Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazı Yararlı Seo İpuçları - MyBB
#1
Toplam Resim Sayısı

Sitenizdeki içeriği ön plana çıkarmak ve daha rahat anlaşılabilmesini sağlamak için resim kullanmak iyidir. Bu ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacaktır. Ancak gereğinden fazla resim kullanmak sitenize yarardan çok zarar getirebilir. Özellikle büyük boyutta çokça resim kullanmak sayfa açılış hızını olumsuz etkileyecektir. Ayrıca sitenizde çok sayıda ikon kullanıyorsanız, css-sprite tekniğini kullanarak ikonların ve sayfanızın daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.



Resimlerde Width-Height Değerleri

Sitenizdeki resimlere genişlik (width) ve yükseklik (height) değerlerini girebilirsiniz. Bu sayede arama motorlarının resim optimizasyonu için fayda sağlanabilir.



İç Linkler

Kendi site adresinize veya alt sayfalarınıza verilen linklere iç link denir. Kullanıcılarınızın ve arama motorlarının diğer alt sayfalarınıza rahat bir şekilde ulaşabilmesi için iç linkleme çok önemlidir.



Dış Linkler

Diğer sitelere verilen linklerin tamamına dış link denir. Sitenizde çok fazla dış link çıkışı olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde bunun size olumsuz etkileri olacaktır.



Nofollow Linkler

Arama motorlarının dikkate almayıp takip etmemesi için rel="nofollow" etiketi eklenen linklere nofollow link denir. Gereksiz olarak gördüğünüz bütün linklerde nofollow etiketini kullanmayı unutmayınız.



Biçim Etiketleri

Vurgulamak istediğiniz kelimeleri daha kalın, altı çizili veya eğik yazabilirsiniz. Bu etiketler arama motorları tarafından da algılanmakta ve sayfa içeriğiniz buna göre belirlenmektedir.



Sayfa İçi Stil ve JS Kodları

Css ve Js kodları html dosyası içerisinde yer almamalıdır. Bu kodlar harici bir dosyadan çağırılmalıdır. Böylelikle hem w3 standartlarına uygun bir kodlama yapmış olursunuz, hem de kodlar üzerinde daha rahat değişiklikler yapabilirsiniz.



Kullanılan Stil ve JS Dosyaları

Site Hızlandırma teknikleri içerisinde önemli bir yere sahip olan dns sorguları site hızının en büyük düşmanıdır. Zira Google, Dns optimizasyonu konusunu webmaster araçları içerisine taşımış ve site hızlandırma yönergeleri arasında önemli bir pay vermiştir. Dns, farklı iplere sahip olan site isimleri için kullanılır. Dolayısıyla Dns Sorgusu, bir site içerisinde yer alan farklı ip adresindeki bilgilerin kullanılması sonucu ortaya çıkar. Örneğin, en çok kullanılan dns sorgusu resimlerdir. Sitelerin aşırı bandwidth durumunu önlemek için kullandıkları resim barındırma siteleri en çok sorgu oluşturan dns türüdür. Bir javascript, resim, rar ve benzeri dosyalar kullanıcıya başka bir kaynak üzerinden gösteriliyorsa, bu durum site üzerinde ekstra dns sorgusuna sebep olur.



Bir resimin, ziyaret edilen site üzerinden çağırılması, zaten sorgulanmış olan sitenin dnsi üzerinden resimin gösterilmesi anlamına gelir. Bu durum, farklı bir dns sorgusu ile resimin başka bir sunucudan çağırılmasından oldukça seri gerçekleşmektedir.



Sitelerde bulunan resim ve javascript gibi dosyaları bandwith önlemek amacıyla, başka sunucularda barındırarak yeni bir dns sorgusu oluşturmak yerine, bu dosyaların optimize edilerek aynı sunucuda bulundurulması en mantıklı tercih olmaktadır



Siteye ait tüm sayfalardaki Dns sorguları özenle kaldırılarak site hızlandırmasında büyük ilerleme sağlanabilir. Bu sebeple izlenebilecek en faydalı yol Google Webmaster Araçlarını kullanmaktır. Bu araçlar sayfasında, Laboratuar altından Site Performansı bölümüne girerek, Google’ın sitenizi indexleme esnasında kaydettiği sunucu hızını ve bu hızı yavaşlatan etkenleri listeleyebilirsiniz.





İçerik Kod Oranı

Sitenizdeki içerik boyutu kod boyutundan fazla ise siteniz temiz bir kodlama yapısına sahip demektir. Ayrıca içerik boyutunun fazla olması arama motorlarına siteniz hakkında daha fazla bilgi verecektir. Sonuçta arama motorları sayfanızın kodlarına değil, içeriğine bakmaktadır.



Web 2.0 Standartları

Web Standartları, internet sitelerini web tarayıcıları tarafından genel kabul görmüş bir kodlama yapısı içerisinde bulundurmayı amaçlamaktadır. Sitelerin tasarımı esnasında gözden kaçan veya yanlış bilinen kodlama hataları sebebiyle web siteleri farklı tarayıcılarda aynı şekilde görüntülenmez. Aynı zamanda bu hataların tarayıcılar tarafından okunarak yorumlanması güçleşmekte ve site hızında düşüş yaşanmaktadır.



Web standartlarını düzenlemede en çok kullanılan w3c.org sitesi ile sitenizin html kod yapısına ve css kod yapısına ait hataları tespit ederek, hatalar altında geçen açıklamalar ile hataların düzeltilmesini sağlayabilirsiniz.



Sitelerin oluşumu veya düzenlenmesi sırasında meydana gelen hataları temizlemek sitelerin farklı tarayıcılarda aynı şekilde hatasız açılmasını sağlayacağı gibi hızlı açılmasını da sağlayacaktır.



Firefox kullanıcılar için, Html Tidy eklentsini kurarak kaynak kodunda yer alan html hatalarını kolayca görebilir ve çözümünü örneklemelerle inceleyerek hataları giderebilirsiniz.




Dışarıdan Çağırılan Dosyalar

Başka bir sunucudan çağırılan css ve js dosyalarıdır. Bu dosyaları kendi sunucunuza yükleyip çağırmanız hız ve güvenilirlik açısından çok önemlidir.



Canonical Kullanımı

Canonical kullanarak aynı içeriğe farklı linklere sahip sayfaların arama motorları tarafından kopya içerik olarak algılanmamasını sağlayabilirsiniz.



Dosya Boyutları

Sitenizde kullanılan dosyalara ait değerler. Ne kadar çok dosyanız varsa site açılış hızınız o kadar etkilenir, gereksiz resim ve kodları kaldırın.



CSS Standartizasyonu

CSS kodlarınızı eklerken @import olarak eklemekten kaçının.



Dosya Sıkıştırma

Statik dosyalarınızı ve kodlarınızı gzip veya deflate ile sıkıştırın, bu sayede daha hızlı yüklenirler.



Tarayıcı Önbellekleme

Dosyalarınıza önbellekleme sistemi eklemeniz onları daha hızlı açacaktır.



Resim Optimizasyonu

Resimlerinizi sıkıştırmanız daha hızlı erişim sağlar.

Aşağıdaki resim dosyalarınızı sıkıştırmanızı öneriyoruz. Bu sayede daha hızlı erişim sağlanabilir



CSS Sprite

Resimlerinizi tek bir dosyada tutmak daha hızlı erişim sağlar.



W3C XHTML Hataları

Sertifikalar bir sitenin Google gözünde belirli bir değere ulaşması için en önemli seo kriterleridir. Sitelerin html ve css yapısının düzgün kodlanmasını onaylatmak, hem bu konuda sertifika almanızı hem de düzgün tasarım sayesinde sitelerin hızlı açılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla xhtml ve css kodlamaları hatasız olmalıdır.



Favicon

Yeni web teknolojilerinde, orataya çıkan favicon özelliği, web teknolojilerinin seo ya etkisi açısından da kullanılması gerekmektedir. Daha çok seo daki önemi, Kullanıcılar açısından hatırda kalmayı sağlaması sebebiyle, seo da dolaylı etkisi vardır.



Heading Etiketleri

Bir web sitesinde mutlaka heading (h) etiketleri bulunmalıdır. Sitenizde max. 1 adet h1 etiketi, max. 4 adet h2 ve max 4 adet h3 etiketi olmalıdır.



Site Yüklenme Hızı

Site Yüklenme Hızı ne kadar fazla olursa, kullanıcılar ve arama motoru botları sitedeki içeriklere o kadar hızlı ulaşırlar. Sitelerin hızlı indexlenmesi ve ziyaretçilerin daha fazla sitede dolaşmasını sağlamak için sitenin hızlı olması gerekmektedir.



Target Etiketi

Target kodu, linke tıklanıldığı zaman sayfanın nasıl açılcağını belirleyen koddur. Örneğin, target=”_blank” şeklinde kullanılarak linkin yeniş sayfada açılması sağlanabilir. Ancak target artık güncel web teknolojileri tarafından Onaylanmayan bir koddur. Dolayısıyla bu kod yerine yeni pencereleri Rel=”external” ile açmak seo açısından önemlidir.



Sitemap (Site Haritası)

Sitemap, GoogleBot gibi siteye uğrayan botların, siteyi daha iyi bir biçimde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır. Türkçe’de Site Haritası anlamını taşır. Dosyanın uzantısı, .xml‘dir. Arama motorlarının indexleme hızında sitemap’ın etkisi büyüktür. Siteyi ziyaret eden botlar, sitemap dosyasının sayesinde, hangi sayfanın ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve webmaster tarafından belirlenen, hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu tespit eder.



Sitemap’ın Faydaları

Sitemap dosyası olan bir web sitesi, indexlenirken daha ayrıntılı, daha hızlı ve daha çok indexlenir. GoogleBot, siteye girince sitemaptan web sitenin linkleri hakkında detayları çeker ve ona göre indexler. Kısacası sitemap kullanmaya başladığınız andan itibaren index sayınız ve index hızınızda, farkedilebilir artışlar olacaktır.

(Not: Bu Konudan Sonra Forumda Yoksa Sizlere Google'a Sitemap Eklemeyi Anlatıcam)



Robots.txt Dosyası

Bu yazımda Robots.txt yapımı hakkında siz ziyaretçilerimizi bilgilendireceğim. Robots.txt sitenin ana dizininde bulunan ismi değişmeyen, Google Botları için kılavuz bir dosyadır. Yani Google Botları sitenizi ziyaret ettiğinde, dosyanız varsa ilk Robots.txt dosyasına girecektir, yoksa işiniz zor, Robots.txt dosya içersinde bazı kodlar görecektir ve bu kodlar doğrultusunda nereleri indexleyeceğini, nerelere girmeyeceğini anlayacaktır. Sonuç olarak Robots.txt Google botları için olmazsa olmazlardandır. Şimdi biz de Robots.txt yapımını beraberce öğrenelim.



Yeni bir metin belgesi açalım ismini Robots.txt yapalım. Robots.txt dosyamız içersinde iki farklı değişkenimiz olacak. Bunlar ve anlamları şöyledir:




User-agent: Google Botu’nun adı gelecek

Disallow: Botun izinlerini gireceğimiz komutlar yer alacak



Örnek 1:

User-agent: *

Disallow



Kodlarımızı yorumlayalım. 1. satırdaki kodumuz da bakınız Google Botları’nın isimleri gelecekti fakat “*” işaretini gördünüz. Bunun anlamı, siteniz tüm Google Botları’nca istisnasız indexlenmesine izin vermişsiniz demektir.



Örnek 2:

User-agent: *

Disallow: /



Gördüğünüz gibi birinci satırdaki user-agent kodumuzun anlamı tüm Google Botları’na sitenizi indexlemesi için izin verilmesiydi. Fakat ikinci satırda “/” böyle bir karakter görüyorsunuz. Bu karakterin anlamı site üzerinde tüm dosyaların taranmaması isteniyor.



Yani bu Robots.txt kod bütününden de anlayacağımız şey, bütün Google Botları’nca sitemizin hiçbir dosyası indexlenmeyecek, taranmayacak.



Örnek 2:

User-agent: *

Disallow: /cgi-bin/

Disallow: /images/

Disallow: /tmp/

Disallow: /private/



Bütün google botları, bu 4 dosyayı indexlemeyecektir.



Örnek 3:

User-agent: DeepCrawl

Disallow: /private/



DeepCrawl, bir google botudur. Görevi ise; sitenizi uzun aralıklarla ziyaret edip, indexlenmesi için gerekli bilgileri toplar. Bu kodların anlamı ise, ismi verilen botun ilgili private klasörünü indexlememeli.



Örnek 4:

User-agent: *

Disallow: /directory/dosya.html



Tüm botlar, ilgili dosyayı indexlemeyecektir. Ama directory dizinindeki dosya.html hariç diğer tüm dosyaları tarar ve indexler.



Örnek 5:

User-agent: *

Allow: /dosya1/site.html

Disallow: /dosya1/



Bu kodların anlamı ise, tüm Google Botları dosya dizininde bulunan site.html dosyası hariç diğer tüm dosyaları taramaz ve indexlemeyecektir.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#2
Alıntı olsada güzel ve yararlı bir konu.Yazanların eline sağlık.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



***

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping