Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
En İyi CSS Framework'leri
#1
Bu yazımızda siz değerli tasarımcılar için büyük bir nimet olan CSS Framework’lerinden bahsedeceğiz. Öncelikle Framework ne demek, onu açıklayalım. Framework, yazılımın iskeletini oluşturan, fonksiyon ve sınıflardan oluşan geniş çaplı bir kütüphaneye sahip uygulama çatısıdır. İskelet oluşturma dediğimizde hepinizin aklına HTML’in geldiğini biliyoruz. “Ee ne var ki bu Framework’te? Ben de HTML ile yaparım bunu!” diyebilirsiniz. O halde yazımıza şöyle devam edelim.

-------------------------

Bir Framework, hazırladığınız projenin sürecini hızlandırır. Çok daha düzenli ve temiz bir kod yazımını sağlar. Böylece proje tesliminden sonra teslim alan kişinin gereksiz ve anlamsız kodlar arasında kaybolmasını engelleyip, sonrasında vereceğiniz desteği azaltma imkanınızda olur. Framework’ler bir dizi standartlardan oluştuğu için kolay ve güçlü projeler geliştirmenize olanak sağlar.

CSS Framework’lerinin yararlarından bazıları:
  • Layout (Düzen): Önceden oluşturulmuş olan Layout’lar ile düzenli bir yapıda projelerinizi geliştirebilir ve Grid sisteme uygulayabilirsiniz.

  • Browser Reset (Tarayıcı Sıfırlama): CSS Framework’ler ile tasarımcıların en büyük derdi olan tarayıcı farklılıklarını ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Design (Tasarım): Bir Framework, içerdiği etkin renk düzeni, font seçenekleri, formlar, bileşenler vb. etkenlerden dolayı çok daha güzel bir tasarıma sahip projeler geliştirmenizi sağlar.
En iyi CSS Framework’leri hangileri?

Genel anlamda hemen hemen hepsi aynı işlemi yapsa da, sunduğu özellikler ve gelişmişlik ile diğerlerinden bir adım öne çıkan en iyi CSS Framework’lerini sizler için derledik, buyurun.

1. Bootstrap

Bootstrap, Twitter tarafından geliştirilen ve şuanda en çok kullanılan Framework olarak gösterebileceğimiz harikulade bir Framework. Bootstrap’ın bir web sitesi için gerekli tüm özelliklere sahip olması, kullanılırlığının artmasında en büyük etkenlerden biri. 12 sütunlu bir yapıya sahip olan Bootstrap, Responsive tasarıma, Javascript eklentilerine, form denetimlerine, tipografi ve daha bir çok özelliğe sahip. Tarayıcıdaki farklılıkları neredeyse tamamen ortadan kaldıran Bootstrap’ı, eğer bir Framework kullanacaksanız ilk tercihiniz olarak düşünebilirsiniz.

Bootsrap.png

2. 960 Grid System

960 Grid System, web sitelerinde sıklıkla kullanılan 960 piksellik genişliği kendine ölçü alarak kullanıcıya sunan, web tasarımlarınızı hızlı bir şekilde oluşturmanızı sağlayan oldukça başarılı bir Framework. 960 Grid System’in iki farklı türevi vardır. Bunlar 12 ve 16’lı kolon sistemidir. 12 ve 16’lı kolon sistemi, ister ayrı ayrı isterseniz de tek bir tasarım içerisinde birlikte kullanılabilir. Ayrıca şunu da belirtelim; 960.css dosyası sadece 3.6 KB boyutundadır. Eğer sağlam ve başarılı bir Framework arıyorsanız 960 Grid System’e mutlaka göz atmalısınız.

960-Grid-System.png

3. Gridiculous

Gridiculous, size biraz yabancı gelse de, incelemelerimiz sonucunda listemizde 3. sıraya koyabileceğimiz kalitede bir Framework olduğunu söyleyebiliriz. 2, 3, 4, 5 ve 6 sütunlu olarak ayarlanabilen yapısı, 320, 640 ve 960 piksel genişliklerde isteğe göre kullanılabiliyor. Framework ayrıca Responsive uyumludur. Yine Bootstrap gibi kendine özgü birçok elementi içeren Gridiculous, sizi kullandığınıza pişman etmek bir yana, oldukça memnun edecek bir Framework olacaktır.

Gridiculous.png

4. Yahoo YUI Grids CSS

Yahoo tarafından geliştirilen bu Framework ile önceden ayarlanmış 4 farklı sayfa genişliği, önceden ayarlanmış 6 CSS şablonu ve 2, 3 veya 4 sütuna bölünebilen bir tasarım yapısına hükmedebileceksiniz. Bu Framework’un en dikkat çeken yanı ise 4 KB boyutuyla 1000’den fazla sayfa düzeni kombinasyonu içermesidir. Çok gelişmiş özellikleri, tasarımcıları YUI Grids CSS kullanmaya teşvik ediyor.

Yahoo-YUI-Grids-CSS.png

5. YAML

Adını “Yer Another Multicolomn Layout”un baş harflerinden alan YAML, esnek sayfa yapısı odaklı, elastik veya sabit düzendeki sayfalar için sütun ve grid tabanlı tasarım öğeleri sunarak tasarımcıların işlerini bir hayli kolaylaştırıyor. Fakat bu Framework, ücretli olarak sunuluyor. Eğer kullanmak isterseniz Yahoo’dan bir lisans satın almanız gerekmektedir. Ayrıca YAML, oldukça başarılı bir Ajax Oluşturucu ve sürükle-bırak yöntemiyle çalışan YAML tabanlı CSS düzenlerini kapsayan geniş araçlar ile sunuluyor.

YAML.png
Ara
Cevapla PGM
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi



***

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping