Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OHM Kanunu
#1
ohm_VIR1.gif

Bir direncin içinden geçen akım, direncin üzerine düşen gerilim ile doğru, direncin değeri ile ters orantılı olup, Ohm Kanunu ile aşağıdaki şekilde ifade edilir:
I = V / R
Ohm kanununa göre, akım değeri biliniyorsa, bir direncin uçları arasındaki potansiyel farkı (gerilim), aşağıdaki şekilde bulunur :
V = I . R
Eğer , gerilim ve akım biliniyorsa direncin değeri, aşağıdaki şekilde bulunur
R = V / I

ohm_ERI.gif

Şekildeki örnek devrede, “E” üreteci, “R” direnci, “I” devreden akan akımı ve “V” direncin uçlarındaki gerilimi temsil etmektedir. Bu büyüklüklerin birimleri, direnç için Ohm (Ω), akım için Amper (A) ve gerilim için Volt (V) tur. Ohm Kanunu ‘na göre, bu üç büyüklükten herhangi ikisi belirli olduğu zaman, üçüncüsü kolayca bulunacaktır. Örnek devrede, üreteç gerilimi E = 10 V ve direnç R = 5 Ω olduğuna göre, devreden geçecek
akım :
I = E / R = 10 / 5 = 2 A olarak hesaplanır. Direncin üzerindeki gerilim değerinin bulunması istendiğinde, yine Ohm Kanuna göre, V = IxR = 2×5 = 10 Volt bulunur.
Aşağıdaki uygulamada, mavi renklerle işaretlenmiş oklara tıklayarak, uygulanan gerilim (E) arttırıldığında dirençten geçen akımının arttığını, direncin değeri arttırıldığında ise akımın azaldığını izleyiniz.
Çok elemanlı bir devrede, devredeki akım ve gerilimlerin bulunabilmesi için, Ohm Kanunu’nun dışında diğer devre kanunlarının daha bilinmesine ihtiyaç vardır.
KIRCHOFF AKIMLAR KANUNU

Akımlar Kanuna göre, bir devrede, referans yönleri dikkate alınarak, herhangi bir düğümdeki akımların toplanırsa, toplam “sıfır” olur. Başka bir ifade ile; bir düğüme gelen akımların toplamı o düğümden ayrılan akımların toplamına eşittir denebilir.

kirchoff-akimlar-kanunu.gif

Şekildeki örnek devre için I akımı :
I = I1 + I2 + I3
olur.
Aşağıdaki devrede mavi oklarla belitilen değerleri değiştirerek Kirchoff’un Akımlar Kanunu’nun sağlandığını izleyeyiniz.
KIRCHOFF GERİLİMLER KANUNU

Gerilimler kanununa göre, bir devrede, kapalı bir çevrimde referans yönleri dikkate alınarak gerilimler toplandığında, toplam gerilim “sıfır” olur . Pasif elemanların yönleri belirlenirken gerilim kaynağının negatif ucuna yakın olan uçları negatif, pozitif ucuna yakın olan uçları pozitif kabul edilir.

kirchoff-gerilimler-kanunu.gif

Bu bilgilere göre şekildeki örnek devrede, Kirchoff Gerilimler Kanunu uygulanırsa, aşağıdaki ifade elde edilir:

VR1 + VR2 + VR3 – E = 0
ifade yazılırken, devre içindeki ok yönünde elemanlar sıra ile hesaplamaya katılmış, ve okun bir elemandan giriş ucundaki işareti o elemana ait işaret olarak alınmıştır. İfade düzenlenirse ;
E = VR1 + VR2 + VR3
bulunur.
Aşağıdaki devrede mavi oklarla belitilen değerleri değiştirerek Kirchoff’un Gerilimler Kanunu’nun sağlandığını izleyeyiniz.
Örnek :

ornek-devre.gif

Şekildeki devreden geçen akımı, her bir direnç üzerinde oluşan gerilim düşümünü, her bir direncin çektiği gücü ve toplam gücü bulunuz.
Çözüm:

direnc-devresi-cozum.png
https://instagram.com/alphazzers
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#2
Başlığı düzeltin Sözlü uyarı.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#3
OHM Kanunu konusunun " Bilgisayar-Bilişim-İletişim " ile alakası nedir?
Konu doğru yere taşındı, teşekkürler.
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Reklam yaziniz bostur. ayarlardan duzenleyiniz:medi -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping