Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bilgisayar donanım bilgileri
#1
Donanım, bilgisayarın tüm fiziksel yapısını ifade eder. Yani monitör, klavye, kasa ve kasanın içindekiler tüm fiziksel yapıyı oluşturur. Aşağıdaki resimde bilgisayarın kasasını ve içinde barındırdıklarını görüyorsunuz. Aşağıda bu parçaların ne işe yaradıkları açıklanmaktadır.

bilgis1.gif bilgis2.gif


Screen: Ekran

CPU: Merkezi veri işleme ünitesi

Flopy: Disket sürücü

Keyboard: Klavye

Printer: Yazıcı

Communication:
Haberleşme (iletişim)

Sabit Disk:

Verilerin toplandığı bir depolama aracıdır. Hard-disk olarak da anılır. İçerisinde bulunan metal plakalar yüzünden hard-disk adı verilmiştir. Çeşitli markalarda ve kapasitelerde bulunabilir.

Disket Sürücü:

Sürekli depolama için kullanılan disketlerin bilgisayar tarafından okunup yazılmasını sağlayan alettir. Tüm bilgisayar bileşenlerinin zamanla hızlanmasına ve gelişmesine rağmen disket sürücüler hiç değişmemiştir.

CD Sürücü:

Günümüz multimedia bilgisayarlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Veri saklamak için kullanılan CD’leri okumakta kullanılır. Laser ışınını kullanarak CD üzerindeki izleri okur ve bunları dijital bilgiye çevirir. Uygun program ile bu bilgi alınır ve diğer programların yorumlayabileceği bilgi haline getirilir.

Ses Kartı:

Yine anakart üzerine takılan ses kartı bilgisayarın hafızasından aldığı dijital bilgileri analog bilgilere çevirir ve hoparlör veya kulaklık çıkışından dışarı verir. Mikrofon veya LINE girişinden aldığı analog bilgileri de dijital bilgiye çevirir ve bilgisayarın hafızasındaki uygun bir yere depolar.

Güç Kaynağı:

Bilgisayarın en hayati parçalarından biridir. Çalışma için gerekli olan elektriği sağlar. Üzerindeki fan sayesinde ısınan parçaları soğutulur.

Anakart:

Tüm bilgisayarın omurgasını oluşturan parçadır. Üzerinde değişik işlemler yapan entegre devreler bulunur. Tüm genişleme kartları (ekran kartı, ses kartı...) anakart üzerindeki yarıklara yerleştirilir. Üzerindeki bakır yollar sayesinde tüm bileşenler birbiri ile bağlantılıdır.

Grafik İşlemcisi:

Grafik kartı üzerinde bulunan grafik işlemcisi, bilgisayarın ekran üzerinde görüntü oluşturmasından sorumludur. Tüm renkleri ve şekilleri grafik işlemcisi çizer ve yönetir.

Grafik (Ekran) Kartı:

Anakart üzerine takılan grafik kartı bilgisayarın hafızasından aldığı dijital bilgileri analog bilgilere çevirir ve monitöre gönderir.

Bir bilgisayara daha yakından baktığınızda yukarıdaki resimden çok daha fazlasını görürsünüz. Bu parçalardan bazıları şöyledir:

Veri giriş aletleri (Input devices)

Bilgisayara veri girmek için kullanılır, bunlar genellikle klavye (keyboard), fare( mouse), oyun çubuğu (joystick) veya tarayıcı (scanner).

Merkezi veri işleme ünitesi (Central processing unit; CPU)

Girilen veri üzerinde işlem yapan birim.

bilgis3.jpg

Ana Bellek (Main memory)

Birincil depolama (primary storage) olarak da isimlendirilir. İki türlü ana bellek vardır:

Rasgele Erişimli Bellek (Random-access memory (RAM)):

Bir veri ile çalışılırken kullanılan çalışma alanıdır. Bu alan geçici olarak her işlem sırasında, yapılan işlemlerin yazıldığı yerdir ve işlem bittiğinde boşaltılır.

Sadece Okunur Bellek (Read-only memory (ROM))

Sabit bir bellektir, fabrika çıkışı kayıt yapıldıktan sonra bilgisayarınızın her açılışında taşıdığı bilgiler okunur. Bu bilgiler bilgisayarınızın işleyişini kontrol ederler.

İkincil Bellek (Secondary storage veya auxillary, external veya mass storage):

Veriyi sürekli bir şekilde depolamak gerektiğinde kullanılır. Bu iş için kullanılan üniteler disket (floppy disk), sabit disk (hard disk), optik disk (optical disk) (CD-ROM) ve manyetik teyp (magnetic tape) dir

Çıktı aletleri (Output devices)

Sonuçlarınızı veya verinizi anlayabileceğiniz ve saklayabileceğiniz bir şekilde manyetik ortama, kağıt üzerine veya bir ekrana aktaran birimlerdir. Bunlar arasında ekran (screen veya display), yazıcı (printer) bütün bilgisayar sistemlerinde görülür.

Haberleşme aletleri (Communication devices)

Verinizi diğer bilgisayarlar ile paylaşmak istediğinizde kullanılan aletlerdir. Bunların arasında modem, fax-modem ve ağ kabloları (network cables) sayılabilir.

Bilgisayarları kabaca veri işleme makinesi olarak tanımlayabiliriz. Veri işleme sırasında kullanılan fiziksel birim ve ünitelere donanım (Hardware, HW), işlemlerin nasıl gerçekleşeceğini belirten yönergelere de yazılım (Software, SW) adını verebiliriz. Yönergelerden oluşan bir gruba ise program diyebiliriz. Çoğu insan yazılım ve program kelimelerini birbirleri yerine kullanıyor, oysa yazılım programları içine alan genel bir tanımdır.

Bilgisayarlar başlangıçta askeri amaçlı ve araştırma amaçlı geliştirilmiş olmasına rağmen 70’li yıllardan itibaren tümleşik devrelerin yaygın kullanımı ile birlikte boyutlarındaki ve ederlerindeki küçülme ve artan yetenekleri sayesinde önce kurum ve kuruluşlara daha sonra da kişilerin günlük yaşamlarına her yerde girmişlerdir. En önemli kullanım alanları arasında:

Ofis : Ofis ortamında ihtiyaç duyulan her şey için.
Grafik : Her türlü grafik üzerinde etkin denetim.
Müzik : Besteler bilgisayar ortamında gerçekleşebilir.
Oyun : Eğlence zamanı geldiğinde ilk başvurduğumuz programlar.
İnternet : Bilgi otoyolunda gezinti imkanı.
Film Sanayi : Görüntü üretmek ve işlemek konusunda oldukça yeteneklidirler.
Tıp : Bilgisayarların görüntü işlemekteki yetenekleri onların tıp alanında da kullanılmasına imkân vermiştir.
Denetleme Ekibi Lideri: 22-06-2018 -  ....
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#2
Teeşkkürler..
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#3
Başlığı Düzeltin Sözlü Uyarı.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#4
(04-06-2014 Saat: 10:03)Teknology Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Başlığı Düzeltin Sözlü Uyarı.
her konumda en ufak bir prüz bulacaksın dimi :)
Denetleme Ekibi Lideri: 22-06-2018 -  ....
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 2 Ziyaretçi



***

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping