04-03-2016 Saat: 23:16
(Son Düzenleme: 04-03-2016 Saat: 23:20, Düzenleyen: Ripbyrustavi.)
Bildiğiniz ve bizim de defalarca yazdığımız gibi, hükümetler isterlerse çevrimiçi olarak yaptığımız işlemleri sosyal medya kurumlarından talep edebiliyorlar. Bunun için gündem politikalarına aykırı bir şey paylaşmış olmak, ya da altına "like" atmak bile yeterli oluyor. Bu noktada en ispiyoncu sosyal medya kuruluşu ise Facebook.
Her yerde konuşma özgürlüğünü savunan Zuckerberg, bazı hükümetlerin Facebook’da engellediği içerikler hakkında pek konuşmamasıyla da tanınıyor. Facebook hükümetlerin talep ettiği her bilgiyi otoriteye bir çırpıda teslim etmesiyle de kötü bir şöhrete sahip aslında. Yapılan bir araştırmaya göre Facebook hükümetler tarafından kendisinden istenen kullanıcı bilgilerinin yüzde 80'i geçen oranlarda otoriteye teslim ediyor. Özellikle ABD ve Türkiye hükümetlerinin talep ettiği bilgilerin hemen hepsi yetkililere anında teslim ediliyor.
Motherboard dergisi, Independent Gazetesi ve Statista'nın yaptığı ortak araştırmanın sonunda Facebook sosyal ağının konuşma özgürlüğünden çok hükümetlerce bloke edilme endişesi taşıdığını ve bu yüzden sansüre fazlasıyla taviz verdiği görüşünü savunuluyor. İşte Facebook'un hükümetlerin kişisel bilgi taleplerine karşı verdiği tepkinin yüzdelik oranlamaları.
Facebook hangi bilgileri veriyor?
Hükümetlerden gelen tek bir talep bile Facebook’un bütün şahsi bilgileri ‘pat’ diye masalarına bırakmasına neden oluyor. Facebook reklam verenler için topladığı ‘big data’yı herhangi bir koşulda paylaşmaktan çekinmiyor, Facebook'un paylaştığı bilgileri de aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
Eğer siz daha geriye dönük bir şeyler paylaşmadıysanız Facebook zaten 10 senedir hakkınızda bilgi topluyor. Ancak yukarıda da gördüğünüz gibi bağlantılı olduğunuz tüm ağınızın incelenmesi, zaten aşağı yukarı hayat hikayenizin ortaya dökülmesi anlamına da geliyor.
alıntıdır.