Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vitaminler, Vitaminlerin Özellikleri, Çeşitleri
#1
VİTAMİNLER, VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ, VİTAMİN ÇEŞİTLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KONU ANLATIM)
 
·         Vücut direncini arttırırlar.
 
·         Enzimlerin yapısına katılırlar.
 
·         Düzenleştiricidirler, enerji vermezler, sindirilmezler.
 
·         Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir. Bunlar vücuda alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır. Bunlara provitamindenir.
 
·         Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K
      Suda eriyen vitaminler B, C 'dir.
 
·         İnsan vücudunda A, B, D, K sentezlenir.
                                       A             ÞÞÞ    karaciğerde
                                       B,K         ÞÞÞ    bağırsakta bakteriler tarafından
                                       D             ÞÞÞ    deride
 
·         A, D, K karaciğerde depolanır. Diğerlerinin fazlası atılır.
 
 
Hangi Besinlerde Hangi Vitaminler Var?
 
A vitamini     ÞBalık yağı, yumurta sarısı, süt, peynir, karaciğer, yeşil sebzelerde bulunur.
                       ÞBüyüme ve gelişmeyi sağlar, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, gece körlüğünü önler.
 
B vitamini     ÞTahılların kabuklarında, et, süt, karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.
                       ÞKarbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar.
                            Kansızlığı önler.
 
C vitamini    ÞYeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
                       ÞBağ dokusunun oluşması için gereklidir. Skorbit hastalığını önler. Vücuduenfeksiyonlara karşı
                            korur.
 
D vitamini    ÞBalık yağı, karaciğer, yumurtada bulunur. Ultraviyole ışınlarının etkisi ile deride üretilir.
                       ÞVücuttaki Ca, P dengesini sağlar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Çocuklarda raşitizmi önler.
 
E vitamini     ÞYeşil sebze, karaciğer, et ve bitkisel yağlarda bulunur.
                       ÞÜreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler.
 
K vitamini     ÞYeşil sebzeler, karaciğer ve yumurtada bulunur. Bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.
                       ÞEksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir.
eskilere hasret kaldık.
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping