(04-06-2018 Saat: 19:24)#Power Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Etraftaki bu denli çok şeyi düşününce ve bizim aklımız bunları kaldıramayınca, her şey anlamsız geliyor. Çünkü bizim Dünya dışındaki evrenle pek ilgimiz yok. Burada oluştuk ve burada yaşıyoruz. Dışarıdaki kurallar pek anlamlı gelmiyor, bizi bu Dünya yarattı ve buraya adapteyiz. Diğer koca evren hakkında henüz yeni yeni bilgi sahibi oluyoruz ve bunlar bize göre çok da somut kavramlar değil. İnsanların soyut şeyleri algılama yetisi pek gelişmiş değildir, henüz çok kısa bir süre önce soyut kavramlar hayatımıza girmeye başlamıştır, Dünya'nın dışı bize soyut gelmektedir, bu kavramlara örnek olarak kendi yarattığımız ekonomi kavramı da var. Yine de bu anlam ve bilgi aramamamızı gerektirmiyor. Soyut düşünme becerisi az insanda vardır ve bu her zaman dahiyane fikirler ortaya çıkaran insanlarda vardır(felsefede Platon(yaklaşık 2500 yıl önce), bilimde Einstein gibi). Bu beceriyi varsa da öldüren bugün teknolojidir.
Öncelikle, yorumunu şimdi tesadüf eseri gördüm ve cevaplama gereği duydum.
Dünya’nın dışı hiçbir zaman soyut olmadı. Evreni çıplak gözle gözlemleyebiliyoruz. “Soyut” kelimesinin anlamı da zaten duyularla algılanamayan demek. Aynı zamanda çıplak gözlerle algılayamadığımız evrenin diğer parçaları ise, gözlemevleri ve teleskoplar sayesinde somut bir şekilde inceleyebiliyoruz.
Evet, evren hakkında daha yeni yeni bilgi sahibi oluyoruz ve gelişen fizik, bilim ve teknoloji sayesinde emeklemekten çok; koşar adımlarla ilerliyoruz. Fakat daha hiçbir şey bilmediğimiz ortada.
İnsanları düşünebilme yetisinden alıkoyan şey teknoloji değil, sistematik yapıdır. Aksine teknoloji, Einstein, Newton ve kısa bir süre önce ölen Hawking gibi farklı düşünebilen büyük fizikçiler sayesinde bu kadar gelişti. Kısacası teknoloji, felsefeye düşman değil; felsefenin ve insanlık tarihinin ayrılmaz bir parçası.
Bizi bu dünya yaratmadı, biz evrenin bir parçasıyız. Fakat insanlık olarak o kadar benciliz ki, hala daha evrenin ve tüm galaksinin sadece bizler için yaratıldığını düşünüyoruz.
Aslında fiziğin temel amacı, evreni anlamak. "Dışarıdaki kurallar bize pek anlamlı gelmiyor" cümlesi ile fiziğin felsefesi tamamen ters düşüyor. Son zamanlarda, Hawking tarafından sicim (string) teorisi gibi bir teori ortaya atıldı. "Her şeyin teorisi" olarak adlandırılıyor. Şu anda fizikçilerin büyük bir kısmı bu teoriyi kabul ediyor, çünkü evrenin neden ve nasıl oluştuğunu mantıksal olarak açıklamaya en yaklaşan teori bu.
Düşüncelerine; hem kendi düşüncelerimi, hem de bazı bilimsel bilgileri katarak bir cevap vermeye çalıştım. Açık konuştum, o yüzden biraz kırıcı yazmış olabilirim fakat amacım kesinlikle o değil. Mesajımı görmen için etiketliyorum;
@#Power