LINUX MATE
Linux Mint Tanıtımı
Linux Mint, çoğu modern sistemlerde, tipik x86 ve x64 tipi makinelerde çalışmak üzere
tasarlanmış bir bilgisayar işletim sistemidir.
Linux Mint; Microsoft Windows'un, Apple Mac OS'un ve Free BSD işletim sistemleriyle aynı
rolü üstlenebilecek alternatif bir işletim sistemi olarak düşünülebilir. Linux Mint diğer işletim
sistemleri ile birlikte çalışabilecek (yukarıda listelenen işletim sistemleri dahil) şekilde
tasarlanmış ve kurulum esnasında otomatik olarak “ikili başlangıç” ya da “çoklu başlangıç”
biçiminde (kullanıcıdan her sistem başlangıcında hangi işletim sistemini kullanacağını
seçmesi istenilerek) ayarlanabilir.
Linux Mint kişisel ihtiyaçlar ve şirketler için harika bir işletim sistemidir.
Tarihi
Linux Mint çok modern bir işletim sistemidir; Geliştirilmesi 2006 yılında başlamıştır.
Bununla birlikte Linux Çekirdeğini kapsayan, GNU araçları ve MATE masaüstü gibi çok
olgun ve sağlam katmanlar üzerine kurulmuştur. Ayrıca Linux Mint, Ubuntu ve Debian
projelerine güvenir ve onların sistemini temel alır.
Linux Mint projesi sıradan kullanıcıların günlük işlerini yerine getirmeleri için masaüstü
deneyimini daha kullanışlı, hızlı ve verimli hale getirmeye odaklanır. Masaüstü işletim
sisteminin altında büyük bir yazılım koleksiyonu ve çok iyi bir şekilde bir araya getirilmiş
hizmetler sunar.
Linux Mint, her geçen gün daha çok insanın kullandığı, popülaritesinin hızla artışa geçtiği
bir işletim sistemidir.
Amaç
Linux Mint'in amacı, ev kullanıcıları ve şirketler için hiçbir ücret gerektirmeyen, hızlı ve
etkili, kullanımı kolay, olabildiğince şık bir masaüstü işletim sistemi sağlamaktır.
Linux Mint projesinin amaçlarından biri de, sistemleri basitleştirmekten (dolayısıyla
kabiliyetlerini azaltmak) ya da diğer geliştiricilerin yöntemlerini kopyalamaktan ziyade
kullanıcıların gelişmiş teknolojileri kolaylıkla kullanmalarını sağlayan en iyi işletim sistemi
olmaktır.
Amacımız, kendi görüşümüzce kusursuz masaüstünü geliştirmektir. Biz, modern
teknolojinin Linux altında var olduğunu ve bu gelişmiş özelliklerin, kullanımı herkes için
kolaylaştırdığını düşünüyoruz.
Versiyon Numaraları ve Kod isimleri
Linux Mint'te versiyon numaraları ve kod isimleri eşsiz bir mantıkla sıralanır.
Sayfa 4‐ Linux Mint versiyonlarında kod ismi kullanmak, versiyon numarası kullanmaya
nazaran daha bilindik olmayı sağlar.
‐ 5. versiyondan beri Linux Mint 6 aylık sürüm zincirini ve basitleştirilmiş bir versiyon
düzenini takip etmiştir.
‐ Eğer yenilik kısımsal olarak yapıldıysa (Windows'taki Servis Paketleri gibi), onun
versiyon numarası küçük bir revizyon artışı alır. “3” yerine “3.1” gibi.
‐ Linux Mint'te kod isimleri daima “a” ile biten bayan isimleridir. Kod isimleri alfabetik
sırayı takip eder ve kod isminin ilk harfi versiyon numarasının alfabedeki
sıralamasına uygundur.
Geçmişte Linux Mint aşağıdaki kod isimlerini kullanmıştır:
Sürüm <=> Kod İsmi
1.0 <=> Ada
2.0 <=> Barbara
2.1 <=> Bea
2.2 <=> Bianca
3.0 <=> Cassandra
3.1 <=> Celena
4.0 <=> Daryna
5 <=> Elyssa
6 <=> Felicia
7 <=> Gloria
8 <=> Helena
9 <=> Isadora
10 <=> Julia
11 <=> Katya
12 <=> Lisa
13 <=> Maya
Linux Mint Tanıtımı
Linux Mint, çoğu modern sistemlerde, tipik x86 ve x64 tipi makinelerde çalışmak üzere
tasarlanmış bir bilgisayar işletim sistemidir.
Linux Mint; Microsoft Windows'un, Apple Mac OS'un ve Free BSD işletim sistemleriyle aynı
rolü üstlenebilecek alternatif bir işletim sistemi olarak düşünülebilir. Linux Mint diğer işletim
sistemleri ile birlikte çalışabilecek (yukarıda listelenen işletim sistemleri dahil) şekilde
tasarlanmış ve kurulum esnasında otomatik olarak “ikili başlangıç” ya da “çoklu başlangıç”
biçiminde (kullanıcıdan her sistem başlangıcında hangi işletim sistemini kullanacağını
seçmesi istenilerek) ayarlanabilir.
Linux Mint kişisel ihtiyaçlar ve şirketler için harika bir işletim sistemidir.
Tarihi
Linux Mint çok modern bir işletim sistemidir; Geliştirilmesi 2006 yılında başlamıştır.
Bununla birlikte Linux Çekirdeğini kapsayan, GNU araçları ve MATE masaüstü gibi çok
olgun ve sağlam katmanlar üzerine kurulmuştur. Ayrıca Linux Mint, Ubuntu ve Debian
projelerine güvenir ve onların sistemini temel alır.
Linux Mint projesi sıradan kullanıcıların günlük işlerini yerine getirmeleri için masaüstü
deneyimini daha kullanışlı, hızlı ve verimli hale getirmeye odaklanır. Masaüstü işletim
sisteminin altında büyük bir yazılım koleksiyonu ve çok iyi bir şekilde bir araya getirilmiş
hizmetler sunar.
Linux Mint, her geçen gün daha çok insanın kullandığı, popülaritesinin hızla artışa geçtiği
bir işletim sistemidir.
Amaç
Linux Mint'in amacı, ev kullanıcıları ve şirketler için hiçbir ücret gerektirmeyen, hızlı ve
etkili, kullanımı kolay, olabildiğince şık bir masaüstü işletim sistemi sağlamaktır.
Linux Mint projesinin amaçlarından biri de, sistemleri basitleştirmekten (dolayısıyla
kabiliyetlerini azaltmak) ya da diğer geliştiricilerin yöntemlerini kopyalamaktan ziyade
kullanıcıların gelişmiş teknolojileri kolaylıkla kullanmalarını sağlayan en iyi işletim sistemi
olmaktır.
Amacımız, kendi görüşümüzce kusursuz masaüstünü geliştirmektir. Biz, modern
teknolojinin Linux altında var olduğunu ve bu gelişmiş özelliklerin, kullanımı herkes için
kolaylaştırdığını düşünüyoruz.
Versiyon Numaraları ve Kod isimleri
Linux Mint'te versiyon numaraları ve kod isimleri eşsiz bir mantıkla sıralanır.
Sayfa 4‐ Linux Mint versiyonlarında kod ismi kullanmak, versiyon numarası kullanmaya
nazaran daha bilindik olmayı sağlar.
‐ 5. versiyondan beri Linux Mint 6 aylık sürüm zincirini ve basitleştirilmiş bir versiyon
düzenini takip etmiştir.
‐ Eğer yenilik kısımsal olarak yapıldıysa (Windows'taki Servis Paketleri gibi), onun
versiyon numarası küçük bir revizyon artışı alır. “3” yerine “3.1” gibi.
‐ Linux Mint'te kod isimleri daima “a” ile biten bayan isimleridir. Kod isimleri alfabetik
sırayı takip eder ve kod isminin ilk harfi versiyon numarasının alfabedeki
sıralamasına uygundur.
Geçmişte Linux Mint aşağıdaki kod isimlerini kullanmıştır:
Sürüm <=> Kod İsmi
1.0 <=> Ada
2.0 <=> Barbara
2.1 <=> Bea
2.2 <=> Bianca
3.0 <=> Cassandra
3.1 <=> Celena
4.0 <=> Daryna
5 <=> Elyssa