Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Android N Menü ve Ekran Görüntüleri
#1
android-n-ozellikleri-blog-manset_640x360.png


Büyük markalar dahil henüz ülkemizde Android 6.0 Marshmallow güncellemesini almamış çok sayıda cihaz var iken bu haberi vermek istemezdik ancak Android işletim sisteminin sonraki sürümü Android N (Nutella olacağı konuşuluyor) ilk önizleme sürümü yayınlandı. Geliştiricilerin beğenisine sunulan yeni Android sürümünü incelemek için çok erken ancak şu aşamada ne gibi yenilikler sunduğunu merak edenler için özellikleri derleyelim dedim.

Ülkemizde hala Android 6.0 güncellemesini sunmayan onlarca üretici var ve artık kullanıcılar “bu saatten sonra gelmese de olur” moduna girmiş durumdalar. Milyarlarca lira verdiğimiz cihazlarda güncelleme sunulmasını beklemek içler acısı bir durum. Biz Marshmallow güncellemesini bekleye duralım Google yeni Android sürümü Android N’ni geliştiricilere açtı. Tahmin edeceğiniz üzere ilk olarak Nexus modellerine sunuldu ve kesinlikle birincil sistem olarak kullanılması önerilmiyor; biz de önermiyoruz. Peki hem görsel açıdan hem de kullanılabilirlik olarak yeni Android neler getiriyor? İşte ilk önizleme sürümünde göze çarpan noktalar:

Kurulum ekranında ufak değişim:

Kurulum aşamasında ufak ta olsa değişiklikler var bu yüzden sıfır cihaz aldığımızda veyahut cihazımızı fabrika ayarlarına döndürmek istediğimizde karşılaştığımız kurulum ekranından başlayalım. Dil seçiminizi yaptıktan sonra uygulamalarınızı ve verilerinizi daha öncesinde almış olduğunuz bir yedekten geri yükleme veya yeni bir cihaz olarak ayarlama seçenekleri sunuluyor. Sonrasında kablosuz ağ kurulumunu yapıyor ve Gmail hesabınıza giriş yaparak sonraki adıma geçiyorsunuz. Eğer cihazınızda parmak izi okuyucu varsa parmak izi kurulumuna geçiyorsunuz. Bu noktada farklı bir şey yok; ek olarak simgeler karşımıza çıkıyor. Ekran kilidi seçenekleri (desen, pin ve parola) arasından da seçiminizi yaptıktan sonra daha sonrasında ayarlar bölümünden de yapabileceğiniz birkaç seçenek karşınıza çıkıyor. Geçtiğinizde ana ekrana ulaşıyorsunuz.

Son uygulamalar butonuna yeni hareketler:

android-n-son-uygulama-1.gif

android-n-son-uygulama-2.gif

Son açık uygulamaları görmek için kullandığımız butona Android N sürümde işlevsellik kazandırıldığını görüyoruz. Ana ekranda iken bu butona çift dokunduğunuzda son açtığınız uygulamaya geçiş yapabiliyor, uygulama açık iken çift dokunduğunuzda daha önce açtığınız uygulamaya dönebiliyor, son açılan uygulamalar menüsünde uzunca basılı tuttuğunuzda split-screen görünümüne geçebiliyor, split-screen modunda tekrar uzun bastığınızda tam ekrana geçiş yapabiliyorsunuz. Kısacası son uygulamalar butonuna yeni hareketler eklenmiş.

Android Çoklu Pencere (Multi-Window) deneyimi:




android-n-coklu-pencere.png

Geçtğimiz sene Android M önizleme sürümlerinde gördüğümüz ancak Android Marshmallow final sürümünde esrarengiz şekilde ortadan kaybolan Muti-Window yani Çoklu Pencere özelliği Android N ilk önizleme sürümünde tekrar karşımıza çıkıyor. Bu özellik iki farklı modda (yan yana veya bir uygulama üstte diğeri altta duracak şekilde ayarlama) aynı anda iki uygulamayı çalıştırmanıza izin veriyor. Aradaki ayrıcı sürükleyerek uygulamaları yeniden boyutlandırabiliyorsunuz. Bu özellik şu an için varsayılan olarak açık gelmiyor. Geliştirici ayarlarından açmanız gerekiyor.

Resim içinde resim (Picture-in-picture):

iPad’de var olan Android N sürümünde karşımıza çıkan diğer özellik te Picture-in-picture yani Resim içinde Resim. Bu özellik bildiğiniz üzere bir köşede video açık dururken uygulamaları kullanmanıza izin veriyor. Cihazın dahili video oynatıcısı üzerinden oynatılan bir videoyu boyutlandırarak ekranın dilediğiniz köşesine çekip aynı anda birden fazla iş yapmanıza izin veren bu enfes özelliği şu anda destekleyen uygulama yok gibi görünüyor.

Bildirim ekranı tamamen yenilenmiş:



android-n-bildirimler.png

andorid-n-yanit-1.png



Android N geliştirici önizleme sürümünde dikkat çeken bir nokta da bildirim menüsünde. Notification Shade (Bildirim Gölgesi gibi çok saçma bir çevirisi var ancak belirtmek durumundayız) alanının elden geçirildiği ilk bakışta netlikle fark ediliyor. Ekranı tamamen kaplayan bildirimler, tepedeki hızlı erişim seçenekleri (WiFi, mobil, pil, rahatsız etme, el feneri, açılır buton vs) ve sistem kullanıcı arayüzü ayarlayıcısını kullanmadan değişiklik yapmaya izin veren yeni düzenleme butonları en önemlisi de bazı uygulamalar için gelen mesajlara doğrudan bildirim arayüzünden yanıt verebiliyor olmamız yeni bildirim menüsünde göze çarpan noktalar arasında.

Doze'da iyileştirmeler:

Her Android kullanıcısının en büyük sıkıntılarından biri olan telefonun kullanılmadığı vakit olması gerekenden fazla güç tüketmesi sorununa çözüm getiren Doze adlı özellik hali hazırda Android 6.0 Marshmallow’da da mevcut ancak yeni sürümde Android’in Doze güç koruma özelliğinde ciddi iyileştirmeler yapıldığı Google tarafından belirtiliyor. Google’a göre cihaz kullanılmadığı vakit yani cebinizde veya masanızda öylece dururken işlemci gücü önemli ölçüde azalacak ve uygulamalar için sürekli internet kullanımı durdurulacak.

Android Gece Modu (Night Mode) geri dönüyor:

android-n-gece.png

Android M geliştirici önizleme sürümünde görüp heyecanlandığımız ancak Android Marshmallow yayınlandığında gözlerimizin aradığı Nigh Mode (Gece Modu) Android N ile geri dönmüş; umarız da final sürümde de kullanılabilir olur. Koyu tonlarda duvar kağıdı kullanmayı tercih eden kullanıcıların hoşuna gitmeyen bembeyaz ayarlar menüsü Gece Modu ile son buluyor. Daha da güzeli bu moda geçmek için elle ayarlama yapmanız gerekmiyor. Cihaz akşam olduğunda otomatik olarak koyu temaya geçiş yapıyor.

Yenilenen Ayarlar menüsü:

android-n-ayarlar.png

android-n-ayarlar-1.png

Çoğumuzun en çok girdiği alan olan Ayarlar menüsü de elden geçirildiğinde kısaca değinmek gerek olduğunu düşünüyorum. Görsel dokunuşların da yapıldığı yenilenen Ayarlar ekranında artık geri butonu yerine “hamburger menu” denilen Türkçe’ye çevrilmesi komik bir menü yer alıyor. Bu menü ne işe yarıyor diye soracak olursanız; en kolay ve kısa şekliyle ayarlar menüsünde daha hızlı dolaşmanıza izin veriyor. Soldan kaydırma hareketiyle çıkan yeni menü Ayarlar ekranındaki tek yenilik değil. Artık bu ekranda herhangi bir ayara açmaya çalıştığınızda en üstte Önerilenler diye bir bölüm yer alıyor. Rahatsız etme modunu açmak istediğimizde cihazını korumak için ekran kilidi ayarına göz at, cihazı kişiselleştirmek için duvar kağıdını değiştir önerilerinin gösterilmesi bize saçma geldi.

Veri Tasarrufu (Data Saver) modu:

android-n-data-saver-1.png

android-n-data-saver-2.png

Android N ile hayatımıza girecek “İşte yenilik” dediğimiz özeliklerden birisi de Data Saver yani Veri Koruma. Mobil internet paketlerinin oldukça pahalı olduğu, kotaları konuştuğumuz ülkemizde harika gözüyle baktığımız özellik cihaz kullanılmadığı vakit arka planda veri kullanımını kapatarak hem keseye hem de pil ömrüne olumlu katkı sağlıyor. Arka planda veri kullanımını kesen bu özellik mail ve mesajlaşma uygulamalarını sıklıkla kullananlar için ideal değil. Neyse ki tüm uygulamalar için ayrı ayrı ayarlanabiliyor…

Çökme ekranına yeni seçenek:

android-n-cokme-1.png

android-n-cokme-2.png

Android cihazların can sıkıcı noktalarından uygulamaların aniden kapanması yeni sürümde çözülür mü bilemeyiz ancak tabiri yerinde ise pat diye karşımıza çıkan uyarı ekranı da Android N’de değişime uğrayan yerler arasında. Uygulama kilitlendiğinde çıkan ekranda bildiğiniz üzere geri bildirim gönder ve kapat olmak üzere iki seçenek çıkıyordu. Android N’de yeniden başlatma seçeneği de eklenmiş. Android N’de uyarıyı kapat, uygulamayı bul – aç yapmadan daha kısa yoldan ısrarla kapanan uygulamaları açabileceğiz.

Enfes duvar kağıdı:


android-n-duvar.png

Alıntıdır.
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#2
Forum Açsaydın 1000 Konuyu Garantilerdin .
Bana ulaşmak için / http://english.10tl.net

MybbPHPVB.NETHTMLCSS MySQL                                    

Eğer eleştiriden korkuyorsanız, dünyadan hiçbir şey yapmadan geçip gideceksiniz demektir. 
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#3
En çok beğendiğim yanı materyal tasarım kullanması.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping