Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hackerlar ve grupları
#1
Hacker kimdir?

Bilgisayarla ve internetle biraz haşır haşır neşir olmuş herkesin kafalarında bir "hacker" tanımı vardır...
Hacker’ler medyada genellikle yıkıcı, kötü amaçlı bilgisayar kullanıcıları olarak gösterilirler. Acaba gerçekten öyleler mi?
Hacker’ler bilgisayar dünyasının dahi çocuklarıdır. Bilgisayarlar üzerinde olağanüstü bir yeteneğe ve sıra dışı bir zekâya sahip kişilerdir. Hacker genel kanının aksine sadece "bilgisayar korsanlığı" demek değildir. Günümüzde kabul görmüş iki yaygın hacker tanımı var. Bunların ilki bilgisayar programcılığı, ikincisi de bilgisayar güvenliğini ele alıyor...
İlk tanım ünlü hacker sözlüğü Argo Dosyası'nın (Jargon File) yazarı Eric Steven Raymond tarafından yapılmıştır.Ona göre,programlanabilir sistemler hakkında sadece gerektiği kadar bilgiyi edinmeyi tercih eden çoğu kullanıcının aksine;sistemlerin ayrıntılarını incelemekten hoşlanan ve sistem yeteneklerini geliştiren kişiye "hacker" denir.Bu tanımlama hacker kavramına tamamen pozitif bir anlam yüklemektedir.Bu açıdan bakıldığında hacker'lar son derece yetenekli ve üretken programcılardır.Programcılık bakımından "hack'lemek" (hack etmek) demek,bir sistemin bilinmeyen sırlarını ortaya çıkarmak ya da sistemi belli bir amaca hizmet edecek şekilde yeniden programlamak demektir.Programcı hacker'lar için hacking "bir programlama problemine hızlı ve zarafetsiz olmasına rağmen işlevsel bir çözüm getirmek" demektir.Raymond'a göre bilgisayar sistemlerine zarar veren kişilere hacker değil "cracker" denir.Raymond aradaki farkı şöyle tanımlar:"Hacker'lar bir şeyler yapar,cracker'lar onları bozar..."
Programcı hacker'lara örnek olarak Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds , GNU projesinin lideri Richard Stallman ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates gösterilebilir..
Bu tanım ele alındığında hacker'ların pek de ilgi çekici ve gizemli kişiler olmadığı görülüyor. Ancak medyanın da etkisiyle bu klasik hacker tanımının kullanımı giderek azaldı.
Hacker'ların gizemli dünyası
İkinci hacker tanımıysa bilgisayar güvenliği alanını kapsıyor. Bilgisayar sistemleri üstün bilgiye ve beceriye sahip, özel taktiklerle sistemlere izinsiz erişim sağlayan kişilere hacker denir. Eminiz ki bu tanım size daha tanıdık gelmiştir. Bizim ele alacağımız konular da bilgisayar güvenliği ile ilgili olduğundan "hacker" terimini kullandığımızda bu ikinci tanımı kastediyor olacağız...
Hacker'lar serbest bilgiye erişim özgürlüğüne inanırlar. Onların tehlikesi istedikleri bilgiyi edinmek için sisteminize saldırmalarından ve sızmalarından kaynaklanır. Hacker’lara göre iki kere ikinin 4 ettiğini bilmek sizi ne kadar matematikçi yapıyorsa, sistem güvenliğini aşmak ta sizi o kadar hacker yapar. Yani onlar için birincil amaç güvenlik sistemlerini yıkmak değildir, korunan bilgiye erişmektir.
Gerçek hacker'lar risk almayı severler. Karşılarındaki sistemin güvenliği ne kadar yüksekse, onu kırmaktan o kadar zevk alırlar. Yeni tanıtılan bir güvenlik sistemi, onlar için yeni bir rakip demektir. Hacker’ların yaşları değişkendir. Genellikle programlama konusunda yeteneklidirler ve gözlerden uzak duracak kadar zekidirler. Hacker’lar başarılarıyla övünmeyi sevmezler. Genellikle sahne arkasında çalışırlar ve gizliliğe önem verirler.
Gizlilik ihtiyacına rağmen bütün hacker'lar yanlız çalışmaz. Kendi aralarında hacker grupları oluştururlar. Fakat bu gruplar içinde bile belli bir oranda gizlilik hakimdir, üyeler birbirlerinin isimlerini bile bilmeyebilirler.Hacker, genel bakışta "normal" diyebileceğimiz bir insan değildir. Hacker’ın en güçlü silahı zekâsıdır. Bir hacker normal bir insandan daha pratik düşünme ve karar verme becerilerine sahiptir; Zaten onu hacker yapan herkesle aynı şeyi düşünmeyişidir. Hacker’lar genellikle bilgisayarlarına olan bağlılıkları nedeniyle sosyal hayattan biraz kopuk olurlar. Her ne kadar bütün hacker'lar için aynı şey söz konusu olmasa da, konuşmaktan ve gezip tozmaktan fazla hoşlanmazlar. Arkadaş çevreleri çok geniş değildir.
Güvenlik alanında çalışan hacker’ların, yaptıkları iş gereği gizemli bir havaları vardır.Hacker'ların dünyası bilgisayarlara merak salmış herkes için büyük bir merak konusu olmuştur.İnternette aslında hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını öğrenmek,ilk etapta onlardan korkmanıza neden olabilir.Hacker'lardan korunmak ve onlara karşı koyabilmek için hacker'ların nasıl çalıştığını,neler yapabileceklerini,ne tür araçları kullandıklarını ve nasıl kişiler olduklarını bilmelisiniz.İngiliz filozof Francis Bacon'un bir sözü hacker'lar arasında çok popülerdir:"Bilgi güçtür..."
Hacker türleri
Hacker'lar niteliklerine ve amaçlarına göre ikiye ayrılırlar:Beyaz şapkalılar ve siyah şapkalılar.Ayrıca hacker olmayan Hacker'lığa özen gösteren kişiler için de "lamer" ve "script kiddie" tamınlamaları kullanılır.
Beyaz şapka (white hat)
Beyaz şapkalı hacker'lar,güvenlik sistemlerini zarar vermek amacıyla kırmayan iyi niyetli hacker'lardır.Beyaz şapkalılar bir sistemin zayıf noktalarını bulmak için yazılımı üreten şirketle birlikte çalışabilirler. Beyaz şapkalılar herhangi bir sistemde tespit ettikleri açığı kamuoyuna duyurmadan önce yazılımı geliştiren firmaya/kişiye açığı bildirir, açığın kapatılması için makul bir süre tanır ve bu süre boyunca sisteme zarar vermez. Ardından, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu açıkla ilgili ayrıntıları çeşitli haber gruplarında ve web sitelerinde duyurur. Beyaz şapkalıların savunma amaçlı çalıştıklarını söyleyebiliriz. Bu kişilere "etik hacker" da denir
Siyah şapka (black hat)
Siyah şapkalı hacker'larda beyaz şapkalıların tam tersidir. Güvenlik sistemlerini izinsiz olarak aşarak bilgi hırsızlığı, dolandırıcılık, terörizm,bilinçli yıkım gibi zarar verici faaliyetlerde bulunurlar.Bunları bir bilgisayara uzaktan erişme yada bir yazılımı kırma yoluyla gerçekleştirebilirler.Yazılımları kıran siyah şapkalılara "crakcer" denir.
Yazılım korsanı (cracker)
Yazılımların kopyalama korumalarını kırarak izinsiz kullanılmalarını sağlayan kişilerdir. Programlama konusunda uzmandırlar, ağ güvenliği konusunda bilgi sahibi olmayabilirler.
Gri şapka (grey hat)
Yasallık sınırında dolaşan hacker'lardır. Yöneticisi bulundukları yada destek sağladıkları sistemlerin zayıf noktalarını ve açıklarını tespit ederek güvenlik politikaları için yol gösterici olurlar.
Hacktvisit
Toplumsal veya politik bir sorunu dile getirmek amacıyla hacking eylemlerinde bulunan kişilerdir. Amaçları kendilerine göre "kötü" veya "yanlış" olan bir şeyi duyurmak ve ilgililere bir mesaj vermektir. Unutulmamalıdır ki amaç ne olursa olsun,bir bilgisayar sistemine izinsiz erişim sağlamak suçtur ve bu tür etkinlikler desteklenmemelidir.
Lamer
Hacking konusunda hiçbir bilgisi olmayan, öğrendiği birkaç terimle ve eline geçirdiği birkaç basit programla hava atmaya çalışan hacker özentileridir. Lamer’lar genellikle çocuk yaştaki kişilerdir ve sadece zarar vermeyi hedeflerler.
Script kiddie
Hacker olmamalarına rağmen en tehlikeli ve en çok korkulması gereken kişiler bunlardır. Script kiddie'ler de lamer'lar gibi hacker'lığa özenirler, fakat lamer'ların aksine bir miktar bilgi sahibidirler. Script kiddie'ler çoğunlukla sistemlere/kişilere saldırmaya, hasar vermeye ve ele geçirdikleri bilgileri kötü amaçlarla kullanmaya çalışırlar. Onlar için bir güvenlik sistemini delmek araç değil, amaçtır. Hacker dünyasının anarşistleri olarak tanımlanabilirler. Ev kullanıcılarına yapılan basit saldırılarının sorumluları genelde script kiddie’lerdir. PC’nizde dosyalarınızı kurcalamak ve şifrelerinizi çalmak onlar için bir eğlence kaynağıdır. Script kiddie'ler internette kolayca bulunabilen çeşitli hazır programları ve ve araçları kullanırlar. Başkaları tarafından yazılmış,bir şeyin nasıl yapılacağını adım adım anlatan dökümaları okur ve uygularlar.Kullandıkları programların nasıl çalıştığını bilmezler ve teknik dökümanları anlayamazlar.Ellerindeki programları kullanarak olabildiğince fazla bilgisayara zarar vermeye çalışırlar."X'i hack'ledim" diyerek arkadaşlarına hava atmak dışında gerçek bir amaçları yoktur.Script kiddie'ler çoğunlukla bilgisayar meraklı lise öğrencileridir.Hacker imajı yaratarak popüler olmayı amaçlarlar.O nedenle kendilerini hacker olarak tanımlarlar ve bununla övünürler.Eğer biri size hacker olduğunu söylüyorsa,bilin ki o kişi büyük ihtimalle script kiddie'dir.
Phreaker
Telefon ağları üzerinde çalışan, telefon sistemlerini hack'leyerek bedava görüşme yapmaya çalışan kişilerdir. Klasik phreaker'lar çeşitli elektronik devreler hazırlayarak telefon hattına özel sinyaller gönderiyordu. Telefon ağlarının modernleşmesiyle birlikte bu yöntemler gerçekliliğini yitirmekte. Modern phreaker'lar uluslararası ücretsiz hatları tespit etmek, telesekreterleri kırmak ve VoIP servislerini hack'lemekle ilgileniyorlar...

alıntıdır 2 kaynaktan alınmıştır.
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping