19-02-2015 Saat: 22:14
Günlük beslenmenize 4 kaşık yulaf ekler; çinko ve selenyumdan zengin yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler yerseniz ilaca hiç gerek kalmaz.
Bağışıklık güçlendirici ilaçlar bu mevsimde tavan yapıyor. Bu ilaçların ana maddesi de beta glukan. En iyi beta glukan kaynağı ise yulaf.
Mevsim itibariyle sık sık karşılaştığımız soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklardan dengeli ve düzenli beslenerek korunmak mümkün.
Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Burcu Uludağ, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin her türlü soruna iyi geldiğini söyledi. Uludağ bu besinleri de şöyle açıkladı…
C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER
Önemli vitamin grubundan biri sebze ve meyveler, özellikle portakal, mandalina ve kivi yüksek C vitamini içerir. Bunu yanında ıspanak, kıvırcık ve benzeri yeşil yapraklı sebzelerin sık tüketimi de günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamamıza katkı sağlıyor. Ancak, C vitamininin vücutta depolanamadığı için alınan vitaminin fazlası vücuttan atılıyor. Bu sebeple ihtiyaç kadar alınmalı.
MUTLAKA ÇİNKO VE SELENYUM
Çinko ve selenyumdan zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve beyaz et, tahıllar, fındık, ceviz vb. yağlı tohumlar, mineral içeriklerinden ötürü sağlığımızın korunmasında ve bağışıklığımızın güçlenmesinde çok önemli.
KEFİRSİZ OLMAZ
Probiyotik gıdalar; içinde vücudumuz için gerekli sağlıklı bakterileri içeren yiyeceklerden... Günlük 2 su bardağı kadar kefir veya probiyotik yoğurt tüketmek güçlü bir bağışıklık sistemine destek olur.
SİHİRLİ YİYECEK
Özellikle kış mevsiminde piyasada satılan bağışıklık güçlendirici ilaçlara talep artıyor. Bu ilaçların temel maddesi beta glukandır ve yulaf beta glukan içeriği oldukça zengin bir tahıldır. Günlük beslenmemizde yulafa yer vererek beta glukanı doğal kaynağından almamızı sağlayabilir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Günlük beslenmemize 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketimi hastalıklara karşı korunmamıza önemli katkı sağlayacaktır.
CEVİZ VE KETEN TOHUMU TÜKETİN
Bir diğer önemli besin öğesi omega-3 yağ asidi… Özellikle balıklarda bulunan omega 3 yağ asidinin diğer kaynakları ceviz ve keten tohumu. Omega 3 yağ asidi, özellikle kalp damar hastalıklarından korunmada, hücreleri iyileştirmede ve hücre devamlılığını sağlamada çok önemli rol oynar. Haftada 2-3 gün balık ve her gün 2-3 bütün ceviz tüketimi, omega 3 yağ asidinin yeterli alımını sağlar.
Dyt. Burcu Uludağ, bu önemli besin öğelerinin dışında çeşitli bitkilerle de bağışıklığımızı güçlendirmemizin mümkün olduğunun altını çizdi ve o bitkilerin listesini verdi.
Ekinezya: Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korur. Günde 2-3 fincan ekinezya çayı bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve mevcut soğuk algınlığının çabuk iyileşmesini sağlar.
Goji meyvesi: Karote-onit ve polifenolik antioksidan bileşikler bakımından zengindir ve bu özelliğinden dolayı vücut direncinin artırılması amacıyla kullanılır. Tazesi tüketilebileceği gibi kurutulmuş şekli bitki çayı olarak da tüketilebilir.
Karanfil: Ağız ve boğaz mukozasını bakterilere karşı korur ve ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptiktir. Vücut direncinin artırır. Çaylarımıza karanfil atarak bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlayabiliriz.
Kuşburnu: İçerdiği yüksek C vitamini ve fenolik bileşikler nedeniyle kuvvetli bir antioksidandır. Soğuk algınlığından korur. Günlük 2-3 fincan kuşburnu çayı vücut direncini artırır.
BAĞIŞIKLIK DESTEKLEYİCİ KARIŞIM
- 1 kâse probiyotik yoğurt
- 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 15-20 adet goji meyvesi
- 1 çay kaşığı keten tohumu
- 1-2 adet ceviz içi
- Tarçın.
BAĞIŞIKLIK DESTEKLEYİCİ ÇAY
- 1 tatlı kaşığı ekinezya
- 1 tatlı kaşığı kuşburnu
- 1-2 adet karanfil
- 1 çay kaşığı doğal bal
- Limon ve kabuk tarçın.
BUGÜN GAZETESİ
Bağışıklık güçlendirici ilaçlar bu mevsimde tavan yapıyor. Bu ilaçların ana maddesi de beta glukan. En iyi beta glukan kaynağı ise yulaf.
Mevsim itibariyle sık sık karşılaştığımız soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklardan dengeli ve düzenli beslenerek korunmak mümkün.
Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Burcu Uludağ, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin her türlü soruna iyi geldiğini söyledi. Uludağ bu besinleri de şöyle açıkladı…
C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER
Önemli vitamin grubundan biri sebze ve meyveler, özellikle portakal, mandalina ve kivi yüksek C vitamini içerir. Bunu yanında ıspanak, kıvırcık ve benzeri yeşil yapraklı sebzelerin sık tüketimi de günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamamıza katkı sağlıyor. Ancak, C vitamininin vücutta depolanamadığı için alınan vitaminin fazlası vücuttan atılıyor. Bu sebeple ihtiyaç kadar alınmalı.
MUTLAKA ÇİNKO VE SELENYUM
Çinko ve selenyumdan zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve beyaz et, tahıllar, fındık, ceviz vb. yağlı tohumlar, mineral içeriklerinden ötürü sağlığımızın korunmasında ve bağışıklığımızın güçlenmesinde çok önemli.
KEFİRSİZ OLMAZ
Probiyotik gıdalar; içinde vücudumuz için gerekli sağlıklı bakterileri içeren yiyeceklerden... Günlük 2 su bardağı kadar kefir veya probiyotik yoğurt tüketmek güçlü bir bağışıklık sistemine destek olur.
SİHİRLİ YİYECEK
Özellikle kış mevsiminde piyasada satılan bağışıklık güçlendirici ilaçlara talep artıyor. Bu ilaçların temel maddesi beta glukandır ve yulaf beta glukan içeriği oldukça zengin bir tahıldır. Günlük beslenmemizde yulafa yer vererek beta glukanı doğal kaynağından almamızı sağlayabilir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Günlük beslenmemize 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketimi hastalıklara karşı korunmamıza önemli katkı sağlayacaktır.
CEVİZ VE KETEN TOHUMU TÜKETİN
Bir diğer önemli besin öğesi omega-3 yağ asidi… Özellikle balıklarda bulunan omega 3 yağ asidinin diğer kaynakları ceviz ve keten tohumu. Omega 3 yağ asidi, özellikle kalp damar hastalıklarından korunmada, hücreleri iyileştirmede ve hücre devamlılığını sağlamada çok önemli rol oynar. Haftada 2-3 gün balık ve her gün 2-3 bütün ceviz tüketimi, omega 3 yağ asidinin yeterli alımını sağlar.
Dyt. Burcu Uludağ, bu önemli besin öğelerinin dışında çeşitli bitkilerle de bağışıklığımızı güçlendirmemizin mümkün olduğunun altını çizdi ve o bitkilerin listesini verdi.
Ekinezya: Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korur. Günde 2-3 fincan ekinezya çayı bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve mevcut soğuk algınlığının çabuk iyileşmesini sağlar.
Goji meyvesi: Karote-onit ve polifenolik antioksidan bileşikler bakımından zengindir ve bu özelliğinden dolayı vücut direncinin artırılması amacıyla kullanılır. Tazesi tüketilebileceği gibi kurutulmuş şekli bitki çayı olarak da tüketilebilir.
Karanfil: Ağız ve boğaz mukozasını bakterilere karşı korur ve ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptiktir. Vücut direncinin artırır. Çaylarımıza karanfil atarak bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlayabiliriz.
Kuşburnu: İçerdiği yüksek C vitamini ve fenolik bileşikler nedeniyle kuvvetli bir antioksidandır. Soğuk algınlığından korur. Günlük 2-3 fincan kuşburnu çayı vücut direncini artırır.
BAĞIŞIKLIK DESTEKLEYİCİ KARIŞIM
- 1 kâse probiyotik yoğurt
- 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 15-20 adet goji meyvesi
- 1 çay kaşığı keten tohumu
- 1-2 adet ceviz içi
- Tarçın.
BAĞIŞIKLIK DESTEKLEYİCİ ÇAY
- 1 tatlı kaşığı ekinezya
- 1 tatlı kaşığı kuşburnu
- 1-2 adet karanfil
- 1 çay kaşığı doğal bal
- Limon ve kabuk tarçın.
BUGÜN GAZETESİ