Konuyu Oyla:
  • Toplam: 2 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İyi bir forum sitesi için gerekenler
#1
Merhaba arkadaşlar, bu konuda 'iyi bir forum sitesi nasıl olmalı' ya da 'başarılı bir forum yaratmak için nelere ihtiyaç var' gibi sorulara ufakta olsa cevap olabilecek bir makale hazırlamaya çalıştım. Hemen hemen sizlere yardımcı olabilecek her konuya değinmeye çalıştım ve her birini alt başlıklara ayırdım. Forum kuracak arkadaşlara bir faydam dokunacaksa çok sevinirim. Vakit kaybetmeden başlayalım.
  • Çekirdek Ekip / Yönetim Ekibi'ni Oluşturmak
    Forumunuzu oluşturmadan önce çekirdek ekibinizi yani yönetimde görev alacak mevcut kişileri mutlaka belirlemelisiniz. Yeni kurulan bir forumda kullanıcılar ile ilgilenecek yöneticilerin bulunması her zaman avantajdır. 'Bir elin nesi var iki elin sesi var' atasözü tam bu konuyla ilgili aslında. Forumda bir çekirdek ekibin olması yapılacak işler ve düzenlemelerde de sizlere yardımcı olacak önemli bir husustur. Ancak kendinize güveniniz varsa 'ben tek başlamayı düşünüyorum arkadaş' diyorsanız alttaki maddeleri de dikkatlice okuyarak devam edin.
    unlem.gif Uyarı: Yönetim ekibinizi rastgele kişiler alarak düzenlemeye kesinlikle kalkışmayın. Sizlerle beraber çalışabilecek, güvenli, sağlam arkadaşlarınızı bulun. Mümkünse daha önce beraber çalıştığınız ya da güven konusunda sizden tam not almış kişileri yönetim ekibinize dahil edin. Aynısı forumdaki diğer yetkiler içinde geçerli. Forumdaki bir takım sorunlar sırf bu yüzden çıkmakta, bu yüzden dikkat edilmesi gereklidir.
  • Domain & Hosting Seçimi
    'İyi' forumunuzu 'iyi' yapacak en önemli etkenlerden bir tanesi domain ve hosting seçimiz olacaktır. Domain seçerken önemli hususlara dikkat çekmeyi isterim.

    .com uzantıdan şaşmayın. .com en iyi bilinen ve tüm dünya tarafından kabul edilen üst seviye alan adıdır. Sonu .net veya .org ile biten birçok başarılı forum mevcut. Ama forumunuzdaki ziyaretçilerin, .net veya .org ile biten domainizi unutup forumunuza erişememesi bir gerçek. Yinede bazen net org ile uzantisi ile domain almak gerekiyor. Ama onceliginizi .com a vermenizi oneririm
    Domainizin kısa olmasına dikkat edin. Alan adınızın kısa olması her konuda avantaj sağlamaktadır. Özellikle ziyaretçilerin akılda kalması yönünden önemli bir noktadır. Kolay okunabilir isimler olmasına da özen gösterin, örneğin arka arkaya sıralanan sessiz harfler kolay okunmadığı gibi akılda pek de kalıcı olmayacaktır.
    Alan adınızda tire (-) kullanmayın. Alan adınızda tire kullanarak anahtar kelimeleri daha fazla belirginleştirmek istersiniz ancak kullanıcılar foruma girmeye çalıştığından tirenin olduğunu ya da nerde olduğunu unutabilir. Tiresiz bir alan adı her zaman daha iyidir.
    Rakamlar ile harfleri değiştirmeyin. Örneğin alan adınızdaki o harfi yerine 0 kullanmayın. Bu her konuda size dezavantaj olarak geri dönecektir.

    Domainizi seçtiniz, şimdi size bir hosting (web sunucusu) gerekecek. O olmadan domainizin hiç bir işlevi olmaz çünkü. Öncelikle alacağınız firmaya dikkat etmeniz gerekecek. Ucuz diye aldığınız hosting firmaları belki de bir yerlerden su koyveriyordur. Aynısı kaliteli diye bildiğiniz 'biraz daha pahalıysa daha iyidir ya' diyerek aldığınız hostinglerin firmalarında da geçerli. Burada da dikkat edilecek hususlar var.

    Öncelikle en önemli etken firmanın ys belgesi olup olmadığı. Firmanın belgesinin olup olmaması size o firmanın güvenilirliği hakkında bir bilgi vermez ama en azından o firmanın bu sektörde bir şeyler yapmak istediğini anlarsınız ve hakkında bir şikayet olduğunda bilgilerinden işlem yaptırabilirsiniz. Firmanın ys belgesi olup olmadığına buradan bakabilirsiniz.
    Kullandığı sistem ve tema da dikkat edilebilecek bir nokta. Örneğin sitede warez whmcs kurulu olabilir ya da warez tema. Whmcs teması warez olan bir firmadan alışveriş yapmak mantıksız gelebilir. Buradan whmcs temanın lisanslı olup olmadığı kontrol edebilirsiniz.
    Firmanın kaç yıldır faaliyette olduğunu kontrol edin. Bunun için whois kaydına bakabilirsiniz. Uzun soluklu firmalar daha çok tercih edilebilir.
    Destek ekibi nasıl çalışıyor? Yardımcı oluyorlar mı? Bunlarda o firmanın müşterilerine verdiği önemi arz eder. Bunu öğrenmenin bir yolu firmayı kullanan diğer müşterilerin yazdıklarına internetten ulaşmak. xx firmasını nasıl bilirsiniz diye arama yaptığınızda sonuclara ulaşabilirsiniz.
    Son olarak en azından bir yetkiliyle irtibate geçmeden bir şey satın almamayı öneririm. Hakkında biraz bilgi edinebilirsiniz, aklınıza takılan bir şey varsa onlara iletebilirsiniz. Hem böylece desteklerini de öğrenmiş olursunuz gulumseme.gif
  • Başlarken..
    Her şey tamam, hostinginizi de bağladınız ve artık site kullanılmaya hazır. Başlangıç olarak tema ve eklentilerinizi belirleyin. Grafik bakımından neler kullanacağınızı kararlaştırın. İlerde bu kısımlara tek tek değineceğim..
  • Tema
    Temanız forumunuzun duruşunu belli edecek en önemli nokta. Güzel ve kullanışlı bir temanız olmadan bir yerlere gelebilmeniz zor olabilir. Çünkü son yıllarda ziyaretçiler gittikçe temalara yoğunlaşarak takip ettikleri sitelerini seçiyorlar. Temanız ne kadar göze hoş gelir ve kullanışlı olursa forumunuzda o kadar güzel olur. Şimdi temanızı diğerlerinden farklı yapabilecek maddeleri inceleyelim. Ayrıca forumunuza özel bir temanın olması büyük bir avantajdır.

    1) Farklılık Yaratın: Karıştırın, bozun, yapın. Ama farklı olun. Farkınızı gösterebileceğiniz bir yer olsun. Siz ücretsiz bir temayı alıp direk kurabilirsiniz ama onu başka bir yerde gören ziyaretçi sizin farklı olduğunu farkedemez. Bu yüzden elinizden geldiğince temanıza bir şeyler eklemeye / düzenlemeye çalışın.
    2) Temanız Karışık Olmasın: Mantığınızı 'orda bu olsun, burda da bu olsun lazım olur güzel duruyor' diye değil 'burda bunun bulunması kafa karışıklığı yaratır mı, kalabalık yapıyor mu, temayla uyumu nasıl' olarak yaparsanız ziyaretçi odaklı çalışarak temanızın istenilen güce sahip olmasını sağlarsınız. Son yıllarda hazırlanan sade görünümlü temalarda bunun bir kanıtı aslında..
    3) Sadelik: Bu yıllarda yeniden eskilere yani sade tasarımlara dönüş yaptık. Microsoft, Google, Facebook, Youtube gibi siteler bile gölgeli ve gelişmiş tasarımdan uzak sade tasarımlara geçiş yaptılar. Bunların içine logo da dahil.
    Bkz:
    uyari.png
    Bu resim yeniden boyutlandırılmıştır. Resmin orijinal halini görmek için tıklayınız.

    blog-4.jpg
    xpserkan.png
    Bu resim yeniden boyutlandırılmıştır. Resmin orjinal halini görmek için tıklayınız.

    microsoft-new-logo-25-years-1.jpg
    tumblr_inline_mm1apbGhux1qz4rgp.jpg
    Siz de temanızda sadeliği ön plana çıkarmaya çalışın. Flat UI renklerine de sahipseniz siz de bu güzel modaya sahip olmuş olursunuz gozkirp.gif Flat tasarımların avantajları için google'da detaylı arama yapabilirsiniz.
  • Eklentiler
    Forumunuzu geliştirmek adına kurduğunuz eklentiler önemli bir rol oynar. Bazı eklentiler gerçekten kurulması gereken eklentilerken, diğerleri forumunuzu doldurmaktan başka bir şeye sahip olmayan eklentilerdir. Bunları test ederek belirleyebilirsiniz. Ama ben yalnızca sadece işinize yarayacak eklentileri kurmanızı öneririm. Boşuna veritabanınızı doldurmaya gerek yok. Ayrıca eklentilerinizin görünümlerine de dikkat edin. Temanıza yakışmayan ya da güzel görünüme sahip olmayan eklenti ya da modifikasyonu temanıza entegre etmeye çalışmayan. Bu, sizi bir adım geriye itecektir. Az ama etkili eklentileriniz olsun.
  • Kategori Seçimi
    Forumunuzun hangi kesime hitap edeceğini belirleyin, yani daha çok hangi kategoride oluşacak forumunuzu önceden belirlemelisiniz. Hiç bir amacı olamayan bir forumun başarısı da fazla olmayacaktır. İnternet aleminde oldukça rekabetli bir yapı mevcut, özellikle genel forumlar, film izleme siteleri, torrent siteleri vb. gibi. Siz bunlardan sıyrılıp bir kategori üzerine yoğunlaşırsanız sizin için daha iyi olabilir. Ancak elbette siz de bu genel kategorideki siteleri açıp bu rekabete rahatça dahil olabilirsiniz.
  • Özgün İçerik
    Özgün içerik, forumunuz için çok önemli. Eğer bir yerlere gelmek istiyorsanız özgün içerikli girmeniz gereklidir. Sitelerde bulunan içeriklerin. Yoğunlaşılan anahtar kelimeler başlık, içerik, etiket ve kategori ile uyumlu bir şekilde özgün olarak oluşturulması gerekir. Tamamen doğal yollarla doğal ve özgün bir üslupla yazılmış yazılar kuşkusuz son dönemlerde arama motorlarının gözünde büyük bir öneme sahip hale gelmiştir. Özgün içerik ile beraber forumunuzun arama motorlarında kolayca yukarılara tırmandığını görebileceksiniz. Ayrıca etikette bu konuda önemli role sahip. MyBB etiket eklentilerini buradan araştırarak bulabilirsiniz.
  • Seo
    2014 yılında SEO konusunda çok şeyler değişti. Artık Black Hat SEO yani siyah şapkalı SEO ve Riski SEO Teknikler için hiç şansı yok.

    2014 yıl SEO bilmeyenler veya doğru kullanmayanlar için biraz zor bir sene olabilir. Neden çünkü Google Algoritma sistemi artık
    eskiden daha çok hızı ve akıllı.

    Peki SEO açısından 2014 için Neleri dikkat etmeliyiz:

    * Özgün içerik yazma ve %100 organiz olduğundan emin olun

    Özgün içerik yazsanız bile bir kere %100 organik olduğundan emin olmak için Plagiarism Test öneririz. Plagiarism test'ten çıkan sonuçlar %80 üstü olduğu taktirde o yazı web sitenizde kullanabilirseniz: Plagiarism Testi için
    Kod:
    http://goo.gl/qCB5s



  • * Robots.txt dosya düzenleyin

    Seo açısından muhakkak robots.txt dosyasına göz atmalısınız. Arama motorları için vazgeçilmez olan robots.txt dosyasını mutlaka sitenizde barındırın. Zaten kurmanız gereken MyBB Google SEO eklentisinin içinde robots.txt dosyası mevcut. MyBB Google SEO eklentisi ile sitenizi google dostu yapacaksınız. Bu eklenti mutlaka forumunuzda kurulu olsun ve ayarlarını eksiksiz yapın.

    * Arama Motorlarına Kesin Kayıt ve Takip

    Web sitenizde ziyaret edenlere takip ve kesin kayıdı için aşağıdaki hizmetler kullanarak web sitenizi kayıt ediniz:

    * Google Webmaster Tools
    * Google Analytics
    * Bing - Webmaster Tools
    * Yandex.Webmaster

    * Etiketler artık demoda ama manuel site içi linkler Moda

    Web sayfaların alt veya sağ-sol bölümlerinde etiketler, bulut etiketlerin sıralamalarda pek faydası olmayacak. Onun yerinde makaleler ve yazılar içinde geçen önem vermiş olan anahtar kelimelerine site-içi link verilebilir ama har anahtar kelime başında link sayısı 25'i geçmemesine tavsiye ederiz.

    * Seo analiz testlerinizi yapın
    Seo analiz testleri yaparak forumunuzun seo puanını ölçün. Çıkan önerileri dikkate alarak sitenizin seo puanını artırmaya çalışın.

    * Toplist - Hitlist ve Backlink kaynaklarından faydalanın
    Toplist kaynaklarından yararlanın. Özellikle pr almış toplistlere forumunuzu ekleyin. Yalnız toplistin çöp olmamasına yani güncel olmasına özen gösterin. Toplistler sizin forumunuzu uzun vadede iyi yönde tetikler ancak 'ben sitemi toplistlere ekledim ama hala yükselemiyorum' gibi yorumlar yapmanız yanlış olur. Toplistlerden çok çok büyük etkiler beklemeyin ancak elbette etkisi vardır.



  • Seo Kaynak:
    Kod:

    http://goo.gl/zJ8XkW
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#2
Eyvallah hocam. Çok yararlı bilgiler. Robot.txt eklenti olmadan kod ile yapılır mı
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#3
(12-02-2017 Saat: 02:43)SeeTake Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Eyvallah hocam. Çok yararlı bilgiler. Robot.txt eklenti olmadan kod ile yapılır mı

Siteniz 10tl.net üzerindeyse bu plugin açıktan dolayı şuanlık yok onun yerine arama kısmına "Seo" yazarsanız sitenizi google'da üst sıralara çıkartacak iyileştirmeler bulabilirsiniz.
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:
#4
(12-02-2017 Saat: 03:00)Ripbyrustavi02 Nickli Kullanıcıdan Alıntı:
(12-02-2017 Saat: 02:43)SeeTake Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Eyvallah hocam. Çok yararlı bilgiler. Robot.txt eklenti olmadan kod ile yapılır mı

Siteniz 10tl.net üzerindeyse bu plugin açıktan dolayı şuanlık yok onun yerine arama kısmına "Seo" yazarsanız sitenizi google'da üst sıralara çıkartacak iyileştirmeler bulabilirsiniz.

Teşekkür ederim hocam.
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



***

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping