Microsoft’un Windows işletim sistemi on yıllara damga vuran ve yazılım tarihinin en başarılı işleri arasında yer alıyor. Tabii ki kullanıcıların her yeni Windows sürümünde biraz daha heyecanlanmaları ve bizlere tanıtılacak olan yenilikleri deneyimlemek istemeleri de oldukça normal. Bugün halka açık olmayan ancak basın mensuplarının davet edildikleri lansmanda yeni Windows işletim sisteminin adı ve özellikleri de ortaya çıktı.
Windows 10 olarak adlandırılan yeni işletim sistemi, herkesin Windows 9 beklentisini karşılamadı ancak anlaşılan o ki Microsoft, Windows 8.1’i Windows 9 olarak kabul ederek Windows 10 ile devam etme kararı aldı.
Lansman’da işletim sisteminin adını Windows şefi Terry Myerson açıkladı ve daha sonra bazı detaylara geçiş yaptı. Yeni işletim sisteminin şimdiye dek Windows serisinde piyasaya sürülen en geniş cihaz seçeneğine sahip işletim sistemi olduğundan bahseden Myerson, bunun ardından bir kişiye ait tüm cihazlardaki Windows’ların birbiriyle senkronizasyonu sürdüreceğini de belirtti.
Windows 10’un en önemli özelliğinin kullanıcılara tam ve doğru bir deneyim sunmak olduğu da yine Terry Myerson’un en dikkat çektiği noktalar arasındaydı. Myerson’un ardından sahneye Joe Belfiore çıktı ve Windows 10’un demolarından bir tanesini göstermeye başladı. Tabii ki bu konuda en çok dikkat çeken konu başlat tuşuna basıldığında klasik başlat menüsünün gelmesiydi.
Yeni sürümde Windows 7 kullanıcılarının zorlanmadan yeni işletim sistemine geçiş yapmalarının hedeflendiği de belirtiliyor. Dolayısıyla başlat menüsünün varlığı pek de şaşılacak bir şey değil. Elbette metro arayüzüne alışan kullanıcılar yine bu arayüzden parçaları başlat menüsünde görebiliyorlar.
Başlat menüsünde yer alan kutucukların yeniden boyutlandırılabilir olmaları da Windows 8 ile 7 işletim sistemlerinin bir şekilde harmanlandığını bizlere gösteriyor.
Henüz işletim sisteminin tamamlanmamış olması ise kullanmak isteyenleri biraz üzecektir. Zira lansmanın ardından Windows 10’un geniş kapsamlı testlerinin başlayacağı ve buna göre pek çok düzeltmenin gerçekleştirileceği de yine Belfiore tarafından açıklandı.
Windows 10’un başlat çubuğundan yapılan aramalar hem internet sonuçlarını hem de bilgisayardaki yerel sonuçları birlikte barındırıyorlar. Böylece universal arama çok daha kolay bir hale geliyor.
İşletim sisteminin Windows 8’deki uygulamalar gibi kullanıcıları masaüstünden çıkaracak modern uygulamalar yerine daha doğal bir yapı sunacağı kesin. Böylece kullanıcıların klasik Windows deneyimini daha iyi bir şekilde yaşamaları amaçlanıyor. Yani artık Windows uygulamaları birer pencere ile çalışacaklar.
Task View olarak adlandırılan yeni menü ise işletim sistemine eklenenler arasında. Bu menü sayesinde masaüstü modları arasında geçiş yapmak ve ayrıca açık olan uygulamaların hepsini tek bir ekranda görmek mümkün olacak. Android işletim sistemindeki tüm uygulamaları gösteren menü tuşu gibi bir işlevi olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca Snap Assist denilen yeni bir araç sayesinde arayüzün yan tarafından tüm açık olan uygulamalar arasında geçiş yapmak ve onları görmek de mümkün hale geliyor.
Komut satırına yıllar sonra gelen CTRL V ile yapıştırma desteği de Windows 10’un dikkat çeken yanları arasında.
Bu defa Windows’un hem dokunmatik ekran kullanıcıları için hem de klasik fare ve klavye kullanıcıları için tasarlandığı ortada diyebiliriz. Dolayısıyla hem Windows 7 hem de Windows 8 kullanıcıları Windows 10’u kullanırken zorluk çekmeyecekler. Yani Windows 10’da da pek çok el hareketinin Windows 8’de olduğu gibi işlev göstermesi bekleniyor. Büyütülen buton boyutları gibi konular ise yine bu kolaylığı devam ettirmek üzerine kurgulanmış.
Windows 10'un çıkış tarihi olarak ise 2015 yılının sonları gösteriliyor. Yani daha oldukça uzun bir süre beklemeye devam edeceğiz gibi görünüyor.