https://instagram.com/alphazzers
   
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Virüs Nedir Antivirüs Nedir
#1
Virüs ve Antivirüs programı nedir ?
Bilgisayar Virüsü Nedir ?:
İlk bilgisayar virüsü günümüzden yaklaşık 20 yıl önce bir floppy disk’te ortaya çıkmıştı ve adına Brain virüsü denmişti. Günümüzdeki virüsler gibi geniş çaplı bulaşma gücü olmayan Brain virüsü, sadece bu virüsü barındıran disketi kullanan bilgisayar kullanıcılarını etkilemişti.
Brain virüsünün kaynağı tam olarak bilinmese de kendi yazdığı ve sattığı yazılımı korumak isteyen bir Pakistan yazılım firmasınca geliştirildiği sanılıyor. Uzmanlar, bilgisayar virüsünün evriminde en önemli değişimin, virüs programı yazma hobisinden maddi çıkar sağlama amaçlı sanal suçlara geçiş olduğunu belirterek, ilk bilgisayar virüsünün ortaya çıkışının üzerinden yaklaşıl 25 yıl geçmesinin ardından 200 binin üzerinde virüs programının yazıldığını kaydediyorlar. Brain virüsünün ortaya çıkışının ardından, en yaygın işletim sistemi olan Microsoft Windows’u hedef alan çok sayıda virüs ve başka virüs programları hızla yayılmaya başlarken, Amerikan Federal Soruşturma Bürosunun verilerine göre, ABD’de geçen yıl ticari kuruluşların yüzde 84′ü virüs, spyware veya diğer kötü amaçlı programların saldırısına uğradı. Amerikan şirketleri, bu saldırılara karşı koyabilmek için toplamda milyarlarca dolar harcama yaptılar. Bilgisayar virüsü terimi, Amerikalı bilgisayar bilimcisi Fred Cohen tarafından ilk kez ortaya atıldı. Bilgisayar virüsü üretenler ise ürettikleri bu virüsleri yayabilmek ve kullanıcıların virüslü programı indirmesini sağlamak amacıyla onlarca ünlünün isimlerini kullandılar.
Yıllar geçtikçe virüsler kendi aralarında da kategorilere ayrıldılar, bu kategoriler kısaca, virüs, keylogger, spyware, pishing, trojan, malware isimleriyle anılmaktadırlar.
Peki Antivirüs Programı Nedir?
Antivirüs programı, zararlı tüm yazılımların bilgisayarınıza bulaşmasını engellemek ve bulaştıysa temizlemek amcıyla geliştirilen iyi niyetli yazılımlardır. Az önce yazdığım gibi, öncelikli amaç virüsün bulaşmasını engellemektir. Dünya genelinde yüzlerce farklı firma tarafından geliştirilmiş antivirüs programı bulunmaktadır. Bilindik programların en başarılılarını sitemiz aracılığıyla ücretsiz olarak sizlerle paylaşmaya gayret ediyoruz. Özellikle ücretsiz versiyonları seçmeye çalışıyoruz.
Antivirüs programlarının çalışma prensipleri yaklaşık olarak benzese de farklılık içeren programlar da bulunmaktadır. Öncelikli olarak anlık kontrol özellikleriyle bilgisayarda gerçekleştirdiğiniz işlemleri izler ve güvenli olmayan her işlem için sizleri uyarırlar. Bilgisayarınıza izinsiz kopyalanmaya çalışan her programı tespit etmeye ve sizi bilgilendirmeye çalışırlar. Eğer siz onay verirseniz anında temizlerler.
Diğer özellikleri ise dosya tarama işlemidir. Bilgisayarınızın hafızasını, sistem dosyalarınızı veya tüm diskinizi zararlı uygulamalara karşı tarayıp virüs ararlar. Şüpheli bulunan her dosyayı doğrudan veya kullanıcı onayını alarak silerler.
Bilgisayar portlarını dinlerler. Bir çok antivirüs programı bilgisayarınızdan izinsiz olarak gönderilmeye çalışılan bilgileri veya dosyaları tespit etmeye çalışırlar. Böylece verilerinizin çalınmasını engellerler.
Firewall: Bu programlar yine bilgisayarlarınızın portlarını dinleyerek internetle bilgisayarınız arasında ateşten bir duvar olmaya çalışırlar. Bilgisayarınıza izinsiz olarak yapılacak bağlanma isteklerini veya saldırıları engellerler. Bölyece bilgisayarınızın uzaktan ulaşılmaz hale getirilmesi hedeflenmektedir.
Keylooger: Bu virüsler bilgisayarınızın klavyesiyle bastığınız tüm tuşları kaydederek bir dosyada saklarlar. Daha sonra bu dosyayı uzaktaki bir bilgisayara gönderirler. Dosyayı inceleyen bilgisayar korsanları sizin hangi siteye girdiğinizi, kimlerle ne yazıştığınızı ve tüm şifrelerinizi öğrenebilirler.
Trojan: Bu tür virüsler bilgisayarınızın donanımsal ve yazılımsal olarak uzak bir bilgisayar tarafından ele geçirilmesine imkan sunarlar. Uzaktaki bilgisayardan bilgisayarınızın, dvd romu, klavyesi, mouse’ı veya aklınıza gelebilecek herşeyi kontrol edilebilir. İlk nesil trojanlar bulaştığında farkedilebilir durumdalardı ancak günümüz trojanleri bu işlemleri sessiz sedasız yapmaktadırlar.
Pishing: Bu yöntem son yıllarda artan ve tüm dünyada sıkça görülen bir korsanlık metodudur. Herşey size sanki bankanızdan geliyormuş gibi görünen bir epostayla başlar. Bu mail sanki kendi bankanızdan geliyormuş gibi dizayn edilmiştir. Maildeki bağlantıya tıkladığınızda, kendi bankanızın resmi sitesine gittiğinizi varsaymanız için herşey önceden düşünülmüştür. Özellikle bankacılık işlemlerini internet aracılığı ile çözen tüm kullanıcılar kendi bankalarının web sitelerine aşinadırlar. Renker, butonlar, bankanın web adresi herşeyi gözleri tanımaktadır. İşte korsanlar bu alışkanlığı hedef alırlar. Web adresinde sadece bir kaç karakteri değiştirirler, renkler tasarım ve diğer herşey orjinal banka sitesinin birer kopyasıdır. Siz hesabınıza giriş yapmaya çalışırken şifreleriniz çoktan başkalarının eline geçmiş olur. Bu durumdan korunmanın başlıca yöntemi asla maille gelen bağlantılara tıklamamanızdır. Bankanızın adresini internet tarayıcınıza kendiniz girin ve bu şekilde işlemlerinizi gerçekleştirin.
Hiç bir zaman unutmayın ki antivirüs programları asla %100 koruma sağlayamazlar. Sizin kullanıcı alışkanlıklarınız ve dikkatiniz en güzel korunma yollarının başında gelmektedir. Mutlaka bir antivirüs programı kullanın ve bu programın güncel olmasına muhakkak dikat edin…
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#2
Paylaşım için teşekkürler :)
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#3
(21-12-2012 Saat: 17:50)Virüs Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Paylaşım için teşekkürler :)

Rica Ederim
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping