bağlanan, bilgisayara bilgi aktarmak ya da bilgisayardan bilgi almak ve taşımak için kullanılan oldukça pratik depolama birimleridir. Günümüzde farklı kapasitelerde birçok çeşit taşınabilir bellek vardır.

Taşınabilir Disk
Taşınabilir diskler bilgisayarın sabit diskinin daha küçük boyutlarda üretilerek, bilgisayara taşınabilir bellekler gibi USB adı verilen bağlantı noktalarına bir kablo aracılığıyla takılan depolama birimleridir. Taşınabilir diskler bilgileri bir bilgisayardan başka bir bilgisayara taşımanın yanı sıra, önemli bilgileri yedeklemek, yani kopyalarını bilgisayar dışı bir yerde saklamak amacıyla da kullanılırlar. Günümüzde bilgisayara direk bağlanan taşınabilir disklerin yanı sıra; aynı zamanda elektrik bağlantısı da gerektiren taşınabilir disk çeşitleri mevcuttur.

Hafıza Kartı
Günümüzde kullanılan dijital fotoğraf makineleri ve kameralar; çektikleri görüntüleri hafıza kartı adı verilen küçük belleklere kayıt ederler. Hafıza kartları aynı zamanda birçok telefon ve navigasyon cihazında da kullanılır. Hafıza kartlarını bilgisayardan okuyabilmek için bilgisayarda bir kart okuyucu bulunması gerekmektedir. SD, MMC, MS-PRO, SD, Micro SD gibi isimlerle duymuş olabileceğiniz terimler, farklı hafıza kartlarının isimleridir.
Denetleme Ekibi Lideri: 22-06-2018 -  ....
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#2
Teeşkkürler..
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#3
Rica ederim :)
Denetleme Ekibi Lideri: 22-06-2018 -  ....
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#4
Sözlü Uyarınızı Vermiştim Şimdide uyarınızı veriyorum,büyük harf kullanmak yasak...
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#5
kardeşim sen üşüttün sanırım. her 2 konumada aynı zamanda mesaj atsan anlarım o konuyu düzelttim 2 saniye önce ?
Denetleme Ekibi Lideri: 22-06-2018 -  ....
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#6
Açarken dikkat ediceksin.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#7
dikkatini çekersem 1 senedir forumda yokum ?
Denetleme Ekibi Lideri: 22-06-2018 -  ....
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



***

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping