Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yonja’dan 80630’a Gecmiste Kalan Sosyal Medya Siteleri
#1
myspace-693x510.png


Sosyal medya ya da arkadaş bulma siteleri dendiğinde artık aklımıza Facebook, Twitter ve Instagram dışında çok da bir şey gelmiyor. Günümüzün gençleri zaten bu sitelerin ortasında internetle tanıştılar ancak bir de sosyal medya siteleri aracılığı ile arkadaş bulmanın “çok acayip” bir şey olduğu dönemler var. Bun dönemlerde dial-up bağlantısı ile sosyalleşmeye çalışan nesiller, şimdi Facebook, Twitter ve Instagram’ın rahatlığını yaşıyorlar elbette ancak ne çektiklerini, nelere maruz kaldıklarını da iyi hatırlıyorlardır.

İşte zamanında Türkiye’de ve dünyada ses getirmiş, artık ölen ya da bitkisel hayata giren sosyal medya ve arkadaş bulma siteleri…

Yonja

Yıllar önce gençlerin buluşup sosyalleşebileceği tek platformdu… Aslında platformdu demek yanlış olur zira her ne kadar eski popüler günleri çok uzakta olsa da Yonja hala hayatta. Günümüzde, kurulan ilk sanal arkadaşlıklarını hatırlayan 90’lar çocukları vardır ve belki her şeye rağmen yaşamaya devam eden Yonja onlar için nostaljik bir sürpriz olabilir. Hem Türkiye menşeli olması hem de elinin altında internet olan herkesin bir profilinin bulunması gençlerin ilgisini çok çekmişti. Profili süslemek ve “Çarpıldıklarım” listesi de Yonja’nın en ilgi çekici yanlarındandı.



proxy?url=http%3A%2F%2Fwww.pcnet.com.tr%...=image%2F*


80630

Zamanında yaşınızın Yonja için biraz büyük olduğunu düşünüyorsanız muhtemelen yolunuz 80630’dan geçmiştir. Bir zamanların Tinder’ı olarak da çalışan, forum/sözlük/sosyal ağ karmaşası olan 80630’da karşılıklı 2 kişi birbirlerini “Çarpıldıklarım” listesine eklediğinde ortaya bir kalp çıkıyordu. Yonja’yı beğenmeyen, ortamın fazla çocukça ve laçka olduğunu düşünen “ciddi” sosyallerin buluşma mekanı 80630, davetiye ile kabul ettiği üye kayıtlarıyla bezdirmişti zamanında. Yana yakıla davetiye aradığınız günleri hatırladınız mı? Pekala, o günler geçmişte kaldı. Çünkü 80630 da Yonja gibi hala hayatta ve artık davetiyeye gerek yok. Facebook ile bile bağlanabilirsiniz.

Friendster

Aslında Türkiye’de hiçbir zaman çok da popüler olmayan meşhur hüsranlardan biri de Friendster. Türkiye’de Yonja ve 80630 rüzgarı eserken dünya sanal aşk meşk işlerini Friendster ile çözüyordu. Sürekli karşılaşılan teknik problemler yüzünden dünyanın en karmaşık sitelerinden biri olsa da “arkadaşların arkadaşları ile” iletişim kurabilmeyi sağlayan Friendster, Myspace ve Facebook gibi sosyal medya efsanelerinin atası sayılıyor. Bugün artık Friendster ne yazık ki kapanmış bir sosyal ağ.




proxy?url=http%3A%2F%2Fwww.pcnet.com.tr%...=image%2F*


Myspace

Tarihte biraz daha ileri gidersek hemen hepimizin Facebook öncesi gözbebeği olan Myspace’e gelip çatıyoruz. Aslında Myspace’in amacı müzik gruplarını dinleyicileriyle buluşturmak ve dinleyicilerin yeni müzik gruplarını keşfetmesini sağlamaktı. Kendi döneminde sosyal medya siteleri arasında kraldı denebilir. Diğer sosyal medya siteleri ya da arkadaş bulma siteleri basit profiller ve kısıtlı imkanlar sağlarken Myspace zaman zaman Madonna ile konuşmanıza bile olanak sağlıyordu. Şimdi müziğe ya da müzisyene erişim ve müzik keşfi zaten çok kolay. Ayrıca yeni arkadaşlıklar ve sohbet için de Facebook devi var. Yani Myspace’e artık ihtiyacımız yok. Zaten Myspace’in ölümü de Facebook’un ellerinden oldu. Geriye kalanlarsa hepimizin dostu Myspace Tom ve duvarlara yazılan “eklediğin için teşekkür ederim” mesajları… Ha tabii ki bir de bilgisayardan hiç anlamasa bile HTML kodlarını yalayıp yutmuş bir nesil…

Orkut

Size ne kadar tanıdık geliyor emin değilim ama dünyanın muhtelif bölgelerinde Facebook’tan önce Orkut vardı. Üstelik platformun mucidi de Orkut Büyükkökten. Google himayesindeki sosyal medya sitesi 2014’te kepenklerini tamamen indirdi. Buna sebep olan en büyük etmen Google’ın Google+’ı öne çıkarmasıydı. Bir arkadaşlık sitesinden ziyade flört etme ve partner bulma ağı olan Orkut “Beğen” butonunun da ilk ortaya çıktığı yer.


Kaynak : Sevimsiz Adam - Teknoloji manyağı bir adam
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping